Afdalingen kijk ik het liefst terug in herhaling, mits de moeite waard. Live zijn de risico’s te groot. Zeker wanneer er voor de renner iets op het spel staat, een overwinning, een klassement of de tijdslimiet, is het voor de kijker niet om aan te zien. Een kiezel, een gebroken ketting, wat olie op de weg of simpelweg een stuurfout van de renner zelf of een ander: de levens hangen aan een lycra draadje.

Cunego & Sagan in de afdaling van Grindelwald, Ronde van Zwitserland 2011

Aanvallen, counteren, wieltjeszuigen. Trainen, aftrainen en materiaal. Toneelspelen, je tegenstanders viseren of aan het elastiek hangen. Bergop heeft de renner veel troeven. Bergaf is het god zegene de greep. De renner met de meest zuivere doodsverachting daalt het snelst.

Of toch niet? Martin Bons neemt je inDe kunst van het dalen mee in zijn zoektocht naar de antwoorden op twintig vragen die hij zichzelf en de lezer stelt in de proloog. Eén van die vragen is of de schrijver zelf door training en kennis zijn snelheidsrecord van 64 km/u kan verbeteren in de afdaling van de Croix de Fer. Met die poging als kapstok duiken we de geschiedenis van het wielrennen in. De afdaling blijkt een belangrijk ingrediënt voor de overwinning van vele koersen, etappes en zelfs eindklassementen van alle grote rondes. Goede dalers pakken tijd terug of bouwen de voorsprong uit. Slechte dalers verspelen hun goede klassering of erger: verliezen het leven.

Afdaling van Cancellara op klassieke muziek.

De kunst van het dalen is een aanrader. Het dalen is een ondergeschoven kindje in de geschreven wielergeschiedenis. Vooral het fatale gevolg van een slecht verlopen afdaling krijgt in memoriam aandacht. Voor de rest lijken renners en volgers vooral blij als de afdaling achter de rug is en dat is niet terecht. In de afdaling zijn koersen gewonnen en verloren. Met het debacle Wiggins (Giro 2013) nog vers in het geheugen is het boek uiterst actueel. Martin Bons onderschrijft met dit boek dat afdalen een volwaardig onderdeel is van de wielersport.

kunstvanhetdalen-martinbonsBoek: Kunst van het Dalen
Auteur: Martin Bons
Uitgever: Thomasrap.nl

Het boek is onder andere te koop via bol.com (referral link).

Bas Van Eijk