Hoe kleurt paars met oranje, schiet door ons hoofd als we de neusbeschermers in het traditioneel oranje van POC over onze schoenpunten trekken op de dag dat de temperatuur rond het vriespunt ligt. Het is oneigenlijk gebruik van de AVIP Toe Caps, zoals ze bij POC heten. De firma maakt immers prima overschoenen. Deze teenkapjes zijn bedoeld tegen water en wind, lezen we op de site van POC.

Niks mis met wat extremere omstandigheden dan de bedoeling is, de overschoenen zitten voor de zekerheid in de achterzak. En daar blijven ze ook, want de teenkapjes houden zeker in het begin van de tocht de warmte goed vast en paars worden de tenen nooit.

Wonderbaarlijk eigenlijk voor twee siliconen-hoesjes. Op een eerdere testrit is het natter en dan blijken de caps prima moddervangers. Fijn als je waarde hecht aan onbedorven schoenpunten, maar als het echt doorregent dan beschermen de caps niet tegen het water dat via je enkels je schoenen inloopt.

Je kunt dus je vraagtekens zetten bij de functionaliteit van de caps. En bij de esthetiek helemaal, want het is net alsof je oranje voetcondooms aantrekt. Het geeft de schoenen ook een soort klompenuitstraling.

In zwart en wit hebben de caps een bescheidener uitstraling, al wordt een schoen er nooit mooier door. De echte koukleumen kunnen de caps natuurlijk ook gebruiken als teenwarmers onder de overschoenen.

De beste eigenschap van de POC-caps ontdekken we na thuiskomst van de modderrit. Houd ze even onder de kraan en ze zien er weer als nieuw uit. Als fiets en kleding ook zo snel en makkelijk schoon te maken waren, zou dat uren werk schelen.

De AVIP Toe Caps zijn absoluut geen noodzakelijk onderdeel van je uitrusting, maar als je ze hebt of krijgt, kun je er nog best plezier van hebben.

Met dank aan Bike Brothers voor de schoenmodellen.

POC AVIP Toe Caps

40,-
7.7

Pasvorm

8.0/10

Comfort

7.5/10

Waterdichtheid

8.0/10

Winddichtheid

8.0/10

Warmte

7.0/10

Pros

  • Bescherming
  • Warmte
  • Gebruiksgemak

Cons

  • Uiterlijk