“Ah, je bent wielrenner? Dan zul je wel veel pasta eten of niet?” Ik ben de tel kwijt, wellicht is het ook niet meer te tellen, hoe vaak je die vraag als wielrenner gesteld krijgt. In het bekrompen beeld van de buitenwereld krijgt de wielrenner niets anders voorgeschoteld. Het dieet bestaat uit pasta als ontbijt, pasta als lunch, pasta als avondeten en idealiter pasta als dessert. De werkelijkheid is gelukkig anders, maar weet dat maar eens uit te leggen… Argumenten werken niet, is mijn ervaring, shockeren werkt beter. En wel met vergeten voedsel. Hieronder voor elke maaltijd een alternatief dat je gesprekspartner niet direct had verwacht.
Ontbijt:
Roggebrood. In mijn directe omgeving ken ik slechts één iemand die nog roggebrood eet, en ze stamt uit het jaar 1931. De consumptie staat al generaties stil. Onterecht! Roggebrood is een megabom van energie, is gezond, en het mooiste is: het is vrij verkrijgbaar (supermarkt) en kost drie keer niks. Het uitproberen waard, shockeren gegarandeerd.
Lunch:
Eigengebakken brood. Die broodbakmachine die je 10 jaar geleden hebt gekocht of gekregen, toen het hip was om zo’n ding te hebben, kan weer uit de kast. Het is even oefenen, maar als de basis eenmaal klopt, heb je zelf in de hand hoe veel vet en zout je eraan toevoegt. In je wielerdieet is die controle wel zo fijn. Je hoeft je er écht niet voor te schamen, Annemiek van Vleuten (PDF) doet vrolijk met je mee.
Avondeten:
Pasta. Ja, pasta! Maar vertel er wel bij dat je het zelf maakt. Een vergeten ambacht, al is er wel een kortstondige trend in 2010 geweest om iedere werknemer via het kerstpakket zo’n machine te slijten. Variaties in je pasta zijn hiermee eindeloos, en daarmee het weerwoord tegenover je gesprekspartner ook.
Dessert:
Kwark. Shockeert direct, want kwark staat bekend als voedsel voor bodybuilders en gewichtheffers. Die gasten zijn ook niet dom, want kwark is prima geschikt als alternatief voor als je je niet aan de eiwitshakes wilt wagen.
Het wielerdieet van vergeten voedsel is hiermee nog lang niet compleet. Heb jij nog briljant wielervoer, dat ons van het pasta-imago af kan krijgen, laat het weten!
- Wielerontgroening - 24/04/2014
- Trekke, Douwe! - 04/09/2013
- Antipasti! - 21/08/2013
Ontbijtkoek. Veel koolhydraten en vezels, bijna geen vet. Prima voedsel voor tijdens de ritten, maar ook lekker als tussendoortje bij de koffie.
In de kwark mik ik vaak gedroogd fruit, bv rozijnen, cranberries, abrikozen, dadels, vijgen. Lekkere suikers zijn nooit slecht voor je :)
In de categorie tussendoortjes:
voor een koolhydratenexplosie (autosuggestie) eet ik voor een hardloopwedstrijd vaak een handje winegums. Alleen de rode en groene. Geen vergeten voedsel, maar de pasta-vragers kijken wel heel verbaasd als je dat vertelt ;-)
Tussendoortjes: een vergeten categorie. Dank heren!
Ik wil hierbij graag een pleidooi houden voor het kopen van roggebrood bij de warme bakker. Dit zit ook wat meer in de lijn van je overige suggesties (zelf maken). En dat o.g. daarbij een voorkeur heeft voor de Brabantse variant mag duidelijk zijn. Elke ochtend!
Excuus Dé: ‘Dank heren’ moet natuurlijk zijn ‘Dank beiden’.
Ach ja mensen denken vaak aan Dé Stoop = man.
Weet niet of er veel mannen zijn die winegums eten, misschien leuk onderwerp voor een onderzoek… maar dit verder terzijde ;-)
Waarmee beleggen jullie het roggebrood?
Ik eet wel eens roggebrood. maar wist niet dat het zó goed was. Ik beleg mijn roggebrood met komijnekaas M.Brundel. ;-) Zonder boter/margarine.
Nog eentje die bij de kwark als ontbijt niet mag ontbreken: een eetlepel lijnzaadolie (koudgeperst uiteraard). Heerlijk.
En ’s avonds voor de ergste honger: een handje ongebrande en ongezouten notenmix (verkrijgbaar op de weekmarkt uiteraard).
Ook in de supermarkt te koop (ligt naast het roggebrood) is Speltbrood. Ook lekker, voedzaam en het vult prima. Ik smeer er overigens wel boter op en dan een plakje mager rundervlees of kipfilet.
Voor de hydratatie op een warme dag doet een zelf getrokken bouillon het goed natuurlijk. Als tussendoortje mag de tutti frutti van gedroogd fruit niet ontbreken of dat rode doosje met rozijnen. Ook makkelijk op de fiets en geen troep in je shirt.
Zilvervliesrijst vaak want ik houdt van de oosterse pittige keuken. En van het gemak van een rijstkoker. Gestoomde groenten en vis erbij. Linzen! Heel, gespleten, soepje. Vezel en eiwitrijk. En voor onderweg vaak gedroogde (liefst groene) mango van de toko. Dat is sowieso een super markt ( ;-) ) voor de maaltijden en onderwegvoer.
Yep, gedroogde mango! Ik fiets veel in Azie en in Thailand heb je voorverpakte gedroogde banaan met honing (kluay tak)…ook prima voor tijdens het rijden! Weet niet of de toko in NL dit ook heeft…
En mocht je niks hebben met koolhydraten en pasta: VET is het nieuwe zwart!
http://cyclingtips.com.au/2013/08/high-fat-low-carb-diets-good-for-you-and-your-cycling/
Net via de beter gesorteerde wereldwinkel gescoord na een tip van voormalig Rabo-kok Ben van Beurten: Quinoa. Eiwit-, vitamine- en vetbommetje.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Quinoa_(Chenopodium_quinoa)
Weetabix!
Karnemelk.
Zoetemelk! En pindakaas: http://www.youtube.com/watch?v=hljswaHrE3o