Mieke Havik wint in 1984 de eerste etappe van de Tour Féminin. Het is niet alleen de eerste etappe van die Tour, maar de eerste etappe ooit. Dat jaar wordt voor het eerst een Tour voor vrouwen georganiseerd. Havik mag de volgende dag starten met een historische gele trui om haar schouders en prompt wint ze ook de rit twee. Maar als ze vijf dagen in het geel rijdt, barst de jaloeziebom binnen de Nederlandse ploeg – en Havik zwicht.

Dat er in ’84 een Tour wordt georganiseerd, is de verdienste van Tourbaas Felix Levitan. Hoewel Jacques Goddet – de rechterhand van Levitan – zich zorgen maakt over de lengte van de etappes (“Hoe moeten ze dan plassen?”), is de organisatie een feit: achttien etappes in drie weken. De vrouwen rijden in het voorprogramma van de mannen.

De Nederlandse ploeg reist af met Mieke Havik, Petra de Bruin, Rita Timpers, Hanneke Lieverse, Connie Meijer en Heleen Hage. Een gelegenheidsformatie die niet gewend is om met elkaar te koersen en dat wordt na vijf etappes pijnlijk duidelijk. “Mieke moet een ander ook eens wat gunnen”, roept Connie Meijer na die vijfde rit. De onderhuidse spanning die zich al een paar dagen ontwikkelt, wordt voor het eerst in directe taal duidelijk.

“Vrouwengedoe”, noemt Havik het nu. Havik is de hoofdpersoon in de eerste aflevering van een driedelige podcastserie over de eerste Tour voor vrouwen. Havik zwicht voor de spanningen binnen de Nederlandse ploeg en houdt haar benen stil als Connie Meijer meespringt met een kopgroep in de zesde etappe. Meijer neemt genoeg voorsprong om de leiding in het klassement over te nemen en wordt de tweede vrouw ooit in het geel. Havik: “Ik had dat nu anders gedaan. Ben je raar? Je geeft het geel toch niet zomaar weg?!”

In de verhalende podcastserie ‘De Muur Féminin ’84’ wordt het verhaal van de eerste Tour Féminin verteld. Met verslag van Radio Tour, gemaakt door Gio Lippens. Radioverslag is toen niet gemaakt of verloren gegaan. De podcast gaat daarom terug naar de sfeer van ’84 met verhalen over jaloezie en de dood, over een gele droom en winnen op de Champs Élysees.

Het verhaal van de Tour van ’84 wordt in drie afleveringen verteld. In aflevering 1 wint Mieke Havik de eerste, tweede en vijfde etappe. Daarna neemt Meijer het geel over. Meijer kan het zelf niet navertellen, want vier jaar na de Tour van ’84 zakt ze ineen tijdens het criterium in Naaldwijk. Haar moeder en zus Ria vertellen daarom in aflevering 2 over Connie. In aflevering 3 volgt de ontknoping in het klassement.

Aflevering 1 staat intussen online, aflevering 2 volgt op vrijdag 12 juli en aflevering 3 een week later op 19 juli. Luisteren kan via Spotify, iTunes, Podbean en de meeste andere podcastapps.

Foto: Cor Vos