Beetje bijverdienen? Of een carrièremove na je professionele sportcarrière? Voetballers begonnen in de jaren 50, 60 een sigarenzaak. Een enkele wielrenner deed dat ook. Zoals John Schlebaum, stayer (achter de motoren) in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Hij is zoon van een schoorsteenveger, reden waarom hij ‘roetmop’ werd genoemd. Volgens Stuyfssportverhalen is hij een van de eerste sportfiguren die met een heuse yell werd bedeeld. Als de strijdvaardige Schlebaum weer eens in de aanval ging, schreeuwde het hele stadion ’hoeiii’.

Na een wedstrijd stak de stayer nogal eens een sigaar op. Voor sigarenfabrikant Agio was het reden om een sigaar naar hem te vernoemen. En na zijn carriere opende hij ook nog eens een sigarenzaak, aan de Lindendwarsstraat in Amsterdam.

(De uitnodiging voor de opening van de sigarenzaak staat op de achterkant van de afgebeelde fotokaart)

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)