In normale omstandigheden zou nu de Ronde van Zwitserland worden verreden. Vorig jaar won Egan Bernal en de allereerste winnaar was een Oostenrijker.

Max Bulla is zijn naam. In wat voor team hij zat toen hij in Zwitserland won weet ik niet maar de Oostenrijker had de makke dat de wielersport in zijn land niet populair was. In de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw was hij de beste renner van z’n land maar een nationale afvaardiging naar de Tour de France, om maar eens wat te noemen, was er niet bij gebrek aan ander talent.

In 1931 deed Bulla daarom aan de Tour mee bij de touriste-routiers, zeg maar de individuelen, de amateurs. Ze moesten 10 minuten na de anderen starten maar dat weerhield de sterke Bulla er dat jaar niet van om drie ritten te winnen. En – als enige routier ooit – een dag het geel te dragen.

Als beloning voor zijn sterke rijden mocht hij zich een jaar later aansluiten bij de Duitse ploeg. Op papier presteerde hij echter minder dan het jaar ervoor.

Een paar jaar later, toen Oostenrijk werd ingelijfd door het Derde Rijk, moest Bulla niets meer van Duitsland weten. Hij weigerde voor Duitsland uit te komen en stapte pas weer in wedstrijdverband op de fiets na de oorlog, toen hij weer voor Oostenrijk rijden kon.

(bronnen: Letour.fr en AscOlympia.nl

Jos van Nierop