HET IS KOERS!

Départ fictif: help de Nederlanders aan een etappezege in de Tour

Onlangs begonnen we op deze site een campagne: Help de Nederlanders aan een etappeoverwinning in de Tour. Dat deden we omdat de laatste Nederlandse etappezege alweer heel lang geleden werd behaald. Veel te lang geleden.

Er kwam steun van het blad Fiets en van Radio 1, maar de belangrijkste steun kwam van de lezers van hetiskoers. Zij stuurden gedetailleerde en actuele informatie over het parcours, sluwe aanvalstactieken en gaven onverwachte adviezen. Zo adviseerde Huub Bellemakers om vooral niet goed te positioneren voor een massasprint. In het geval van een massale valpartij kan een renner dan vanaf de tweede rij toeslaan. Een bewezen tactiek uit het shorttracken.

Sander Peters keek nog eens goed naar het Palmares van Johnny Hoogerland en zocht naar een etappe die past bij de Zeeuw die ooit de Driedaagse van West Vlaanderen won.

Er kwam ook steun van de ASO. De Franse Tourorganisatie kon het niet langer aanzien en besloot daarom liefst drie Nederlandse ploegen voor de Tour uit te nodigen.
De ploegleiders deden de rest. Zij maakten deze week hun selecties bekend en dat leidt tot een ongekende luxe voor Nederland. Maar liefst achttien (18!) Nederlandse renners starten zaterdag in Luik. Het hoogste aantal in twintig jaar.

Gaan we daarmee ook terug naar het tijdperk waarin renners als Erik Breukink, Jelle Nijdam en Jean-Paul van Poppel jaarlijks zo’n vijf etappes én een ploegentijdrit mee naar huis namen? Een tijd waarin er nog wel eens een café werd overgeverfd in Bolletjesmotief?

Laat ons in elk geval dromen van één Touretappe dit jaar.

De komende week plaatsen we op hetiskoers onze aanvalsplannen. Kenny, Johnny en Wout hebben ze zelfs al in hun rolkoffer ingepakt voor de Tour. En ploegleider Hilaire Vanderschueren (zie de foto hierboven) buigt zich momenteel over een statistische analyse die we hebben uitgevoerd.

De eerstvolgende Nederlander die een Touretappe wint, krijgt zo’n felbegeerd hetiskoers-wielershirt. En er wordt direct een speciale ‘In het geheugen gegrift’ over de zege geplaatst. Hetiskoers is klaar voor de Tour en lost komende week het startschot voor het départ fictif.

Help de Nederlanders aan een etappezege!

De Nederlanders in de Tour 2012

Aantal Nederlanders afgelopen 25 jaar:

Met dank aan: Cyclingbase

Mobiele versie afsluiten