Peter Kwint (HetisKoers!)
Wat was uw mooiste wielermoment van 2013 en waarom?
Het demasque van Wiggins in de Giro? Ik weet niet of een tegenvallende prestatie van een renner die ik maar wat graag mag een hoogtepunt is. Maar het was een opluchting. Team Sky reed zo onwaarschijnlijk dominant dat iedereen met angst en beven terug zat te denken aan de hoogtijdagen van US Postal. En toen bleek dat een team toch niet alles kan controleren, dat Wiggins na een valpartij ineens doodsbang was voor afdalingen, dat Sky te lang op Wiggins gokte en daarmee het klassement van Uran naar de gallemiezen hielp: kortom, dat Sky feilbaar was.
Wint een Nederlander komend jaar een klassieker of Touretappe?
Ik ben daar niet meteen heel positief over. We zijn dit jaar niet eens heel dichtbij gekomen. In de nazit van het seizoen kwam Terpstra nog verdomd dichtbij. Aan de andere kant: als het een onwaarschijnlijk koud voorjaar wordt, met sneeuw en hagel en storm en het vakbondsteam van werkloze wielrenners van Bobby Traksel wordt een succes, dan hoop ik dat Traksel zijn Kuurne-Brussel-Kuurne kunststukje kan herhalen. Dat lijkt me fantastisch.
Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2014?
Ik wens Oleg Tinkov een andere hobby. Die heel veel tijd en geld kost.
John Kroon (De Muur, NRC)
Wat was uw mooiste wielermoment van 2013 en waarom?
De dertiende etappe in de Tour de France, Tours – Saint Amand-Montrond. De waaieretappe. Het moment van de waaiervorming zelf, de voorbereiding daarop en vooral de rol van de ploegleiders daarbij. Plus de wanhoop bij Movistar.
Wint een Nederlander komend jaar een klassieker of Touretappe?
Het wordt tijd dat Lars Boom een grote klassieker wint, bij voorkeur Parijs-Roubaix. Maar het zit er niet in. Als het er in zulke grote wedstrijden op aankomt, komt hij tekort. Dat geldt eigenlijk voor alle Nederlandse wielrenners in de klassiekers. Robert Gesink wint wel in Canada, maar niet in de Ardennen of Limburg. Mollema zal zich moeten sparen voor de etappekoersen. Een Touretappe zit er wel in. Tom Dumoulin sluipt mee in een kopgroep om de kansen van de sprinters in zijn ploeg te beschermen. Wat blijkt? De kopgroep blijft weg. Dumoulin, die alleen voor de schijn af en toe wat kopwerk heeft verricht, glipt vier en halve kilometer voor de finish weg en houdt aan de streep nog twintig meter over.
Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2014?
Ik wens Kai Reus een heel jaar zonder tegenslag toe, in zijn vak en privé. Ik hoop op een jaar waarin hij bij zijn nieuwe ploeg bewijst dat hij het nog kan.
Mark Miserus (Volkskrant)
Wat was uw mooiste wielermoment van 2013 en waarom?
Dat was de waaieretappe in de Tour de France, waarin Mollema en Ten Dam letterlijk en figuurlijk een slag sloegen. Rabobank had altijd de naam zulke slagen juist te missen. Maar bij Belkin bleek die windetappe perfect voorbereid. Trainers Merijn Zeeman en Mathieu Heijboer waren geloof ik in het voorjaar juist de etappes buiten de bergen al gaan verkennen, om zo te zien hoe erg het er waaide. Dat deed het dus. Met die informatie in het achterhoofd werd ’s ochtends een ouderwets bondgenootschap gesmeed dat je nog maar weinig ziet. Ook Omega Pharma-QuickStep bleek wel zin te hebben om de boel in waaiers te rijden, net als Saxo trouwens. In codetaal werd die afspraak zelfs gemaakt. Het werd een opwindende chaos waarin Belkin loon naar werken kreeg. En het gezicht van Alejandro Valverde, de grootste verliezer van de dag, was onvergetelijk.
Wint een Nederlander* komend jaar een klassieker of Touretappe?
