De Tour wordt niet alleen gevolgd door mensen met een bovengemiddeld IQ, maar ook door menig bekend persoon. Zij leggen in opdracht van Het is Koers tijdens het kijken naar de Tour hun diepste zielenroerselen bloot. Vandaag: Jan Mulder.

Luca Paolini is uit de Tour gezet. Je verwacht het niet van een 38-jarige Italiaan. Epo om zijn dysenterie te bestrijden, cortisonen tegen zijn bilharzia, een astmamiddel vervuild met groeihormoon, TB-500 om niet gelost te worden door zijn dochtertje bij het fietsen? Niets van dat, hij heeft een lijntje gesnoven. Ik had net de televisie aangezet toen Michel Wuyts en José De Cauwer een milde begrafenisstemming onderdrukten terwijl ze hierover berichtten. Het Nederlandse commentaar houd ik geen twintig seconden vol, de lengte ook van een gemiddelde stilte daar. Wat zou ik me een kasteel kunnen veroorloven? Met mijn bescheiden pensioentje aangevuld met nog wat inkomsten uit columns in Vlaamse bladen kan ik met moeite een liter ketonen of het jacht van Oleg Tinkov aanschaffen.

Als Matthijs me vijf ergernissen zou vragen is Peter Sagan nummer 2, omdat zijn baas Tinkov op nummer 1 staat. Altijd maar de door perschefs voorgekauwde praatjes debiterend, het past niet bij de guitige jongensblik van Sagan. Ik rijd in dienst van het team, Alberto is de kopman, alles voor de ploeg, mijn belangen zijn ondergeschikt. Kom op Peter, knijp nog eens in een kontje. F*ck Alberto Contador. Rebellie! En dat komt allemaal door zijn baas, Oleg Tinkov. Een Russische oligarch die het temperament van Sagan voor enkele miljoenen heeft lam gelegd. Geld maakt alles kapot.

Hoeveel zou Oleg voor een column vragen? Ik schrik er niet van mocht dat enkele duizenden euro’s zijn. Zonder gêne. Als hij ze al zelf zou schrijven. De arrogantie van de macht. Patrick Lefevere schrijft zijn columns ook niet zelf, een journalist doet dat met als gevolg dat hij het niet altijd eens is met wat in zijn eigen columns staat. De treurigheid. Een mens kan z’n advocaten ook niet alles laten doen natuurlijk. Het is een gerucht, maar in de eerste plaats omdat hun schrijftalent dat van de 6-jarige Marnix Peeters niet zou overstijgen.

Maar toen ik over de snuivende Paolini hoorde, dacht ik yes! Het gaat na zovele jaren met de wielersport eindelijk de goede kant op. Ik ben een groot fan van het fietsen. Merckx! Coppi! Bartali! Kübler! Andres Gandarias! Het was vakantie. Voetballers hebben wel eens vakantie. En ik en nog een paar spelers van Anderlecht gingen naar de Tour kijken in Sint-Pieters-Woluwe. Er was een aankomst, een ploegentijdrit en ook een start. Merckx passeerde, die kende ik intussen wel. Paul Van Himst door het dolle heen, zodat ik afgeleid was en achteraan het peloton bijna een renner van Kas miste. Hij bleek Andres Gandarias te heten en zag er een beetje uit als Garrincha op de fiets maar dan sneller. Daar heb ik mijn hart aan het wielrennen verpand.

Zou Gandarias nooit eens een lijntje hebben gesnoven nadat hij op een halfuur werd gereden door Merckx? Ik mag hopen van wel. Cancellara, klassecoureur daar niet van. Maar hij verwart zichzelf wel eens met een heiligenbeeld van Christus. Kom nou, een beetje coke is ook wel lekker. Dat weet hij ook wel. Minder perschefs en minder clichépraatjes, meer coke en meer Sagan. Dat is wat het wielrennen nodig heeft.

Zou Sagan nooit eens een lijntje snuiven? Wanneer die verschrikkelijke perschefs in hun slaap geile diplomatieke praatjes verkondigen en Oleg in de bar van het hotel aan zijn elfde wodka van de avond toe is en aan het twitteren slaat? Zou die brave Nairo Quintana nooit een beetje coke dealen waarna in het hooggebergte de afrekening volgt met wanbetalers? Ik denk van niet. Als Quintana zijn eerste communie al achter de rug heeft dan Kevin De Bruyne zeker. Blijft er nog maar één optie over. Winner Anacona is de dealer van het peloton, die ziet er net uit alsof hij Tom Barman heeft ingeslikt.

Eindelijk gedraagt een wielrenner zich zoals het hoort. Als een rockster. Luca Paolini moet niet uit de Tour gegooid worden, maar klaroengeschal ontvangen om bewezen diensten. En anders kan hij nog altijd voetballer worden. Bij Hull City.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Bedrag

Laatste berichten van Matthias Vangenechten (alles zien)