7 juli
Net op de dag van de Tourstart beweert de Franse krant Le Monde op basis van anonieme getuigenissen dat Chris Froome geen frieten lust.
8 juli
Het nieuws dat Froome geen frieten lust slaat de wielerwereld met stomheid. Twintig jaar na de Festina-Tour werpt een diepdonkere schaduw zich boven de Tour. Heeft het wielrennen dan werkelijk niets geleerd van het verleden?
Bernard Hinault heeft altijd al geweten dat Froome een bedrieger is. Volgens Michel Wuyts waren er al langer vermoedens, maar geen bewijzen. Velen vragen zich af waarom hij vorig jaar tegen Maarten Vangramberen loog. Uit gewoonte? Om te behagen? Uit gemakzucht? Om zich menselijk te tonen? Omdat hij verrast was door de diepgaande vraagstelling? En over wat zou hij nog meer durven liegen?
In de marge van deze zaak-Froome is een webredacteur van Sporza ontslagen omdat hij niet meteen een gifje kon vinden van een bezemsteel die frieten eet. Sporza brengt hem hiervan op de hoogte middels een sms bestaande uit drie huilende emoji’s. Het is kortom één chaos.
9 juli
Team Sky dreigt met een proces tegen Le Monde als de krant niet rap een rectificatie plaatst. Het komt nooit tot een proces. Evenmin tot een rechtzetting.
10 juli
L’Equipe pakt uit met een hoop indirecte bewijzen tegen Froome. Als je zo mager bent is het hoogst onwaarschijnlijk dat je frieten lust. Bovendien is door de hyperspecialisatie frieten eten als klassementsrenner niet meer van deze tijd. Dat Froome geen frieten lust, maakt – volgens sommige journalisten althans – zijn successen wel verklaarbaar.
11 juli
Het net rond Froome begint zich te sluiten. Drie voormalige ploegmaats stellen dat Froome niks met frieten en de Belgische keuken in het algemeen heeft. Een ploegmaat geeft zelfs aan dat hij België verlaten heeft voor ‘die weerzinwekkende frietenwalm’.
12 juli
De UCI beveelt een onderzoek naar Chris Froome en in welke mate hij frieten lekker vindt.
13 juli
Jan Ullrich zegt dat hij al zijn hele leven frieten lust. Iedereen gelooft hem.
14 juli
Wielercommentator Michel Wuyts is waakzaam voor veralgemeningen. ‘Laten we niet alle renners die naar eigen zeggen frieten lusten over een kam scheren. Er zitten er bij die weldegelijk de waarheid spreken. Denk maar aan Alejandro Valverde. Die verorbert een hele kom als het moet. Movistar logeerde toevallig in hetzelfde hotel als José en ik na een bergetappe in de Vuelta. Ging die tekeer alsof hij thuis geen eten krijgt. Met al die alimentatie die hij moet betalen kan dat nog eens waar zijn ook.’
15 juli
Van de duivel gesproken. Valverde is ontgoocheld in Froome. ‘Heb ik al die jaren gestreden tegen een leugenaar? Ik zit al een tijdje in het profpeloton en je hoort weleens verhalen van list en bedrog, maar het blijft een heuse schok als een naam die roddels concretiseert, zeker in het geval van een viervoudige Tourwinnaar.’ Maar beseft Valverde: ‘De grootste verliezer is de geloofwaardigheid van het wielrennen. Weeral.’
16 juli
Eerste rustdag. Op een persconferentie ontwijkt Froome de vragen of hij frieten lust en bespreekt zijn Salbutamol-zaak uitvoerig. Zo zegt hij inderdaad weleens twintig pufjes per dag te nemen. Geen enkele journalist noteert.
17 juli
UCI-voorzitter David Lappartient stelt nieuwe regels in het vooruitzicht. Wanneer een renner die pretendeert frieten te lusten driemaal frieten weigert in twee jaar tijd, wordt hij een jaar geschorst. Dit om in de toekomst dergelijke incidenten te vermijden.
De Duitse sprinter Marcel Kittel geeft op.
18 juli
ARD en ZDF verlaten de Tour. ‘Er is niets veranderd in het wielrennen,’ voeren zij aan als argumentatie.
