Mark Cavendish zal nooit een wedstrijd winnen in de kleuren van Team Sky. Meer nog, hij heeft het hemelsblauw-zwarte tenue nauwelijks gedragen. Hij werkte er weliswaar enkele tijdritten in af, maar – eerlijk – wie heeft nu aandacht voor de Manx Missile in een chronorace?

Mark Cavendish

Bron: Brendan A. Ryan (Creative Commons)

2012 was sowieso een seizoen vol contrasten. Het voorjaar van Boonen versus het voorjaar van Cancellara. Het voorjaar van Gilbert versus het najaar van Gilbert. Een dodelijk saaie Giro versus een Vuelta vol spektakel. In Londen: de lepe, oude Vino versus de Merckxiaanse Vos. En tot slot: de felle kleuren van Cavs regenboogtrui versus zijn vrij fletse jaar.

We gaan uiteraard niet beweren dat de wereldkampioen een rampseizoen beleefde. Integendeel, met vijftien overwinningen voor Cavendish is er van een vloek van de regenboogtrui allerminst sprake. Er waren ritzeges in de Giro en ritzeges in de Tour. Een jaar als elk ander. Alweer een boerenjaar. (Waarom bleef Cav eigenlijk weg uit de Vuelta, ondanks de tien aankomsten bergop? Hij was pas de vierde renner in de geschiedenis geweest die een etappe won in alle grote rondes in hetzelfde jaar.)

Ondanks de overwinningen was het echter een bleek jaar voor Cav. Wat er niet was, zegt misschien nog het meest. Er was geen winst in een topklassieker, er was geen eindzege in het puntenklassement in de Giro, er was al helemaal geen groene trui in de Tour, er was daar evenmin een ploeg in zijn dienst, laat staan een treintje, en er was geen olympische titel. Er waren wel veel valpartijen, die hem ongetwijfeld een aantal overwinningen hebben gekost, en er waren enkele shifts als knecht – de wereldkampioen als waterdrager was misschien wel hét beeld van de Tour.

Wat ook ontbrak: controverse. Weinig ophefmakende interviews dit jaar, geen tranen in de Tour, geen obscene overwinningsgebaren, en Peta was niet betrokken in de WAG war op Twitter. Zelfs de scheiding van Sky lijkt zonder incidenten te zullen verlopen. Nooit zei Cavendish letterlijk dat hij ongelukkig was bij het Britse superteam. Het enige waaraan je het zag, was zijn fletsheid. Het heeft nooit gebruist in 2012. (Bij nader inzien: Cavs 2012 was als de Giro van dit jaar – saai; geen wonder eigenlijk dat hij dáár presteerde en wegbleef uit de Vuelta.)

Over een paar dagen komt er een gortdroge mededeling: Mark Cavendish en Sky Professional Cycling Team beëindigen in wederzijdse overeenstemming hun contract. De Britse renner gaat vanaf volgend seizoen aan de slag bij het Belgische OmegaPharma-Quick Step. Daarna zien we ongetwijfeld de Cavendish van weleer terug. 2013 wordt weer een grand-crujaar voor de snelste man op twee wielen. We kijken nu al uit naar zijn vijfentwintig overwinningen, maar vooral ook naar zijn boude uitspraken en naar de relletjes.

Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)