In deze dagen van moeizaam weer, regenbuien en een zomer die zich vooral kenmerkt door onvoorspelbaar gedrag, is het soms lastig om te bepalen wat je als wielrenenthousiasteling dient aan te trekken voor je rondje. Castelli begrijpt dit Nederlands/Vlaamse probleem en heeft hiervoor de Omloop ontwikkeld. Bib shorts die net even wat verder gaan dan conventionele wielerbroeken, als het gaat om warmte en bescherming tegen de elementen.

De Nederlandse zomer is onberekenbaar. Er zijn dagen dat het gloeiend heet is, maar deze dagen worden net zo vaak afgewisseld met momenten waarop de regen met bakken uit de hemel komt en de temperatuur zich enkel onder luid protest naar de twintig graden laat leiden. Er is, kortom, geen zekerheid voor de amateurwielrenner. Wat dragen we als het weer zo twijfelachtig is? Kort-kort, toch maar armwarmers mee? En wat doen we met de benen? Ontbloot, bedekt, half bedekt? Het zijn de vragen die we onszelf meer dan eens moeten stellen, zonder een goed antwoord te verwachten. Maar misschien heeft Castelli in ieder geval iets voor de benen gevonden.

Castelli heeft met de Omloop (goeie naam) bib shorts een gaatje in de markt gevonden. Deze bib shorts houden het midden tussen gewone, boven-de-knie-bibs en de inmniddels steeds meer zichtbare 3/4 wielerbroeken, waarbij de broek doorgaat tot halverwege de kuit. De Omloop is bedoeld voor dagen waarop de temperatuur niet echt overtuigend is, maar blote benen wel wenselijk zijn.

Castelli heeft een naam hoog te houden als het gaat om fietskleding voor minder dan ideale omstandigheden. Het is immers de bedenker van de Gabba en de hieruit voortvloeiende Perfetto, die we vorig jaar konden testen. De Omloop bibs zijn eigenlijk de broekvariant van de Perfetto, een manier om kort-kort te rijden op frisse dagen.

Hoe wil Castelli er dan voor zorgen dat je knieën niet vastslaan van de gure wind? Wel, hiervoor hebben de Italianen een fleece-randje voor over de knie aangebracht. Dit randje valt precies over de knie en houdt dit tere scharniertje dan ook lekker warm als dat nodig is. Klinkt vrij simpel, maar bedenk het maar eens. En bedenk het niet alleen, zorg er ook voor dat het niet raar flappert in de rijwind.

Check, dacht Castelli. En het maakte precies dat. De Omloop Thermal Bib Shorts leveren precies wat de fabrikant belooft. Een uitstekend zittende wielerbroek, die de blote benen warm houden als Moeder Natuur dat weigert. En het blijven Italianen, dus de afwerking is ook zoals je zou verwachten. Niks flappert gek, de broek is simpel vormgegeven en past zoals we dat inmiddels van Castelli gewend zijn: uitstekend. Net zoals met al het andere wat ik ooit van deze fabrikant heb gekocht, geldt ook hier dat het slim is om een maatje groter te kopen dan je bij andere fabrikanten gewend bent. Heb je een M bij bijvoorbeeld Rapha, dan heb je een L bij Castelli. Simpeler kan ik het niet maken.

In de naam staat ook het woord ‘thermal’, wat betekent dat ze ook echt ontworpen zijn om de bovenbenen warm te houden. En ook hier scoort de Omloop een ruime voldoende. We hebben de broek gedragen bij temperaturen variërend van 5 tot 20 graden en onder al die omstandigheden was hij ronduit comfortabel. Vooruit; bij vijf graden droegen we er een setje beenwarmers onder, maar met deze broek zijn blote benen flink wat dichterbij dan met conventionele bibs.

De prijs van de Omloop is ferm, maar niks onredelijks. Bij Futurumshop ben je voor 130 euro klaar, wat gezien de specialistische trekjes van deze broek, prima te doen is. Al met al kan de Castelli Omloop omschreven worden als een prima oplossing op de dagen dat het weer zich niet laat voorspellen en is het een prima aanvulling in de almaar groter wordende verzameling van slecht weer-kleding van Castelli.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag €*Twitter
Latest posts by Ivo Pakvis (see all)

Castelli Omloop

8.5

Pasvorm

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bescherming

8.5/10

Comfort

8.5/10

Pros

  • Warm als het moet, koel als het moet
  • Comfortabel
  • Kniebescherming erg prettig bij fris weer

Cons

  • Kan ze werkelijk niet bedenken