Ik ben heel benieuwd waar het sterretje op slaat. Wat is een Nederlander? Als je bedoelt, iemand met een Nederlands paspoort, dan is het antwoord: nee. Een Touretappe gaat niet lukken. Argos zal weer in dienst rijden van Marcel Kittel en Mollema en Gesink, of toch Ten Dam?, gaan voor het klassement. En ik verwacht dat dat (nog) niet samengaat met etappewinst. Over de klassiekers ben ik al even somber. Dat Niki Terpstra het podium haalde in Parijs-Roubaix was hoopgevend, maar Fabian Cancellara stak er toch weer met kop en schouders bovenuit. Al hoef je niet ontevreden te zijn om daar bij de topdrie te horen, natuurlijk.
(redactie: Het sterretje in de vraag betekende dat hier Nederlander of Belg kon worden ingevuld, naar gelang de nationaliteit van de ondervraagde)
Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2014?
Ik hoop dat Wilco Kelderman net zo eigenwijs en zelfverzekerd blijft als hij nu al is. Er staat een goeie kop op die jongen, en hij kan nog fietsen ook. Hopelijk krijgt hij de tijd om elk jaar een beetje beter te worden, voordat hij voorgoed langs de meetlat van de kampioenen gaat worden gelegd.
Tom Vandenbulcke (Sporza)
Wat was uw mooiste wielermoment van 2013 en waarom?
Parijs-Roubaix was voor mij met voorsprong de mooiste klassieker van 2013. Fabian Cancellara was de uitgesproken favoriet, maar hij moest wel tot op de streep knokken tegen Sep Vanmarcke. Voor Vanmarcke was de tweede plaats onverhoopt na zijn val in Tirreno-Adriatico, en toch was de ontgoocheling zo groot dat hij stond te wenen voor de camera’s. Tranen in de Hel, altijd memorabel.
Tijd om even uw glazen bol boven te halen. De laatste Nederlandse winst in een klassieker dateert intussen al van 2004. En ook op een Nederlandse ritwinnaar in de Tour is het al sinds 2005 wachten. Komt het er in 2014 wel van en wie gaat het prijsbeest dan zijn?
Tom Dumoulin heeft veelbelovende dingen laten zien, Lars Boom en Niki Terpstra reden ook enkele mooie uitslagen. En “Bau” en “Lau” hebben de Tour voor een stuk oranje gekleurd. Maar om nu te zeggen dat één van hen in 2014 een grote koers zal winnen? Ik vrees er een beetje voor. Maar Nederland zal zich ook volgend seizoen weer kunnen optrekken aan Marianne Vos, de koningin van het wielrennen en de beste aller tijden.
Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2014?
Om het bij twee Belgen te houden: Tom Boonen een jaar zonder zorgen en Greg Van Avermaet een klassieker.
Heeft de wielerjournalistiek voldoende lessen getrokken uit de zaak-Armstrong en de nasleep ervan? Graag een woordje toelichting hierbij.
De argwaan bij erg opvallende prestaties is er in elk geval niet kleiner op geworden, ook al blijft het vandaag nog altijd even moeilijk om iemand publiek te beschuldigen zonder bewijzen. Doping is niet begonnen met Lance Armstrong en zal er ook niet mee eindigen, en het probleem is natuurlijk dat het altijd in het geniep gebeurt. Veel journalisten zijn lang voor de gek gehouden. Misschien, uit liefde voor de sport, hebben we niet altijd diep genoeg gegraven, maar niet elke journalist of verslaggever kan ook een onderzoeksjournalist zijn. De dopingproblematiek valt ook niet te verengen tot het wielrennen. Zo zou je bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen of de atletiekjournalisten voldoende lessen getrokken hebben uit de positieve dopingtesten van afgelopen zomer? Of in een ander domein: worden Wetstraat-journalisten veel verwijten gemaakt wanneer na jaren een politiek schandaal boven water komt? Zeggen dat de zaak-Armstrong de ultieme kaakslag was voor de wielerjournalistiek vind ik daarom overdreven.