Het Nederlandse wielrennen heeft na het wegvallen van Team Roompot-Charles nog maar één professionele mannenwielerploeg boven het Continentale niveau: Team Jumbo-Visma. Dat is echt te weinig, vinden ze bij BEAT Cycling. Het Nederlandse Continentale team van o.a. Jan Willem van Schip wil nu de handschoen oppakken en een ProContinentale licentie bemachtigen.

Jelle Veersema, Partnership Manager: “Een paar weken geleden begonnen we met een campagne die we ‘Nederland heeft een ProTeam nodig’ noemden. Dat was onze manier om eens te peilen hoe de wielerwereld, en met name ook de fans, daarover denken. Gelukkig waren de reacties heel positief. Ik denk dat veel mensen de noodzaak of wenselijkheid van een Nederlands ProTeam wel zien.”

En BEAT is het team dat deze stap moet gaan zetten?

“Ja. Het is onze ambitie om in 2022 een ProTeam op de been te brengen. Of anders gezegd: om aan de start te staan van de Ronde van Vlaanderen in 2022. We zijn er inmiddels klaar voor. Natuurlijk, de tijd dringt. Maar de organisatie staat.”

En het geld, is dat er?

“Nee, nog niet. En dat is de stap die we nu willen zetten. Je ziet nu tijdens de Tour hoe gek Nederland is van wielrennen. En hoeveel enthousiasme de etappeoverwinning en gele trui van Mathieu van der Poel teweeg brengen. Een team dat talenten een kans geeft op het hoogste niveau te fietsen en door te stromen naar de wereldtop, daar is dus echt een plek voor. Wij denken dat sponsors dat ook zo zien. Maar de handtekening van een of meer grote sponsors, die missen we nog. Uiteraard voeren we gesprekken. Maar het geld ligt hier nog niet in de kluis, nee. Het moet natuurlijk ook een match zijn. Want we hebben het mooiste shirt ter wereld en dat willen we zo houden als het even kan!”

“We hebben becijferd dat het budget dat we nodig hebben zo’n €2.5 miljoen is. De selectie van renners en staf zal flink moeten worden uitgebreid en voor renners in een ProTeam geldt ook gewoon een bepaald salarisniveau. Bovendien maak je natuurlijk ook veel operationele kosten om ergens te kunnen koersen of trainen.”

BEAT werd ooit opgericht als een vereniging, waarvan mensen lid kunnen worden en waardoor ze dus ‘bij de club’ horen. Laten jullie dat los?

“Nee, zeker niet. De community blijft voor ons heel belangrijk. We willen dat mensen zich onderdeel voelen van BEAT en net als in het voetbal een band voelen met de club die ze supporten. Maar tegelijkertijd kun je met zo’n membership  alleen geen ProTeam draaiende houden. Maar het zit in ons DNA en daar gaan we niet aan sleutelen.”

En nu, wat zijn de volgende stappen?

“Terwijl wij hard aan het werk zijn om ervoor te zorgen dat we een ProTeam worden, kun jij als wielerfan natuurlijk BEAT-member worden, haha. Maar serieus: je kunt ons steunen door de missie te delen met jouw netwerk en via onze site ook de #NLProTeam-campagne te ondertekenen. Laat die sponsors maar zien dat je er zin in hebt! En dan zie je ons als alles goed is gewoon aan de start van de Ronde van Vlaanderen volgend jaar.”

 

Alle info vind je terug op https://www.beatcycling.cc/pages/proteam-partner-missie-2022.

Leon Geuyen