Gisteren leek het probleem verdwenen. Minder boegeroep, geen water of viezere vloeistoffen over de renners van Sky, noch pogingen de renners fysiek te raken. In de kolommen, artikelen en praatprogramma’s minder aandacht dan eerder voor de constante agressie tegen de renners van Sky. Misschien komt het doordat de boosheid vooral gericht was op Chris Froome. Nu hij uitgeschakeld is voor de eindoverwinning, zijn de anti-fans welllicht tot rust gekomen. Stiekem hopend dat hun boegeroep eraan bijgedragen heeft dat Froome zich (nog) niet kan scharen tussen Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain.

De anti-fans durfden dit jaar verder te gaan dan eerder. In een vorige editie werd er urine over Froome heen gegooid tijdens een tijdrit. Dit jaar werd er niet gewacht totdat Froome alleen reed maar werd hij gestompt of werd er met vloeistof gegooid terwijl er andere coureurs in de beurt reden. De haat zit blijkbaar zo diep dat men bereid is het risico te lopen dat ook andere renners last hebben van de achterlijke acties van deze types. Mogelijk was het nog erger geweest als Froome meer alleen had gereden en in het geel had gereden, omdat hij dan beter herkenbaar is.

Deze idioten langs de kant van de weg durven wellicht verder te gaan omdat ze zich gesteund voelen door het boegeroep van duizenden langs de kant van de weg, een wielericoon dat opriep tot een staking en een organisatie die hem liever niet aan de start had gezien. Het is natuurlijk nooit de bedoeling van deze partijen om aan te zetten tot onsportief gedrag maar een dwaze dronkaard kan in zijn irrationaliteit steun vinden waar anderen die niet zo bedoeld hebben. Daarnaast heeft Sky zelf ook niet alles handig gedaan om de harten van de Fransen te winnen. De uitspraken van Brailsford over de Franse op de rustdag en de klap van Gianni Moscon op het hoofd van Elie Gesbert helpen niet voor een positiever imago. Maar ook dit kan nooit een legitimering zijn voor het gedrag van sommige gekken langs de kant van de weg.

Het is te betwijfelen of de boosheid daadwerkelijk alleen op Froome gericht is. Kort voor de finish op Col de Portet was te zien dat ook Thomas niet gespaard wordt als het gaat om gevaarlijk onsportief gedrag. Een man in het publiek probeerde Thomas bij de arm te pakken, ogenschijnlijk met het doel hem van de fiets te trekken. Het was een van de weinige momenten dat Thomas alleen reed, in een Tour waar hij verder vooral beschermd werd door ploeggenoten. Mogelijk heeft dat ervoor gezorgd dat er nog niet veel mogelijkheid is geweest voor het publiek om hem wat te doen. In de tijdrit zal hij volledig in zijn eentje rijden, duidelijk herkenbaar door zijn gele trui. Als een grote gele schietschijf. Als de rest allemaal al is geweest, op het laatst van de dag. Anti-fans die zich staan te bezatten zullen aan het eind van de dag het meest dronken zijn, precies op het moment dat Thomas langskomt.

Thomas heeft alle aanvallen van zijn concurrenten deze Tour overleefd. Thomas heeft de eindoverwinning in de Tour de France verdiend. Een aanval uit het publiek zou een grote smet zijn op deze Tour. Hopelijk is de rustige dag van gisteren een voorbode voor de tijdrit van vandaag.

Frans de Vries