Je kent het wel, al die profs die met hun kekke Oakley-brillen die vol in beeld rijden. Veel van jullie zullen gelijk hun bankrekening checken of er nog bestedingsruimte is voor ook zo’n snelle planga. Hier was dat niet anders. Wij zijn immers dol op mooie spullen.. Ieder jaar worden wij weer verrast met nieuwe kleurtjes en nieuwe designs. De vaste modellen laten hun gezicht maar al te graag zien.

Mijn wielerhart ging destijds sneller kloppen van ene Lance uit Texas die steevast met een Oakley ten tonele verscheen. De Oakley Jawbone deed zijn intrede en naast alle gele bandjes van LIVESTRONG probeerde ik vrij snel ook in het bezit te komen van eenzelfde bril. Helaas zijn die brillen niet voor elke student weggelegd en bleef het bij ‘een goedkoopje’ van de lokale fietsenmaker, wel met meerdere glazen – uiteraard. Tot op enig moment AliExpress zijn interede deed. Och wat waren we allemaal snel hip zeg. Uitgekeken op een kleurtje? Dan bestellen we toch een nieuwe! Extra glazen, nieuwe uitwisselbare onderdelen, voor je het wist kon je bij elke kledingset een matchende bril opzetten. De Jawbone bleef vrij lang in beeld totdat in 2015 de Oakley Jawbreaker zijn intrede deed. Inmiddels was ik student af en vond ik, terwijl ik op de bank zat met een gebroken sleutelbeen, dat ik mijzelf een cadeautje mocht geven voor die keer dat ik weer op de fiets kon zitten. Het werd een Oakley Jawbreaker TDF-editie. Hoe gaaf! Rijden met dezelfde bril als Kwiatkowski, maar dan een echte.. Deze bril gebruik ik nog steeds en als ik mij niet vergis is dit de meest gedragen bril in het prof- en amateurpeloton. Van deze variant verschenen ook al snel replica’s en voor ik het wist lagen er bij mij ook een aantal kleurtjes in de kast. Eerlijk gezegd bleef ik terugvallen op de echte bril. Het glas beschermde mijn ogen toch iets beter tegen de zon en zat net wat lekkerder op mijn neus.

Afgelopen winter verscheen de Oakley Flight Jacket, een bril die mij nog niet overtuigd heeft, want ik zie deze nog niet genoeg in het peloton, maar dat kan na de winter helemaal anders zijn. De concurrenten van Oakley hebben twee troeven in handen. De ene heet Peter de ander heet Mathieu. De brillen die deze klasbakken dragen heb ik ook verkend, en iedere keer als ik mijn Jawbreaker zag liggen dacht ik, tja wat moet ik daar nou mee. De bril voelde een beetje gedateerd, maar tot een verkoop leidde het niet. Vanuit dit dilemma ontstond de gedachte om de bril te customizen. Iets waar ze bij Optiek van Gorp hun hand niet voor omdraaien. Na wat uitpluiswerk en contact met Optiek van Gorp besloot ik de bril daadwerkelijk naar mijn eigen hand te zetten. Nadat ik een design had gekozen (graffiti) werd de bril opgestuurd en binnen een week had ik deze al weer terug. Sindsdien draag ik alleen nog maar deze bril. En waar ik ook kom (Pyreneeën, Dolomieten, lokale tochten etc..): louter positieve reacties.

Wat kost het precies om een bril te laten customizen? Dat is sterk afhankelijk van het design en het model. Het kan al vanaf €40, maar je kunt ook enkele honderden euro’s stukslaan. Een nieuwe bril kost al gauw 200,- euro. Dat zijn toch al gauw 160 redenen om je bril die je misschien wilde vervangen toch maar te laten customizen. De keuze voor een ontwerp wordt je vrij gemakkelijk gemaakt. Je kunt uit een van de vele designs kiezen of je eigen ontwerp aanleveren (https://eyesport.be/product-categorie/van-gorp-designs/). Zo begon het ooit met het verzoek van Sanne Cant die Belgisch Kampioen werd om een bril voor haar te ontwerpen.

Het proces van bewerken van de bril wordt gedaan volgens verschillende methodes (o.a. airbrush, graffiti, custom paint, markers, chrome en hydrographics), maar een smid vertelt nooit zijn geheim… Dat ze een succes zijn mag duidelijk zijn, nu bekende renners de brillen graag bij Van Gorp achterlaten. Trotse bezitters van een Van Gorp zijn o.a. Wout Van Aert, Toon Aerts, Sir Bradley Wiggins, Sagan (voor de 100%), Greg Van Avermaet (waarvan hier twee exemplaren te zien zijn, Olympisch goud en TDF-geel), Nicholas Roche, Arnaud Demare, Tom Boonen..

Het voordeel van het laten customizen van de bril zit niet alleen in de nieuwe kleuren, maar het brilglas is voor het eerst weer net zo doorzichtig als de eerste keer dat je de bril opzette. De bril glimt aan alle kanten en is weer als nieuw. Nu heb ik zelf ook wel eens iets geverfd en dat bladderde na enige tijd af, of begon te bobbelen vanwege de zon die er op scheen, maar in dit geval is na vele kilometers gebruik de bril nog als nieuw (een kras op het glas daargelaten). Ik had de bril vaak in de ventilatiegaten van de helm gestoken tijdens het klimmen in de brandende zon of in het bos waarbij de inspanning zodanig hoog was dat de zweetdruppels het glas al snel bevuilden en het zicht op de route ontnamen. Daarnaast heeft de bril de nodige blubber gezien tijdens een aantal mountainbikeritten. Modder schuurt, dus een kras op de lak is snel gemaakt zou je zeggen. Dat heb ik nog niet kunnen ontdekken. De verf blijft mooi zitten waar het zit en heeft lak aan de modder…

Is het het waard om de bril te laten customizen? Jazeker. Je krijgt er een unieke bril voor terug en spullen een tweede leven geven voelt goed. Daarnaast bespaar je jezelf weer de nodige euro’s en Marktplaatsmoeite…  Geef je bril een tweede leven en steel de show!


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragMaarten Visser
Laatste berichten van Maarten Visser (alles zien)

Van Gorp Designs

9.5

Keuzemogelijkheden

8.0/10

Afwerking

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Service

10.0/10