Goedemorgen beste wielervolgers, wat is er al veel gebeurd in de Tour van ‘22. En wij vooraf nog mauwen dat er maar tien Nederlanders meedoen. Shame on us, want two out of three ain’t bad. Hulde voor Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen, die in de eerste drie etappes twee overwinningen binnensprintten.

Hulde ook voor de Deense supporters, die voor 99% bescheiden in de bermen stonden te juichen en zo de wegen vrijlieten voor de renners. In de ideale wielerwereld zou het er altijd zo aan toe moeten gaan. Daarom alleen al is het een goed idee om elke Tour de France in een ander buitenland te laten starten. Dan kunnen we een wedstrijdje houden welk land het beste supportert. Er een prijs aan verbinden, dat land wint dan – bijvoorbeeld na een competitie van 5 jaar – een volgende Tourstart in hun land, ik verzin maar even wat. Er is veel volgers veel aan gelegen om ergernisloos de Tour op tv te kunnen volgen en dat houdt vooral in: je niet ergeren aan supportersgedrag.

Extra leuk en zeer terecht voor de Denen was natuurlijk de Vikingzegetocht van Magnus ‘Snor’ Nielsen in de bergtrui. Zelden is een renner zo hartstochtelijk en als uit één keel toegejuicht. Ik wil ook een bolletjes T-shirt, maar de merchandise is vast al op voordat het vasteland van Europa wordt bereikt.

Die tien Nederlanders zijn: Van Baarle, Eekhof, Groenewegen, Van der Hoorn, Jakobsen, Kruijswijk, Mollema, Van der Poel, Van Poppel en Tusveld. In de tijdrit van etappe 1 schitterde Mollema al in zijn nationaal kampioens-tijdritpak en zat zelfs enige tijd op de hotseat. Dus eigenlijk hebben we al drie dagen Hollandse trots kunnen beleven. En Parijs is nog ver, de bergen moeten nog komen.
Mollema werd 9e in de tijdrit en staat op de transferdag (zo moeten we de verplaatsing van Denemarken naar Duinkerken noemen in plaats van ‘rustdag’) 39e in het algemeen klassement. De beste Nederlander is Mathieu van der Poel op de 5e plek.

En de gele trui dan, hoor ik je denken. Ja, die ook. Het mooiste is natuurlijk dat ‘ons’ Jumbo-Visma het geel heeft met Wout van Aert, die hoewel Belg toch een halve Nederlander is.

Wat er ook verder zal gebeuren: don’t be sad, ‘cause two out of three ain’t bad. Een goed begin is het halve werk.

Klassement overige Nederlanders

  1. Nils Eekhoff + 0.54
  2. Bauke Mollema + 1.03
  3. Taco van der Hoorn + 1.10
  4. Fabio Jakobsen + 1.29
  5. Danny van Poppel + 1.30
  6. Steven Kruijswijk + 1.32
  7. Martijn Tusveld + 1.34
  8. Dylan van Baarle + 2.04
  9. Dylan Groenewegen + 2.08
Dé Hogeweg