Strade Bianche in Noord-Holland

Strade Bianche, de Italiaanse wielerkoers over onverharde grindwegen in Toscane, vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 maart. De profwedstrijd is pas toe aan zijn dertiende editie, maar kan zich qua populariteit inmiddels meten met beroemde wielerklassiekers zoals Parijs – Roubaix en Luik – Bastenaken – Luik. Sinds 2016 kunnen wielertoeristen daags na de Strade Bianche deelnemen aan de gran fondo over een deel van het profparkoers. Voor de meesten van ons ligt Toscane echter te ver weg en komen de steile Toscaanse hellingen voor velen iets te vroeg in het jaar.

Foto: Frits van Eck

Toch is er een voor Nederlandse fietsers een aardig alternatief te bedenken dichterbij huis. Ook in Noord-Holland zijn er mogelijkheden om over onverharde wegen te rijden, al zijn het vaak fietspaden met fijngemalen schelpen, zoals in de duinen en op de hei. Toch lijken deze schelpenpaden met een beetje fantasie op de onverharde wegen in Toscane. Drie jaar geleden ontstond het idee om een tocht te organiseren met deze paden, aangevuld met diverse typische Hollandse klinkerwegen, die in de verte doen denken aan de kasseien uit de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix.

Norbert Cuiper organiseert namens Het Is Koers voor de derde keer de ‘Strade Bianche Noord-Holland’ als toertocht (HIK-rit). De route bevat diverse onverharde stroken, zoals het Oostdijkje tussen Schermerhorn en De Rijp, het Haviksdijkje tussen Grootschermer en Schermerhorn en het Blôte Bienepad, een schelpenpad bij Aartswoud dat profwielrenners zoals Niki Terpstra, Laurens ten Dam en Jetse Bol regelmatig in hun trainingen hebben opgenomen, zo meldt Martijn Sargentini in zijn boek ‘Koersen over Kasseien & Kiezelstenen in Nederland’.

Sargentini reed vorig jaar mee met de Strade Bianche NH. Hij vond de route heel uitdagend. Dit jaar is de route vergelijkbaar, al is de Munnikenweg bij Alkmaar vervangen door enkele onverharde stroken. De afstand bedraagt circa 107km. Vertrek is 10h00 vanaf de wielerbaan aan de Holenweg in Hoorn. Deelnemers kunnen zich vanaf 9h00 inschrijven in de kantine van de Hoornse Ren- en Toerclub (HRTC). De wielerbaan ligt naast zwembad ‘De Waterhoorn’, dat vanaf de snelweg A7 afslag Hoorn op de Provinciale Weg richting Enkhuizen staat aangegeven en waar parkeergelegenheid is.

Deelnemers betalen 5 euro bij de inschrijving. Deelname is op eigen risico. Het credo is: samen uit, samen thuis. Wil je meedoen? Kom dan op 10 maart naar Hoorn en fiets met ons mee! We rijden in groepen van maximaal 20 personen, op basis van de te verwachte gemiddelde snelheid. Rustpunt met een kleine bevoorrading is in Verlaat op circa 65 km. Na de finish op de wielerbaan in Hoorn is in de HRTC-kantine een nazit en mogelijkheid om te douchen. Helm dragen is verplicht tijdens de rit. Neem binnenbanden, pomp, regenjas, gevulde bidons en eten mee. Tot zondag 10 maart!

HIK-rit Strade Bianche NH 2019

  • Datum: zondag 10 maart 2019
  • Afstand: 107 km
  • Start en finish: clubhuis HRTC, wielerbaan Hoorn, naast zwembad ‘de Waterhoorn’.
  • Adres: Holenweg 14D 1624 PB Hoorn. Telefoon kantine 0229-213568.
  • Starttijd: 10h00. De kantine is vanaf 9h00 open. Vanaf 9h15 staat de koffie klaar.
  • De route: Hoorn – Scharwoude – Grosthuizen – Buutschoterpad – Oudendijk – Avenhorn – Schermerhorn – Oostdijkje – De Rijp – Grootschermer – Haviksdijkje – Schermerhorn – Notweg – Rustenburg – Hensbroek – Heerhugowaard – Noord-Scharwoude – Waardijk – Verlaat – Nieuwe Niedorp – Mienakker – Weelkade – Aartswoud – Blote Bienepad – Pannepad – Lambertschaag – Twisk – Broerdijk – Midwoud – Nibbixwoud – Wognum – Lekermeer – Bobeldijk – Hoorn.
  • Strava: https://www.strava.com/routes/17219478
  • Gpsies: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=qhlufxnjghsurplb
  • Video-verslagen van 2018: https://youtu.be/VNsPyzMGHKg en https://youtu.be/O0PWOjxjGec

Fiets je mee?
Meld je dan aan via Facebook https://www.facebook.com/events/955368118186295/


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLeon Geuyen