patersbergWelke winnaar de nieuwe finale van Vlaanderens Mooiste zondag oplevert, is zo goed als onvoorspelbaar. De zware lussen die de renners driemaal over de Oude Kwaremont en de Paterberg zullen voeren (met vooral de moordende strook van 26 kilometer tussen de tweede Kwaremont en de laatste Pater) zijn nog niet vertoond in een Vlaamse voorjaarskoers. Het is dan ook allesbehalve duidelijk of de favorieten van de editie 2011 ook favoriet zijn voor De Ronde nieuwe stijl.

Oké, er is één zekerheid: Fabian Cancellara, wellicht de beste klimmer onder de kasseivreters, en dus niet van zijn stuk te brengen door een Kwaremontje meer of minder. Maar verder? De enige die vorig jaar kon aanklampen nadat de Beer van Bern ging brommen op de Leberg, is Sylvain Chavanel. Hij moet echter zijn eerste Monument nog winnen. Boonen? Die steekt natuurlijk in een supervorm, maar is dat anno 2012 voldoende om een ontketende Spartacus te volgen als die vol gaat op de (voor)laatste helling? Ballan dan, Pozzato, Vanmarcke, Boasson Hagen, en ja, eindelijk ook weer Devolder… hoe zullen zij de puisten verteren nu ze in een andere volgorde worden geserveerd? En wat kan Sagan in zijn tweede Ronde?

Kandidaat-hoofdrolspelers genoeg dus, maar wie straks de hemel mag danken voor de verhuizing naar Oudenaarde en wie daarentegen zijn Ronde-dromen voor de komende vier jaar mag opbergen, en in de kapel op de Oudenberg een serieuze kaars mag branden voor een snelle terugkeer naar Meerbeke, is zo helder als koffiedik. Zelfs Wuyts en De Cauwer hebben geen idee: “Niemand kent de Kwaremont en de Paterberg na 240 kilometer”, en “Misschien doet dat parcours wonderbaarlijke dingen voor het koersverloop”. Het schrappen van Geraardsbergen mag dan voor heel wat commotie gezorgd hebben, ook de vurigste Muur-adepten zijn ongetwijfeld razend benieuwd naar wat zondagmiddag gebeurt. “Het wordt een spektakel”, aldus Wuyts.

Eén naam ontbreekt in ons rijtje: Philippe Gilbert. Met de beste renner van 2011 lijkt het van kwaad naar erger te gaan. Zijn matige tot slechte resultaten en vooral de warrige communicatie daarover doen zowat elke wielervolger hetzelfde besluiten: Fast Phil raakt niet klaar voor De Ronde. (Tenzij hij verstoppertje speelt, maar dat doet hij dan wel erg goed, en verstoppertje spelen ligt niet in zijn aard, zo weten diezelfde wielervolgers.)

De twijfels rond Gilbert zorgen voor het extra vleugje saus op dat herschikte gerecht waar we al zo lang naar uitkijken. Het gekke met de Belgische kampioen is dat hij bij de bekendmaking van het parcours haast unaniem werd uitgeroepen tot topfavoriet. De hertekende finale was hem op het lijf geschreven. In Oudenaarde zou alleen de sterkste winnen, en de sterkste was Gilbert. Vandaag denkt Gilbert wellicht droevig gestemd terug aan Meerbeke, want daar wint niet altijd de sterkste (Bortolami, Nuyens… maar ook bijna Pieri in 2000). In Meerbeke had hij dit jaar misschien wel kunnen winnen.

De Gilbert-paradox is dubbel. Is hij slecht of doet hij maar alsof? En: wordt de renner die aanvankelijk het meest leek te gaan profiteren van de verhuizing van de Ronde-aankomst er nu juist het grootste slachtoffer van? Niets is wat het lijkt in Vlaanderens Mooiste, maar laat dat nu net de reden zijn waarom we elke veertiende zondag van het jaar urenlang aan het scherm gekluisterd zitten.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLaatste berichten van Tim Vuylsteke (alles zien)