HET IS KOERS!

Avontuurlijk fietsen in de Druivenstreek

Moskesstraat Terlanen

Foto: Bram de Vrind

[the_ad id=”59797″]

Alvorens op de fiets te stappen voor een zware rit door Waals en Vlaams Brabant, we trekken ons niets aan van de taalgrens, bezoeken we Waterloo. Net als op de taalgrens is ook hier de slag om wie wat krijgt nog steeds gaande, want natuurlijk was de slag niet in Waterloo maar in Eigenbrakel. Het is dat Wellington de slag gewonnen had van Napoleon, dus hij mocht de “naam” kiezen. Voor de buitenstaander is het af en toe wat vreemd, men maakt zich nog steeds druk om gedoe uit het verleden terwijl er genoeg te bespreken is over het heden! Het museum onder de beroemde heuvel met de Leeuw van Waterloo is zeer de moeite waard. Waarom die heuvel met de leeuw daar staat is overigens, u raadt het al, onderwerp van discussie. Was Koning Willem I bang dat de heldhaftige inbreng van zijn zoon, de toenmalige prins van Oranje, ondergesneeuwd zou raken in de geschiedschrijving van Wellington? Of was het inderdaad een altruïstisch cadeau, een symbool van overwinning voor alle geallieerden?

Discussies voer ik het liefst aan een stamtafel in het café. Dat treft. Om de hoek van de heuvel staat de hoeve van brouwerij Waterloo. Ze schenken daar prima bier én de hoeve van Mont-Saint-Jean herbergt ook nog het Hospitaalmuseum. Alhoewel het museum de trek niet bevordert, drink dus éérst een biertje, is het wel een bezoekje waard.  

Genoeg gezeverd, op de fiets! We vertrekken vanaf ons logeeradres, de prachtige Bed & Breakfast Park 7 in Huldenberg voor een rondje van 86 kilometer. Alhoewel je in Waals en Vlaams Brabant diverse knooppunten-fietsroutes hebt, kruipen wij bij een gids in het wiel die ons via niet altijd even fraaie wegen loodst naar de steilste klimmetjes in de omgeving. Sommige zijn bekend uit de Brabantse Pijl: de Smeysberg, de Hertstraat, de Holstheide en de Hagaard. Andere zijn niet geschikt voor een profpeloton zoals de Moskesstraat (max 21% op kasseien).  

Moskesstraat Terlanen

De Moskesstraat heeft wel één groot voordeel: nadien kan je bijkomen in ‘t Klein Verzet. Een fijn café met prima bierkaart. En als je goed rondkijkt weet je direct aan welke kant de uitbater staat als gaat om de taalstrijd.

Voor de avontuurlijke fietser is onze route (GPX) wellicht aansprekend, voor de vakantiefietser is het logischer niet alle hellingen te willen doen. Je fietst veelal door dorpen en over drukke wegen. Met de regen die wij hadden was het niet altijd evident om overeind te blijven, zeker niet op de soms onlogische fietspaden. Als je lekker wil fietsen en niet persé alle klimmetjes op je Strava hoeft terug te zien is het verstandiger een route te kiezen op de websites van Toerisme Vlaams Brabant of Toerisme Waals Brabant.

Als je de Voerstreek vanbuiten kent, toptijden hebt genoteerd in de Vlaamse Ardennen en de knieën kapot hebt geklommen in de Waalse Ardennen is de groene gordel rond Brussel en fietsen in Waals Brabant een uitdagend alternatief.


Mobiele versie afsluiten