Waarschijnlijk denk je bij ‘Rode Lantaarn’ allereerst aan een podcast. Maar die lantaarn staat – en dat weet denk bijna iedereen wel – voor de laatste plaats in een wedstrijd, in het bijzonder de Tour de France.

Als in de Tour van 1976 zijn kopman Hennie Kuiper is uitgevallen, kan knecht Aad van den Hoek zich met andere zaken bezighouden. De laatste plaats in het klassement bijvoorbeeld. In die jaren kan dat, kan de titel ‘Rode Lantaarn’, nog wat meer opleveren dan een vermelding in de krant en misschien wat hoon.

De organisatoren van na-Tour-criteriums hebben er wel wat extra guldens voor over om Van den Hoek aan de start te hebben. Van den Hoek staat echter voorlaatste en moet dus een list verzinnen. In de etappe naar Fleurance laat de TI-Raleigh-renner zich uit het peloton zakken en verstopt zich achter een auto. ‘Concurrent Luis Uribezubia kwam langs, Van den Hoek wachtte even om erna weer op te stappen. De spreekwoordelijke Rode Lantaarn is zijn deel.

Een paar jaar eerder, in 1970, is de lantaarn voor Frits Hoogerheide. Niet omdat graag laatste wil worden en dat gelde wil brengen maar omdat hij niet beter kan, lijkt het uit een column van Mart Smeets. De anderen waren veel te goed voor hem en hij moest zich ‘gedurende drie weken het apelazarus rijden om iedere dag weer op tijd binnen te komen’. Hij wilde helemaal niet de nummer laatst zijn dat jaar, vertelt Smeets die hem er voor de tv over interviewde. ‘Hij was niet goed genoeg en dat stak hem zeer. Ik vroeg hem of hij de beelden dan wel uitgezonden wilde hebben en na enig nadenken knikte hij: “Misschien werken ze wel therapeutisch”.

Vele jaren later, in 2019, is Sebastiaan Langeveld helemaal niet trots op zijn laatste plaats, Als hij aan het eind van de Tour hoort dat hij de laatste positie heeft overgenomen van Fransman Yoann Offredo, reageert hij nuchter. Op de site Indeleiderstrui.nl: ‘Ik heb er niet voor gereden. Ik ben twee dagen voor de tijdrit hard op mijn elleboog gevallen en heb daar veel last van gehad.’ Ook Langeveld is helemaal niet bezig geweest met de spreekwoordelijke rode lantaarn: ‘Ik ben gewoon blij dat ik Parijs ga halen.’


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragJos van Nierop
Laatste berichten van Jos van Nierop (alles zien)