HET IS KOERS!

Getest: 7Mesh fietskleding winter – high-tech uit Canada

Canada, een land vol avonturen, nationale parken met prachtige natuur en ook de thuisbasis van het fietskledingmerk 7mesh. Een voor mij nog onbekende speler in de fietsindustrie. Misschien ook niet zo gek, het merk is in 2013 opgericht en twee jaar later kwamen ze met de eerste lijn voor de lente uit.

Het merk is ontstaan door de kunst af te kijken bij avonturiers. Veelal hebben backpackers en reizigers die vaak buiten zijn de beste materialen, de nieuwste snufjes en allemaal technisch hoogstaande spullen. 7mesh – met het hoofdkantoor in Squamish – vond dat het tijd werd om fietsers ook te voorzien van die kwaliteit. ‘Ze verdienen beter’ dachten zij en gingen aan de slag.

Ze hebben in die zes jaar niet stilgezeten. Anno 2020 is er een divers assortiment voor zowel dames als heren, zomer en winter. Het is Koers kreeg diverse items uit de wintercollectie opgestuurd en ging ermee de weg op. Eigenlijk beperkten we ons niet tot de weg alleen, want als een merk zijn oorsprong kent in avontuur, moeten we er ook mee de bossen in en het gravel op.

7Mesh TK1 bib shorts

De lange TK1 broek met zeem ziet er strak uit. Niet al te veel poespas, maar wel een bescheiden logo op de zijkant. Het valt mij op dat er geen rits aan de onderkant van de pijpen zit. Ook een stukje rubber ontbreekt om de broek op zijn plaats te houden. Zou de broek omhoog kruipen tijdens mijn ritjes?

Aan de achterkant van de broek zitten drie kleine zakjes verwerkt. Handig voor spullen die je niet direct nodig hebt tijdens het fietsen zoals een pinpas, huissleutel of wat kleingeld.

Fotografie: Suzette Verkuijl

De afwerking vanbinnen voelt zacht en warm aan omdat 7Mesh gebruik maakt van fleece. De zeem is breed en biedt voldoende comfort op het eerste gezicht. Een wat langere rit moet uitwijzen of mijn billen het daar ook mee eens zijn.

Freeflow jacket met opmerkelijke vachtje

Van de buitenkant lijkt dit een standaard fietsjasje, niet bijzonder al spreekt de blauwe kleur mij wel aan. Aan de binnenkant van het Freeflow jack zie je pas de specialiteit terug. Denk ik aan de oorsprong van het merk ‘maak technische spullen ook voor fietsers beschikbaar’, dan is deze jas daar een goed voorbeeld van. Op plekken waar je graag meer warmte wil hebben, is de jas voorzien van Polartec® Alpha insulation. Als ik een omschrijving moet geven, dan lijkt het op een soort vacht. De krulletjes van een schaap komen het dichts in de buurt. Onderstaande foto geeft wellicht een betere voorstelling zodat je er zelf een beeld bij kunt vormen.

Waar de isolatie niet aan de binnenkant zit, voelt de stof dun aan en vraag ik mij af of dit niet te koud is als je rond het vriespunt gaat toeren. 7Mesh adviseert om een baselayer met lange mouwen te dragen onder het jack. Iets wat mij niet gek in de oren klinkt tijdens de winter.

Het jack heeft maar een schuine zak op de rug die is afgesloten met een rits. Dat is doorgaans voor fietsers wat weinig met alle spullen die je meeneemt, maar het is dan een relatief grote zak. Er kan meer in dan een reep en een gel alleen. Er past nog wel een telefoon bij en met een beetje proppen ook een binnenband.

Corsa softshell jersey – winterjack pur sang

Je hoeft geen Flandrien te zijn om een voorjaarsklassieker te ervaren. Deze mooie zin valt te lezen bij de omschrijving van de jersey op de website van 7Mesh. Prima uitgangspunt, maar ik zit wat in mijn maag met de term ‘jersey’ want ik denk dan al gauw aan een shirt met lange mouwen. Dan doe je deze jas namelijk echt te kort.

