Ze is geen Van Vleuten, Blaak, Van der Breggen of Vos maar op z’n minst een Nederlandse subtopper. Janneke Ensing is de naam en het nieuws over haar bleef deze week naar mijn mening wat teveel in de marge.

Janneke Ensing is schaatster maar de laatste jaren vooral wielrenster. Een goeie. Ze wordt onder andere tweemaal tweede in Gent-Wevelgem, won vorig jaar Le Samyn en in 2017 een rit in de Boels Ladies Tour.

Ensing moet vertrekken bij haar ploeg WNT-Rotor Pro Cycling vanwege het UCI-reglement dat de nationaliteit van dames- en continentale ploegen wordt bepaald door de nationaliteit die in het team het vaakst voorkomt. Omdat een van de vijf Duitse rensters vertrekt bij de Duitse ploeg, zijn nu er nu net zoveel Duitse als Nederlandse rensters (vier).

Dat is geen Duitse meerderheid voor de ploeg die Duits moet blijven. En dus moet er een Nederlandse renster vertrekken; Ensing, na haar korte verblijf bij Sunweb pas sinds half mei van dit jaar bij WNT, is de pineut. Voor Ensing (morgen 33 jaar) is het aanleiding om waarschijnlijk een punt achter haar carrière te zetten.

Dat was het nieuws van deze week, maar het zegt ook dat WNT niet zoveel ziet in Ensing; de ploeg had ook ‘even’ een nieuwe Duitse renster kunnen contracteren.

Bijzonder is overigens dat het nationaliteits-reglement niet geldt voor Worldtourploegen. Kijk naar Bahrein Merida en UAE Emirates…

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)