HET IS KOERS!

Boekrecensie: Fabio & Julius, vrienden voor en na de crash

Een leuk idee, maar hoe groot is de kans dat talentvolle beloften ook interessante profs gaan worden? Een beetje cynische redacteur had deze vraag vast aan Menno Haanstra gesteld toen hij in 2015 besloot de achttienjarige beloften Fabio Jakobsen en Julius van den Berg te gaan volgen. Gelukkig doen ze bij De Muur niet aan cynisme. Dat levert een bijzonder boek op over de ontwikkelende carrière van twee interessante coureurs.

Flegmatiek

De twee vrienden verschillen van elkaar. Jakobsen is het best te omschrijven als doelbewust en resultaatgericht. Hij kent zijn mogelijkheden en weet dat als hij aan de voorwaarden voldoet, dat hij dan winnend over de streep gaat. Van den Berg is meer met het proces bezig, om precies te zijn het proces van hard fietsen en afzien. Hij is de flegmatieke van de twee.

Successen

Het levert interessante contrasten op. Beide redden het tot prof. Jakobsen rijgt al redelijk snel de successen aaneen bij Quick Step terwijl Van den Berg bij EF zijn plek moet zien te vinden. Haanstra heeft twee renners gekozen die makkelijk praten. Hij zorgt dat hij ze op verschillende momenten te spreken krijgt, vermijdt de clichés en pikt de interessante stukken uit een jaar.

Crash

Als de worsteling van Van den Berg met het profbestaan voor de lichte dramatiek in het verhaal lijkt te zorgen, slaat het echte noodlot plots toe. Jakobsen crasht in Polen en er wordt gevreesd voor zijn leven. Van binnenuit beschrijft Haanstra de uren en dagen na de crash. Hij vertelt wat de vriendin en familie van Jakobsen doen en beleven. Hij laat zien hoe ploegarts Vanmol in Polen informatie bij elkaar moet sprokkelen en ook hoe Van den Berg ondersteboven is van de crash van zijn vriend.

De revalidatie daarna, de mentale weerbaarheid van Jakobsen, de momenten waarop het nog bijna mis gaat, de nasleep met Groenewegen en ook het herwonnen vertrouwen van Van den Berg, notabene via ritwinst in de Ronde van Polen het volgende jaar, zorgen voor het happy end van het boek. Nadat Van den Berg zijn etappe pakt in Polen in 2021, wint Jakobsen drie etappes in de Vuelta. Een scenarist had het haast niet beter kunnen verzinnen.

Graven

Het is niet eigen aan de beroepsgroep of aan jongens van zulke leeftijd om heel diep in zichzelf te graven en in mooie bewoordingen uit te leggen wat zulke heftige voorvallen doen in een jong leven. Vandaar dat veel wielerjournalisten er niet eens meer naar vragen. Toch voelt het niet alsof Haanstra iets heeft laten liggen. Fabio & Julius kaart alles aan en de twee heren geven er zo goed mogelijk hun commentaar bij.

Een prima boek dus en het zorgt ervoor dat je in 2023 de twee namen in de uitslag gaat terugzoeken. De kans is groot dat eentje of beiden geregeld bovenin die uitslagen terecht gaat komen.

 

Menno Haanstra, Fabio & Julius, De Muur, november 2022, 224 pag., € 21,99 (e-book € 13,99)

Mobiele versie afsluiten