Begin april kreeg ik de beschikking over een Canyon Endurace CF 9.0 in de lijn van 2015. Momenteel is de 2016 te koop of wellicht kun je je voordeel doen in de factory outlet.

2015-09-11 11.55.48De Endurace-lijn van Canyon is qua gebruikte technieken gelijk aan de racemodellen maar heeft een comfortabeler ‘sportgeometrie’ en met slimme onderdelen wordt dit effect versterkt. Denk hierbij aan een verende zadelpen en velgen die geschikt zijn voor bredere bandjes. Uiteraard heb je in de Endurace-lijn de keuze voor een aluminium of een carbon frame en qua afmontage van Shimano 105 tot Shimano Dura-Ace. Voor ieder budget is een uitgebalanceerde fiets beschikbaar. Groot voordeel van Canyon is dat de gehele lijn, dat geldt ook voor de modellen met ‘racegeometrie’, beschikbaar is in de maten XS tot 3XL. Ik fiets met mijn 2 meter plus op een 3XL en met genoegen, kan ik u mededelen!

3.276 kilometer en 700 meter later moet ik bekennen dat ik niets te klagen heb over deze fiets. Had ik op mijn vorige fiets nog wel eens last van een brandende schouder of een zeurend pijntje in de onderrug, nu fiets ik klachtenvrij. De laatste keer dat de fiets een werkplaats vanbinnen zag was toen ik de fiets bij Canyon ging ophalen, dus ook daar geen op- of aanmerkingen. Ik ben zelfs nog niet lek gereden, alhoewel dat wellicht niet helemaal op conto van Canyon komt: Ik heb ondertussen wel een keer de bandjes vervangen.

Klimmen, kasseien en onverhard tussen de maïsvelden van de Schaal Sels: niets heeft het vertrouwen in de fiets kunnen schaden. En zeker op kasseien en klinkers merk je het extra comfort dat dit Endurace-model te bieden heeft.

Ik ben zelf geen materiaalfreak én heb geen ellenlange lijst van exen als het op fietsen aankomt. Ik kan dus niet al te veel zeggen over de stijfheid van het frame buiten dat het bij het versnellen een stuk directer aanvoelt dan mijn vorige fiets met een aluminium frame. Ook over de Ultegra-afmontage heb ik niets te klagen. Het schakelt strak en zeker en een beetje vuil tijdens een natte rit verandert daar niets aan.2015-09-13 09.40.13

Met wat graven in mijn geheugen kom ik tot één minpuntje. De verende zadelpen bestaat uit een zadelpen in twee stukken, wat ongeveer werkt als een bladveer. Op een gegeven moment zat er een kraakje in de fiets dat na een poetsbeurt niet verdwenen was. Pas nadat ik het zadel gedemonteerd had en ook tussen de twee delen goed had schoongemaakt was het kraakje verdwenen. Sinds ik mijn zadelbuis af en toe invet heb ik hier geen last meer van gehad.

Meest gehoorde nadeel over Canyon is het feit dat het een online-winkel is. Nu, in mijn buurt is geen fietsenmaker te vinden die de Canyon niet in onderhoud neemt en wanneer iets binnen de service of garantie valt wordt de fiets opgehaald en twee nachtjes later weer thuis gebracht. Dus zelf zie ik dat nadeel eigenlijk niet. Canyon doet er alles aan om dit vermeende nadeel uit de weg te ruimen, tot aan een 30 dagen retourrecht en 6 jaar garantie. Oké, blijft staan dat je de fiets voor aanschaf niet kunt voelen en ruiken bij een fietsenmaker op de hoek.

Al met al: ik ben fan. En ik ben blij toe want als deze fiets niet was bevallen had ik een groot probleem, omdat andere merken geen grote maten voeren in het hogere segment. Mocht Canyon niet in de smoes trappen dat de fiets toevallig vannacht is ontvreemd en ik de fiets moet inleveren, dan koop ik direct eenzelfde model.

canyonendurace

Canyon is aanwezig op BikeMotion (16 tot 18 oktober in Utrecht) met onder meer de Endurace 9.0 DI2 en natuurlijk nog een hele resem andere fietsen. De lijst met wat daar te bewonderen is staat op de facebook pagina van Canyon.

Bas Van Eijk

Canyon Endurace CF 9.0

€2099
9

Persoonlijk cijfer

9.0/10

Pros

  • Comfort
  • Uitgebalanceerd
  • Grote framemaat

Cons

  • Vuil tussen zadelpen