Op dinsdag 9 augustus vertrekt de Enecotour voor een mooie etappe door het achterland van het Nederlands wielrennen om te finishen in de bakermat van de West-Brabantse wielergeschiedenis. Dat is nogal een bewering hoor ik u denken, maar het is eenvoudig te beargumenteren.
De start is in Oosterhout (NB). Jeroen Blijlevens is geboren in Gilze Rijen en als wielrenner getogen bij de Jonge Renners in Oosterhout. Na Oosterhout doet de etappe het pittoreske dorpje Made aan. De geboorteplaats van Leo van Dongen. Weinig bekend voor de grote meute, maar niet onbemind bij zijn ploegmakkers van weleer. Leo wist wat knechten was! Werd eens tweede in een Tour de France etappe achter een ploeggenoot. Leo fietste onder meer bij een van de eerste Nederlandse profploegen, Televizier, onder de bezielende leiding van Kees Pellenaars uit Terheijden, een naburig dorp. Pellenaars was ploegleider van de eerste Nederlandse ploeg die deelnam aan de Tour de France, waar Wim van Est tijdens de afdaling van de d’Aubisque in de gele trui een ravijn in dook.
Door mooi Brabants landschap langs Heikant en Langeweg zit je binnen de kortste keren in Zevenbergen. Afgelopen zondag won Tylar Farrar hier nog het criterium de profronde van Zevenbergen. Vorig jaar won Koos Moerenhout de profronde en die won aansluitend de Enecotour… niet. Dus dat zegt eigenlijk niets. Zevenbergen bracht heel wat wielrenners voort, maar er staan weinig illustere namen tussen: Akkermans, Broekmans, Broere, de gebroeders Brugel en baanrenner Gerrie Fens. Tussen Zevenbergen en Roosendaal zien we her en der kleine dorpjes zoals Fijnaart. Bekend van Frans Bauer en natuurlijk Wim van Est. Niet alleen Wim fietste thuis, ook Kees, Toon, Leen, Nico en Piet van Est waren van meer of minder belang voor het Nederlandse wielrennen. Buurgemeente Oud-Gastel bracht ondermeer Cees van Dongen voort, die voor T.I. Raleigh fietste en later naam en faam maakte als motorcoureur.
Dan is het de beurt aan Roosendaal. Grote stad, veel renners. Mooiste naam: Antoine Mazairac. Klinkt Frans, was het niet. Kwam gewoon uit Roosendaal! Pakte in 1928 de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Amsterdam en werd een jaar later wereldkampioen bij de amateurs. Beide keren op de baan. Wie weet woonde hij in Roosendaal op een boogscheut van Jef van de Vijver, tweemaal wereldkampioen sprint bij de amateurs. Jef kwam van origine uit Teteringen, een klein dorpje tussen Breda en Oosterhout. Ik kan dat weten, ik kom er zelf ook vandaan. De etappe gaat verder via Bergen op Zoom (mooiste naam: ‘Kas Fiktorie’) naar Hoogerheide. De Adelaar van Hoogerheide, Harm Ottenbros, telt niet mee want geboren in Alkmaar. Dan maar Adrie van der Poel. Een palmares om hoofdletter U tegen te zeggen en schoonzoon van tourlegende Raymond Poulidor.
Het begint al licht gênant te worden met zoveel grote namen en we zijn niet eens halverwege de etappe! Op weg naar de eerste doorkomst in Sint Willebrord tikken we Essen aan. Aan de Nederlandse kant vinden we ene Vital Timmermans. Aan de belgische kant een pelotonneke vol met als mooiste naam de cyclocrosser Flory Ongenae. Passeren we vervolgens Nispen en Schijf denk dan aan Ludo ‘De Indiaan’ Overveld. Geboren in Nispen. Had meer uit zijn wielercarrière kunnen halen en om dat te bewijzen won hij de plaatselijke ronde steevast met één ronde voorsprong op het complete peloton. Bestiert nu een boomkwekerij in Schijf. Eerste doorkomst in Sint Willebrord. Noemen we natuurlijk de familie Wagtmans. Wout en Rini. Of Jacques Hanegraaf. Misschien Piet van Est, broer van Wim? In ieder geval moeten we snel door richting Rijsbergen. Geboorteplaats van bijvoorbeeld Cees ‘Adelaar van Rijsbergen’ Haast, de familie Van der Velde met vader Johan en zoon Ricardo. Klein stukje Breda voor Frits Pirard. Dan een stukje niemandsland tot aan Zundert. Natuurlijk bekend van Vincent van Gogh, maar wat te denken van de familie Braspennincx, de gebroeders Siemons en uiteraard Jelle Nijdam?
Uiteindelijk gaan we finishen in een tweede keer Sint Willebrord. Deze lofzang op het West-Brabantse wielerklimaat eindigen we met de teammanager van Vacansoleil-DCM. Daan Luijkx is het kleinkind van Daniël Luijkx (vaderskant). Deze Daniël had een café in Sint Willebrord en was de aanjager voor de ‘Spartabaan’, een grasbaan voor wielerwedstrijden in Sint Willebrord. Daan Luijkx is ook het kleinkind van Marijn Valentijn (moederskant). Een van de wegbereiders voor het Nederlands wielrennen op het internationale podium door zijn optreden in Belgische wedstrijden toen wegrennen in Nederland nog verboden was.
- 100 Fietsen - 12/12/2023
- Welk bier past bij Gent-Wevelgem? - 21/03/2023
- Gent-Wevelgem: zelf fietsen en/of doorkomst bij ons? - 27/02/2023