19 juli
Froome verdedigt zich aan tafel bij Maarten Vangramberen. Die ruikt bloed en ondervraagt hem als een pitbull. ‘Lust je echt frieten, Chris?’
‘Echt, Maarten. Frieten zijn heerlijk.’
‘Oké, Chris. Je snapt dat ik de vraag moet stellen, nu je in deze storm bent beland. Kun je wat vertellen over hoe frieten smaken?’
‘Ze zijn lekker van smaak.’
‘Dat is zeker correct. En toch zal dit je grootste criticasters vermoedelijk niet overtuigen.’
‘Jammer dat mensen niet geloven in mirakels. Dat je en frieten kunt lusten en de Tour kunt winnen, vinden ze ongeloofwaardig. Armstrong, Pantani, Ullrich en Contador, ze waren er dol op. Ik begrijp het wantrouwen bij wielerfans daarom wel.’
‘Zijn er andere Belgische producten waar je gek van bent?’
‘Een lekker biertje en een lijntje coke. Heerlijk man, Antwerpse coke. In het tussenseizoen kikkert een mens daar van op.’
‘Zo hoor je, Karl. Froome schreeuwt zijn onschuld uit en hij is fan van Antwerpse coke.’
Karl: ‘Ik ben geneigd hem te geloven, als ik hem zo bevlogen bezig hoor. En natuurlijk omdat hij onze tafel heeft gesigneerd.’
20 juli
De beelden waarop Froome een lijntje coke snuift zijn authentiek. Luidens zijn advocaten het bewijs dat Froome betrouwbaar is en alleszins geen leugenaar.
21 juli
Richie Porte post op Instagram en Twitter een foto waarop hij frieten eet. Volgens de UCI-detectiemethoden duidelijk fotoshop. Porte wordt een jaar geschorst.
22 juli
Helemaal in de marge: de vijftiende etappe wordt gewonnen door Primoz Roglic. Weinig geweten is dat Roglic naast voormalig schansspringer ook wielrenner is.
23 juli
Hadden we het kunnen weten? Amateurbeelden uit 2013 worden in herinnering gebracht. Froome staat onwennig met een bakje frieten in zijn handen, eet er niet van, en wanneer er niemand kijkt gooit hij de frieten in een bosje struikgewas. Het bewijst niets natuurlijk, het kan zijn dat hij echt geen honger had en dat het dom toeval is, goed voor de perceptie is het in geen geval.
De UCI legt Froome een boete van 175 Zwitserse frank op voor sluikstorten. Zijn advocaten gaan in beroep, daar de feiten volgens hen verjaard zijn.
24 juli
Froome wordt betrapt om Salbutamol. Volgens wielerjournalisten een afleidingsmanoeuvre, die er weigeren in te trappen.
25 juli
Uit een bloedtest blijkt dat Froome de laatste elf jaar geen frieten heeft gegeten. Ongewoon voor iemand die dol is op frieten. Volgens zijn advocaten deugen de tests niet. Verdwijnen alle sporen van frieten in zijn bloed vrijwel onmiddellijk ten gevolge van zijn bilharzia en was hij net uitgedroogd toen men hem testte.
26 juli
Froome wordt vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen. ‘De publieke opinie zal altijd denken dat ik geen frieten lust. Geen rook zonder vuur, weet je? Hoe kan ik ooit het tegendeel bewijzen? Hoe?’
27 juli
Een inzinking van Tejay Van Garderen (nummer 1 in het algemeen klassement) op de Tourmalet zoals ze op Pra-Loup nooit hebben gezien. ‘Gisteravond te veel frieten gegeten.’
28 juli
Slottijdrit. Met alle goede wil van de wereld: niets te melden.
29 juli
Froome eindigt de Tour als tweede. Zijn advocaten brengen daags nadien een ton (eenheid voor massa) bewijsmateriaal aan waaruit moet blijken dat Froome de Tour heeft gewonnen.
8 oktober (2039)
Froome wint alsnog de Tour van 2018. Valverde legt zich neer bij het verdict: ‘Er resten mij voldoende kansen om alsnog de Tour te winnen.’
- Het nieuwe wielerjaar in 40 stellingen - 22/02/2022
- Wielrennen bestaat niet - 13/05/2020
- Ooit was er wielrennen - 07/05/2020