Site pictogram HET IS KOERS!

Bienvenue en Wallonie

Een hele Tour lang krijgt u een column van onder de Moerdijk. Maar omdat Belgen in het algemeen, en de gastbloggers van extrasport.be in het bijzonder, héél erg lui zijn, wisselen Frederik De Brant en Matthias Vangenechten elkaar af voor een dagelijkse ‘Blik van de Belgen’.

Heeft u het ook al gemerkt? De renners rijden door België. Meer nog, ze rijden door dat gedeelte van België waar je als je in het Nederlands appelen bestelt, eieren krijgt. Economisch gezien heeft de regio dan ook al betere tijden gekend. Ach ja, dat is allemaal van ondergeschikt belang. Men kan er toch jaarlijks rekenen op geldtransfers vanuit het gulle en solidaire Vlaanderen dat met alle plezier de wederlandshelft een zakcentje toestopt. België is dan ook een twistloos land van peis, vree en liefde.

Bienvenue donc en Wallonie. De bufferzone van Vlaanderen tegen Frankrijk; de bufferzone van Frankrijk tegen Holland. De haan kraait er danig uit volle borst cocorico dat hij er knalrood van wordt. De vervallen loodsen en fabrieken zijn tekenen van een rijkdom die in het verleden ligt. Achter de grijsgrauwe straten van Seraing met zijn aftandse verloederde arbeiderswoningen gaat een geschiedenis schuil van een bruisende industriële periode die al een tijdje achter ons ligt. Nergens is grijs zo mooi als in Wallonië.

De Waalse rijkdom herkent men momenteel in haar treinstations en scheepsliften. Met het geld dat er in het station van Luik-Guillemins is gestoken, kan men geheel Wallonië voorzien van een sociale woning met stromend water.

Kritisch burger als u bent zegt nu natuurlijk dat zo’n Tourstart ook niet zonder kostenplaatje is. Klopt volledig, maar voor een Grand Départ is er altijd geld. Schulden of geen schulden. Het IMF is in het leven geroepen om dergelijke probleempjes op te lossen. Het binnenhalen van de Grand Départ is en blijft de beleidsprioriteit nummer één; urgenter nog dan wegenonderhoud, energievoorziening en betaalbaar voedsel.

Het is dit Wallonië dat enkele dagjes mag ontwaken voor een passage van de Tourkaravaan. De streek waaruit Claude Criquielion, Philippe Gilbert en Firmin Lambot afkomstig zijn, toont zich aan de wereld. Helaas voor deze streek won lieveling Philippe Gilbert niet in Seraing maar wel een Slowaak van 22 na een thriller van een finale. Het anders zo grauwe en grijze Seraing liet zich van haar meest venijnige en pittige kant zien.

Dommel vanaf morgen maar weer rustig in, Wallonië. Tot in 2019 of zo voor een nieuwe Grand Départ.

Matthias Vangenechten

Laatste berichten van Frederik De Brant en Matthias Vangenechten (alles zien)
Mobiele versie afsluiten