HET IS KOERS!

Commandeur in de orde van sportieve verdienste

Raad het plaatje - Pat McQuaidDe ‘viking’ van dit plaatje kreeg in 2008 een prestigieuze onderscheiding. Hij werd benoemd tot ‘Commandeur dans l’ordre du mérite sportif de Côte d’Ivoire’. Het alwetende Wikipedia schrijft daarover: “Het is moeilijk informatie over deze orde te verkrijgen. Op de officiële site van de Ivoriaanse regering worden enkele mensen genoemd die de onderscheiding hebben gekregen onder wie Dagobert Banzio, minister van sport tussen 2007 en 2010.” Dat kunnen slechts weinig wielrenners zeggen, in één adem te worden genoemd met de grote Dagobert Banzio.

De wielrenner op dit plaatje is ook in andere opzichten bijzonder. In zijn Engelstalige Wikipedialemma is het kopje opgenomen “Corruption allegations and defamation lawsuits”. Hij voerde processen tegen onder anderen Greg LeMond, Floyd Landis en Paul Kimmage. In september 2013 lekte er een 54 pagina’s dik rapport uit, waarin de renner op dit plaatje wordt beschuldigd van het hengelen naar smeergeld en het onder het tapijt schuiven van positieve dopingtests. De wielrenner op dit plaatje ontkende alles, zoals hij ook zijn handen in onschuld waste toen hij in 1976 onder een valse naam had deelgenomen aan een wedstrijd in het vanwege het apartheidsregime internationaal geboycotte Zuid-Afrika. Hij was gewoon naar Zuid-Afrika gegaan omdat het een mooie kans was om het land eens met eigen ogen te bekijken.

We herinneren ons deze renner daarom niet van de Olympische Spelen van 1976 in Montreal, waaraan hij niet mee mocht doen vanwege het schenden van die boycot, net als Sean Kelly, die ook in Zuid-Afrika had gereden. Kelly herinneren echte kenners zich misschien als een Ier die in de jaren tachtig nog wel eens een profkoersje won hier en daar, maar de legendarische overwinningen van de renner op dit plaatje in de Shay Elliott Memorial Race (1972) en de Ronde van Ierland (1975-1976) staan ons natuurlijk allemaal op het netvlies gebrand.

Oh ja, de goedlachse, zelfverzekerde ‘viking’ van dit plaatje zit sinds vandaag zonder werk. Zijn naam? Pat McQuaid.

Exit mobile version