De Omloop mag nog ver weg lijken, je kunt het al wel gaan ervaren met de Corsa-jas, zoals 7Mesh stelt. In mijn ogen moet de jas je beschermen om zo door weer en wind te kunnen cruisen. Met de wind zit het wel goed want de Corsa is uitgerust met de bekende GORE-TEX-technologie. Dit snufje zorgt ervoor dat de mogelijk snijdende wind in de winter geen kans krijgt. Zo blijf je lekker warm. Ook regen houd je buiten de deur want ondanks het lage gewicht van 264 gram is deze softshell jas waterafstotend.

Om een beetje op te vallen in deze grijze periode van het jaar, ontvangen we de kleur geel. Zeg maar gerust knalgeel in dit geval, want hij is niet te missen. Voor dit jack kun je ook zwart of rood kiezen. Op de rug vind ik twee ruime zakken met kleine gaatjes aan de onderkant zodat het water eruit kan lopen. De naden aan de binnenkant van het jack zijn volledig getapet.

Callaghan merino jersey – multifunctionele baselayer

Had ik wat moeite met categorie ‘jersey’ bij de Corsa softshell jas, dat heb ik hier bij de Callaghan veel minder. Het is een iets dikker shirt met lange mouwen waarbij het materiaal een mix is tussen merinowol en polyester.

7Mesh zet dit shirt multifunctioneel in want het is als warm shirt te dragen met baselayer tijdens een frisse lentedag, maar ook in de winter onder een warm jack zoals de Corsa of de Freeflow. Een combinatie van fijne afwerking met goede isolatie zorgen ervoor dat dit shirt inderdaad als allrounder ingezet kan worden.

Op de rug vinden we weer twee ruime diepe zakken met daarin twee kleinere zakken.

Avonturieren zoals in Canada

Met zoveel high-tech spul in de kast kan ik haast niet wachten om het zadel op te springen. Met mijn nieuwe gravelbike duurt het moment van de eerste 7Mesh-test gelukkig niet lang.

Het is zondagochtend en ik ben vroeg uit bed. Er staat een gravelrit door het Gooi van zo’n 75 kilometer op het programma. Zodra ik de achterdeur van het slot haal om mijn fiets uit de schuur te pakken krijg ik een klap in mijn gezicht, van de kou welteverstaan. Een fantastisch moment voor een test, maar die eerste stappen buiten voelen niet best aan. Het is heel koud, bevestigt de thermometer mij met -2.

Mijn gear voor vandaag bestaat uit een baselayer met korte mouwen, daar overheen komt de Callaghan jersey met langen mouwen. Ik neem het Freeflow jacket mee tegen beter weten in. Ik ben bang voor de dunne stof, maar heb vertrouwen in de beschermende vacht. Stijlvol maak ik het af met de isolerende TK1 bibs.

Verbaasd over de werking en kwaliteit

Door het vele transpireren is het kiezen van kleding lastig voor mij. Ga ik van huis met te veel laagjes, dan zweet ik veel en wordt de kleding nat en koud. Doe ik een laagje minder aan, dan heb ik het net als iedereen koud. Ik sta in de winter dikwijls voor een uitdaging als ik bij de kast sta voor een rit.

Ook deze rit begint koud, maar na een tijdje ben ik warm en begin ik langzaam te transpireren. Wachtend tot het moment dat ik het koud krijg, rijd ik lekker door met het fijne gezelschap. Er verschijnen kleine pareltjes aan de buitenkant van het Freeflow jack, vocht dat mij normaal op den duur koud maakt. Het jack ademt fantastisch en voert overtollige nattigheid af.  Drieënhalf uur in het zadel door het ijskoude bos met een tussenstop voor pannenkoeken, maar koud ben ik niet.

Deze rit overtuigt mij van de bijzondere combinatie van stoffen en techniek waarmee de 7Mesh kleding is uitgerust.

