Jetse Bol was na weer een enerverende Vueltaweek toe aan een rustdag. Zeker na het afgelopen weekend vol razendsteile hoogtemeters. We namen vanavond even digitaal poolshoogte om te weten hoe onze favoriete Het is Koers-lezer er in de derde week voorstaat.

‘Het was inderdaad een weekend boordevol klimwerk. In de etappe van zaterdag overbrugden we ruim 4500 hoogtemeters in net iets meer dan 180 km. Voor zondag stond er als toetje een etappe van slechts 109 km gepland met ruim 3000 hoogtemeters met finish op die helse Angliru (en nog een busrit van 3,5 uur naar het volgende hotel). Maar eerst over zaterdag. Ik had geen grootse dag en moest op de derde klim het peloton laten gaan. Ik vond mijn plekje in een grote gruppetto van een renner of 80. Gelukkig voelde ik mij zondag wat beter, waardoor ik iets langer kon aanhaken. Nadat ik gelost werd ben ik evengoed vol blijven doorrijden. De Angliru leek dit jaar nóg steiler dan in 2017, wat waarschijnlijk ook wel kwam door het ontbreken van supporters. Het was echter dit jaar wel goed weer. Daardoor kon ik tijdens het omhoog slingeren heel even genieten van het geweldige uitzicht.’

Je kwam net na Froome binnen. Is dat nog raar of begin je het gewoon te vinden?

‘Scorebordjournalistiek-technisch is dat natuurlijk een prachtresultaat. Je moet dan alleen niet kijken naar de positie en achterstand op de winnaar… Froome rijdt volledig in dienst van de ploeg en daar heb ik wel respect voor. Het is en blijft toch een grootse wielrenner en ik ben benieuwd of hij er volgend jaar weer staat.’

Is je nog iets leuks of bijzonders opgevallen?

‘Ja, door het ontbreken van supporters op de slotklim valt het op hoeveel mensen van de organisatie klaarstaan op de berg om binnen no time de finishbogen en reclameborden op te ruimen om die vervolgens op een andere locatie weer binnen no time op te bouwen. Respect voor die mensen!’

Was je er aan toe, aan de rustdag? Hoe kom jij de rustdag door?

‘Ik moet zeggen dat ik die na het helse weekend inderdaad wel goed kon gebruiken. We kwamen gisterenavond ook pas om 10 uur ’s avonds in het hotel aan, dus was het wel fijn om vandaag wat rustiger aan te doen. Vanmorgen om half 10 heb ik ontbeten om daarna nog wat te relaxen op bed. Het regende vandaag in A Coruña, dus waren we aangewezen op de rollers. Ik heb mij een uurtje in het zweet gewerkt om vervolgens om twee uur weer aan tafel te zitten voor de lunch. Daarna even het wekelijkse hoogtepunt met een nieuwe aflevering van Chateau Planckaert, gevolgd door een klein dutje. Vervolgens om vijf uur de massagetafel op en nu lig ik op bed te wachten voor het diner. Je bent op een rustdag dus zo druk met nietsdoen dat de dag omvliegt. Ik wil dan ook protest aantekenen bij de UCI, want ik denk dat er iets mis is met de tijdsregistratie van vandaag!’

Hoe kijk je naar de laatste week? Zie je nog kansen?

‘De tijdrit van morgen zie ik weinig heil in, maar de vier daaropvolgende etappes mogen we weer vol aan de bak. Ik wil graag nog een keer meezitten, want ik ben er van overtuigd dat er nog een dag tussen zit waarin de vluchters voorop kunnen blijven. Welke dag dat gaat zijn blijft natuurlijk een raadsel in deze Vuelta.’

Heb je nog tips voor onze lezers?

‘Ja, laat de Costa’s aan de rechterkant eens letterlijk rechts liggen en ga naar het westen van Spanje. Het Baskenland is prachtig, maar het lijkt wel dat hoe meer je naar het westen gaat, hoe mooier het wordt.’

Foto: Alvaro Garcia

Foto: Alvaro Garcia


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLeon Geuyen