HET IS KOERS!

De ontluiking

Heeft u dat voorbije zondag ook gezien? Die ene flitsende demarrage die het begin van een nieuw wielertijdperk symboliseert. De angst in de ogen bij Valverde en Nibali toen ze die ene renner zagen wegflitsen. De verlamming in de benen bij Philippe Gilbert en Fabian Cancellara toen ze zagen dat hij een kloofje sloeg. De ontluiking van de nieuwe wonderboy die over onafzienbare tijd over het wielerpeloton zal heersen. Hij komt uit Slovenië. En ja, we kennen het verschil tussen vrijdag en zondag. En nee, we hebben het dus niet over Matej Mohoric.

Op één ronde van het einde deed Jan Polanc een gooi naar de wereldtitel. Terwijl het gros van het peloton al was afgestapt, demarreerde hij in het zicht van de streep. Jan Polanc, de wereldkampioen van 2013 op één ronde van het einde, zal volgend seizoen bij Lampre aan de zijde rijden van wereldkampioen Rui Costa. Wie voor wie zal knechten is nog niet duidelijk. Toen Michel Wuyts en José De Cauwer Polanc eindelijk herkend hadden, was hij wel alweer ingelopen. Maar dat doet er even niet toe, een nieuw tijdperk was intussen wel ingegaan.

En of Polanc een nieuwe wielerster wordt. Alle gunstige voortekenen zijn daar. Polanc is de jongste renner die het voorbije WK zou uitrijden, een koersje van meer dan 270 kilometer. En dat als 21-jarige. Met andere woorden, hij zou leeftijdsgewijs volgend jaar ook nog aan het WK voor beloften mogen deelnemen. Met zijn veertigste plaats dit WK zou hij beste Brit, derde Nederlander en zelfs vierde Belg zijn geweest. Hij heeft het voorbije WK zijn truitje meer dan nat gemaakt. Bij nader inzien is dat laatste toch niet het meest overtuigende argument om hem te doen onderscheiden van de rest.

Maar meer heeft u niet nodig om overtuigd te zijn van zijn kunnen. Het jongste WK zal niet de geschiedenisboeken ingaan als dat waarin een Portugees wereldkampioen werd, ook niet als dat van de alom geprezen broederschap binnen het Spaanse team en al helemaal niet als WK waarin de Italiaanse kopman een gat van een minuut achterstand op het peloton geheel op eigen kracht in een paar minuten weer dichtte, maar wel als de ontluiking van het nieuwste grootste wielertalent aller tijden.

En u was erbij! U heeft de ontluiking van het nieuwe wondertalent van het wielerpeloton vanop de eerste rij meegemaakt. Waar was u toen Eddy Merckx de Tour won? Waar was u toen Neil Armstrong als eerste man het maanoppervlak betrad? Waar was u toen de eerste Nederlander de Giro d’Italia won? En aan dat rijtje kan nu worden toegevoegd: waar was u toen Jan Polanc bij zijn glorieuze overschrijding van de finishlijn op één ronde van het einde niet te vroeg juichte?

Onthoud zijn naam, schrijf hem op en vergeet hem nooit meer: Jan Polanc.

Mobiele versie afsluiten