Als Henri Manders de kasseienrit van de Tour de France van 1985 wint, ben ik niet onverdeeld blij. Ik de toch behoorlijk chauvinistische wielervolger. Manders komt toch echt uit Nederland maar ja, de man die niet wint ook.

Teun van Vliet rijdt zo’n beetje de hele dag op kop, met Manders in z’n wiel. Laatstgenoemde mag van ploegleider Jan Raas niet op kop komen. Zou iets te maken hebben met de komende ploeg van Van Vliet; in 1986 gaat hij rijden voor het concurrerende Panasonic van Peter Post. En tja, Raas en Post is in de jaren haat en nijd…

Terug naar Van Vliet op wie ik dan nog iets chauvinistischer ben – zeg je dat zo? – dan op al die andere Nederlandse renners.

Voor Van Vliet wordt het vele kopwerk teveel. Kramp, maagpijn, verzuurde benen, dat soort malheur; pijnlijden ziet er zo uit. Hij haakt af en Manders rijdt naar een ‘makkelijke’ zege.

De in Den Haag geboren Henri – Toontje – Manders is op de foto uit 1981 nog amateur, bij het Limburgse Brouwers Machines. In die kleuren wint hij de Ronde van Griekenland. In zijn proftijd rijdt hij onder andere voor Kwantum, PDM en enkele Zwitserse ploegen. De beschreven Tourrit is zijn grootste zege.

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)