Nog meer gravel met regen, wind en kou

Ik test de kleding nog een aantal keer, maar echt op belabberd slecht weer moet ik wat langer wachten. Het opvallende gele Corsa jack smeekt mij om regen, wind en blubber en dan met name dat ik het aantrek als die elementen aanwezig zijn.

Geloof het of niet, maar de Flandrienomstandigheden krijg ik voor mijn kiezen. Regen, kou, harde wind en modder maar ook een hele hoop plezier. Het zit allemaal in de rit van ruim vier uur waarin ik 100 kilometer door de bossen ploeg. De regen en wind hebben geen vat op me. Ik blijf droog en voel de wind niet door het Gore-Tex membraan. Als je de jas aantrekt zit hij op het eerste gezicht niet echt comfortabel, een beetje strak zelfs. De maat lijkt in orde, maar zo voelt het niet. Het geheim zit -zoals wel vaker- in je houding. Neem je een positie aan zoals je ook op de racefiets zit, dan valt alles keurig op zijn plaats en zijn knellende stukken verleden tijd. Een jas voor op de fiets en niet om mee rechtop te lopen.

Onder het Corsa jack heb ik alleen de Callaghan merino layer aan en deze combinatie houdt mij droog en warm. De broek zonder rits of rubber aan het eind van de pijpen blijft goed op zijn plaats. De TK1 kruipt niet stiekem omhoog gelukkig.

Conclusie

Zelden heb ik zo gemakkelijk een conclusie kunnen schrijven bij een review, omdat de kleding simpelweg al mijn verwachtingen heeft overtroffen. De broek is warm en isoleert perfect bij koud weer. Zelfs onder nul heb ik het niet koud gehad. De pasvorm is fijn en sluit overal goed aan zonder ergens te knellen. De zeem doet perfect zijn werk en beschermt mijn achterwerk.

Het Corsa jack mag zo mee met een Vlaamse klassieker, hij zou daar absoluut niet misstaan als het peloton de Paterberg opdraait. Wat mij betreft kan de softshell jas eenvoudig de concurrentie aan met de toonaangevende Gabba van Castelli. Hij zit misschien wat strak wanneer je rechtop staat, maar neem vooral die racefietshouding aan. Dan zit hij als gegoten.

Het meest opvallende jack dat ik in jaren heb aangehad draagt de naam ‘Freeflow’. Het is dun, maar biedt op de plekken waar het nodig is toch goede bescherming tegen de kou door de vacht. Het jack ademt perfect voor fietsers die veel zweten. Dat het jack niet al te dik is mag door gewichtfreaks, voor wie elke gram telt, als voordeel beschouwd worden. Ik mis alleen meer zakken, eentje extra op de rug zou wel handig zijn. Ook dit jack van 7Mesh sluit perfect aan. Er is veel aandacht besteed aan de pasvorm bij het Canadese bedrijf.

Als ondershirt droeg ik telkens de goed isolerende Callaghan. Omdat deze baselayer grotendeels uit merinowol bestaat, krijgt het zweet wederom weinig grip op mij. De zakken op de rug zijn fijn zodat je wat extra spullen mee kunt nemen.

Zijn er dan geen minpunten vraag je je nu af? Is alles positief? Nee, is daarop het antwoord. Zoals wel vaker bij fietskleding of accessoires bedoeld voor de fiets hangt er een pittig prijskaartje aan. Een prijskaartje waar ik vooraf van zeg: ‘schrik niet’

Mijn ervaring na een intensieve testperiode is positief en het merk 7Mesh staat hierdoor bij mij op de kaart. De prijs ten opzichte van de geboden kwaliteit is schappelijk, omdat je niet het eerste het beste koopt, maar echt high-tech spul. Voor iemand zoals ik die veel transpireert, raad ik deze kleding echt aan. Zelden heb ik zo’n prettige ervaring gehad met fietskleding en ik kijk uit naar de collectie van 7Mesh in de zomer.

Fotografie: Suzette Verkuijl

Mobiele versie afsluiten