Deze zomer was Fabian Cancellara te gast aan de tafel van Karl Vannieuwkerke tijdens de Tour de France. De Beer van Bern zou eind dit jaar definitief zijn fiets aan de haak hangen. “Wat volgt er dan?”, vroeg de ‘Vive le vélo’-presentator. “In november volgt er nog iets leuks, een event in ’t Kuipke op 12 november”, antwoordde Cancellara. Het afscheidsfeest van een Zwitserse wielerlegende. Daar wou ik bij zijn. Nog geen vijf minuten later had ik mijn ticket in handen. Het kon niet snel genoeg november zijn. 

Drie keer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en E3 Harelbeke, 1 keer Milaan-San Remo, 2 keer goud op de olympische tijdrit en op het wereldkampioenschap tijdrijden, 8 keer etappewinst in de Tour de France en 29 dagen in het geel. Dit alles is maar een deel van het indrukwekkende palmares van Fabian Cancellara. Hij is een krachtpatser, een vechter, een geoliede machine. Zijn bijnaam ‘Spartacus’ heeft hij dan ook niet gestolen.

Toch ligt het niet enkel aan zijn prestaties dat Fabian Cancellara een volledig Gents Kuipke wist te vullen. Naast een fantastische renner is Cancellara een nog grotere persoonlijkheid. Hij is een mens, zoals u en ik. Ons klein wielerlandje heeft hem daarom maar al te graag in de armen gesloten. Eigenlijk zouden er twee nationaliteiten op Cancellara’s paspoort moeten staan. In mijn ogen is hij een Vlaamse Zwitser. Of een Zwitserse Vlaming.

Uiteindelijk werd het een afscheidsshow waar je als renner alleen maar van kan dromen. Zo’n 6000 fans zeiden vaarwel tegen hun wielerheld. Zijn afscheidswoorden raakten elke aanwezige. Het oorverdovende applaus achteraf straalde veel respect uit. Zoals de ringtoon van Fabian Cancellara het al vermoedde: it is a beautiful day. En dat was het ook.

Beste meneer Cancellara, ik wens je veel succes in alles wat het leven je nog brengt. Geniet van je momenten met familie en vrienden. Geniet van je nieuwe doelen bij Trek en van je ambities in de sportmarketing. Geniet van de rustige fietstochten tussen de bergen in Wolhen bei Bern. Geniet van de dagen dat je eens mag uitslapen of van de dagen dat je staat te feesten op Tomorrowland. Kortom, geniet van alle kleine en grote dingen in het leven. We hopen je ook nog eens te zien langs de Vlaamse wielerwegen. Dan eten we samen een pak friet met stoofvlees op de flanken van de Oude Kwaremont.

We zullen je missen, Herr Fabian. Danke für alles.

Frankrijk  Escaldes-Engordany - Revel     Etappe 10 Fabian Cancellara Fotograaf: Joris Knapen

Fabian Cancellara tijdens etappe 10 TDF2016, fotograaf Joris Knapen

Latest posts by Judy Van Impe (see all)