Als je als bedrijf innovatie in je naam hebt zijn de verwachtingen hooggespannen op het moment dat je een (nieuw) product op de markt brengt. 4iiii innovations heeft powermeters en een hartslagmeter in het assortiment. Over een gemiddelde hartslagmeter valt niet veel te vertellen. Laat staan een review te schrijven. De functie is simpel: hij registreert je hartslag en geeft dit door aan je telefoon of gps-fietscomputer.
In 2013 bracht 4iiii de hartslagmeter al uit waar ik het over wil hebben. De band die toen uitvoerig getest is door DC Rainmaker is nu eindelijk ook verkrijgbaar in Nederland. Destijds was dit al een innovatieve hartslagmeter. Of dit verdict nu nog steeds geldt lees je in deze review.
Met de komst van Zwift naar het iOS-platform zijn accessoiremakers zich ervan bewust geworden dat ANT+ alleen niet meer voldoende is. Steeds meer sensoren zoals cadans, snelheid en hartslag zijn nu zowel op ANT+ als bluetooth te koppelen. Het voordeel hiervan is dat je de sensor kunt gebruiken op je fietscomputer buiten, maar ook kunt verbinden met de iPad voor een rondje Watopia. We spreken echter over het jaar 2013. Ver voordat we op zolder konden genieten van Zwift op een indoortrainer kwam de bluetooth en ANT+ hartslagmeter van 4iiii op de markt. Wel degelijk innovatie, het bedrijf maakt zijn naam waar! De tijd vooruit. Met de dubbele verbindingsmogelijkheid is de innovatie nog niet klaar, want er is nog veel meer intelligentie verwerkt in deze op het oog simpele band. De band kan ook gebruikt worden om ANT+ sensoren via bluetooth te koppelen. Hij fungeert dan als een bridge zoals dat heet. Een voorbeeld; stel je hebt een cadanssensor die alleen ANT+ praat. Je wilt je cadansgegevens in Zwift hebben, maar een iOS apparaat zoals een iPad praat simpelweg geen ANT+. Deze zijn alleen voorzien van bluetooth. Je kunt dan de 4iiii hartslagmeter inzetten om de ANT+ gegevens van je candansensor door te geven via bluetooth aan je iPad. Een filmpje maakt alles duidelijk:
4iiii heeft ook een handleiding online staan. Er zitten wat oudere screenshots in, maar over het algemeen zijn de stappen goed te volgen. Mocht het eens voorkomen dat je Garmin stuk is of bijvoorbeeld de batterij leeg, dan kun je alsnog buiten gaan fietsen en al je ANT+ sensoren koppelen aan je smartphone door middel van deze slimme hartslagmeter. Deze zijn dan in een app als Strava of Runkeeper te verbinden.
De hartslagband heeft ook nog eens opslag voor maar liefst 65 uur aan activiteitdata. Dat houdt in dat al je gegevens direct zijn af te lezen via de app en tevens bewaard worden op de band. Deze data is ook in de app uit te lezen. Activiteiten kun je vanuit de app via de mail verzenden.
Wat mij betreft een zeer complete band. De extra opties zijn de moeite waard en handig als je veel ANT+ sensoren hebt. Rekening houdend met het feit dat de band al in 2013 op de markt kwam kun je hem nog steeds innovatief noemen. Goed werk van 4iiii. Het mocht even duren, maar na vier jaar is de band is nu ook te koop in Nederland. Voor € 94,99 wisselt de band van eigenaar. Verkooppunten zijn te vinden bij De digitale sporter.
- HiK TV #S02E10 – Navigatiespecial Wahoo | Garmin | Sigma - 29/04/2021
- Getest: Thule EasyFold XT 2 fietsdrager - 26/04/2021
- Etxeondo zomerset getest: Baskische weelde en design + winactie - 22/04/2021