Site pictogram HET IS KOERS!

Getest: Biehler Neo Classic Softshell broek en jas

Wat is de perfecte winterset die ook bij temperaturen onder nul voldoet aan de eisen? De combinatie die je warm houdt, bij weinig licht reflecteert en tegelijkertijd licht, flexibel, isolerend is en zweet afvoert? Het Duitse Biehler Cycling lijkt voor zowel dames als heren het antwoord te hebben met de Neo Classic Softshell broek en jas, voorzien van de veelbelovende bijnaam Wintersturm.

Het verhaal is bekend: oktober is einde seizoen, de weg maakt plaats voor de smart trainer op zolder. Fietsen blijft voor uw producttester echter een buitensport. Voorheen betekende dat meerdere broeken en truien over elkaar, gekluns met arm- en beenstukken. Zweet hoopte zich op, bewegingsvrijheid was verre van optimaal. Dat moest anders.

Het familiebedrijf Biehler Cycling uit Chemnitz stamt uit 1933 en was lang een goed bewaard geheim bij wielrenners die zich niet door kou en slecht weer van de Duitse wegen lieten jagen. Om het merk bekender te maken bij het grote publiek werd in 2004 een professionele slag geslagen. Nu gebruikt Biehler voor zijn fabriek ronkende marketingteksten als “een smeltkroes van traditie en moderniteit, hoogwaardige technologie en creativiteit, wetenschap en ontwikkeling”. Er werken meer dan 50 mensen die een sterke reputatie in stand houden, vooral op het gebied van thermische winterkleding.

Aan die reputatie hangt wel een stevig prijskaartje – 240 euro voor de jas en 250 euro voor de broek. Daarvoor mag je wel een set verwachten die optimaal presteert bij vriestemperaturen. Het jack is volgens Biehler geschikt voor temperaturen van -5°C tot 10°C, terwijl de broek nog een stap verder gaat en zelfs bij -10°C de bescherming moet bieden die wintertraining draaglijker maakt.

Goed, rustig beginnen: mijn eerste rit vindt plaats bij 6°C. Enkel met een goede baselayer, het jack, de broek en juiste bescherming aan hoofd, handen en voeten stap ik op de racer. Hierbij is een ‘vluchtroute’ ingecalculeerd: mijn geplande rondje van ruim drie uur kan eventueel worden afgestoken en me na een kleine 40 kilometer bij de warme douche brengen.

De jas, eigenlijk meer een winterjersey van softshell-materiaal dan een traditioneel wielerjack, is licht en aan de achterkant voorzien van twee kleine, schuin geplaatste zakken met een verdekte ritssluiting. Het is wel van belang om voor je eerste rit even goed te voelen waar de rits precies zit en hoe die loopt: het is een klein ding en openritsen, schuin zijwaarts omlaag vanuit het midden, levert wat gepriegel op. Grote zakken op de rug ontbreken, dus pak ‘m beet een banaan meenemen wordt lastig. Met een reservebandje in de ene en een reep, een multitooltje, bandenlichters, sleutels en wat geld in de andere was het vol.
Het verlengde, spatwaterdichte achterpand is zoals bij de meeste high-end merken uitgevoerd met een gripband van siliconen, waardoor de jas niet omhoogkruipt in de lage racepositie. De hoogsluitende rits is aan de bovenkant afgedekt met stof en schuurt niet. Het materiaal is aangenaam strak en zit potdicht.

Ook de broek voldoet aan alle eisen. Vooraf had ik wat twijfels over de dikte van het materiaal (op de plaatjes is het net een wetsuit), maar die bleken ongegrond. Het aantrekken is een projectje dat goed gedaan moet worden: in beide ritten ‘kroop’ het materiaal wat aan de knieholte, waardoor ik kort van de fiets moest om de broek perfect op de benen te plaatsen. De zeem is heel vlak en egaal met uitstekende bescherming en ademend vermogen. Van schuren, tocht en zweten geen last.

Uiteindelijk rijd ik bijna drieënhalf uur, voor mij een prima winterrit. Aan het slot zijn handen en voeten koud, maar romp en benen absoluut niet. Ik heb jas en broek amper gevoeld en de thermo-isolatie deed zijn werk uitstekend. Ik ging goed voorverwarmd, zelfs licht zwetend de deur uit, maar dit leverde absoluut geen probleem op. Sterker nog, zowel de baselayer als het jack waren bij thuiskomst aan de binnenkant vrijwel droog, ondanks zware inspanning. Onderhoudsvriendelijk is de set ook: de modder kan aan de buitenkant gemakkelijk worden afgeborsteld en met wat water gaan vrijwel alle vlekken eenvoudig weg.

Om de set aan een zwaardere test te onderwerpen rijd ik eind-februari twee uur bij 5 graden onder nul en leveren opnieuw alleen handen en voeten problemen op. Met dergelijke temperaturen alleen met een baselayer en het hoog uitgesneden bovengedeelte van de broek onder je jack rijden? Had je me dat een maand geleden gezegd, dan zou ik je voor gek verklaren.

Mobiele versie afsluiten