Rust, prachtige uitzichten, de Hanzesteden, heide, bos, dijken, wind, weilanden, vlakke wegen, maar evengoed pittige klimmetjes; Overijssel heeft het allemaal. Hier kunnen fanatieke fietsers hun hart ophalen. Speciaal voor fanatieke fietsers heeft Visit Oost een vijftal uitdagende nieuwe wielerroutes uitgezet. Trap je mee?
De vijf nieuwe routes worden de Kromme Sturenroutes genoemd. In samenwerking met voormalig profwielrenner Theo de Rooij zijn er een vijftal fantastische fietsroutes uitgezet. Deze vermijden de paden waarop veel recreatieve fietsers rijden en zijn speciaal gemaakt voor wielrenners die het mooiste van de provincie Overijssel willen zien. De routes bevatten zo min mogelijk stoplichten en weinig gevaarlijke oversteken.
En natuurlijk is ook aan het aanvullen van de energie gedacht; elke route heeft voldoende mogelijkheden om koffie te drinken en de reserves aan te vullen met taart of lunch.
Sallands Steilste – Een route voor klimgeiten
Afstand: 100 km
Hoogtemeters: 500 hm
Sallands Steilste is een Kromme Sturenroute die niet alleen uitermate geschikt is voor fietsers met klimmersbenen, maar ook voor de mindere Goden die willen genieten van de schitterende natuur op de Sallandse Heuvelrug. Deze route leidt je langs de mooiste klimmetjes van Salland. Test je benen op de Holterberg, de Lemelerberg of de Grote Koningsbelt. De snelste Strava tijd op de Lemelerberg-West staat op 39,2 km/h bij de dames en 42,7 km/h bij de heren. Lukt het je om ze van de troon te stoten?
Wind in de Kop – uitwaaien in Noordwest Overijssel
Afstand: 105 km
Hoogtemeters: 170 hm
De Wind in de Kop route start in Steenwijk en voert je door het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Al vrij snel passeer je het Venetië van het Noorden: het bijzondere en toeristische waterstreekdorp Giethoorn. De route leidt verder langs een aantal bijzondere plaatsnamen, zoals Muggenbeet, Doosje en Nederland. Na ongeveer 65 km passeer je Blokzijl, hier kun je aan de sluis uitstekend even pauzeren.
Twentse Tijdrit – de geboortegrond van wielerlegende Hennie Kuiper
Afstand: 110 km
Hoogtemeters: 210 hm
De route Twentse Tijdrit voert langs de geboortegrond van misschien wel een van de grootste Nederlandse wielrenners aller tijden: Hennie Kuiper. De route leidt door de prachtige natuurgebieden van noord Twente. Je rijdt onder meer door de natuurgebieden Springendal en Lutterzand en passeert de Dinkel. Knijp bij Denekamp even in de remmen bij ‘Erve Kuiper’, de plek waar Hennie Kuiper is geboren. Tegenwoordig runt zijn neef Erik samen met zijn vrouw het boerenbedrijf, dat ook onderdak biedt aan het Hennie Kuiper Wielermuseum. De perfecte plek voor koffie en appeltaart. Goed nieuws: je kunt het museum gerust even in op je fietsschoenen!
Vals Plat Gevecht – een vlakke route door Duitsland voor hardrijders
Afstand: 101 km
Hoogtemeters: 250 hm
Verleg letterlijk je grenzen met deze prachtige route in het Overijsselse Vechtdal. Vanuit Hardenberg ga je namelijk richting de Duitse grens en maak je een flinke lus van 25 kilometer door het Duitse ‘Vechtetal’. De route is in totaal 100 kilometer lang en bevat niet te veel hoogtemeters. De perfecte route voor hardrijders!
Los op ‘t Ros – langs de mooiste plekken van Zuid Twente
Afstand: 110 km
Hoogtemeters: 260 hm
De route Los op ’t Ros start in Losser, vlakbij de Duitse grens. Binnen 10 kilometer passeer je de rivier de Dinkel twee keer. Daarna zie je de mooiste steden en plekken van Zuid Twente. 110 kilometer lang geniet je van prachtige uitzichten en natuurgebieden als Witte Veen, Buurserzand en Duivelshof. Over dit laatste natuurgebied doen mysterieuze verhalen over de landheer de ronde én er ligt een mooie, 35 kilometer lange mountainbikeroute.
Liever op de mountainbike?
Wist je dat in je Overijssel niet alleen geweldig kunt wielrennen, maar evengoed fantastisch kunt mountainbiken? Er ligt meer dan 1.000 kilometer aan routes. Op de website van VisitOost vind je de mooiste routes, tips en tricks en de favoriete mountainbikeroutes van bijvoorbeeld Rob Harmeling, Anna van der Breggen en Erben Wennemars.