Rapha is een kledingmerk dat de fietswereld in tweeën splijt. Of je vindt alles wat Rapha produceert geweldig of je vindt het pretentieuze onzin. Een tussenvorm is er bijna niet. Ikzelf ben nogal praktisch ingesteld en beoordeel kleding graag objectief op kwaliteit – voor zover dat kan.
Wie wel eens een slecht zittende of goedkope wielerbroek heeft gekocht weet hoe belangrijk de kwaliteit van dit kledingstuk is. Fietsen doe je zittend, dus een goede broek is essentieel. Zit-ie lekker, schuren de stof en de naden nergens, is het een prettige zeem? Dat zijn de vragen die een vrijetijdsfietser allemaal met ja wil kunnen beantwoorden. Als ook maar een van deze vragen ontkennend wordt beantwoord, is de broek eigenlijk al suboptimaal en rijd je dus met materiaal dat – op den duur – irriteert en je fietstocht tot een ware lijdensweg kan maken.
Zit de Classic bib shorts II lekker? Jazeker. En dat is ook wat Rapha belooft. Zo claimt het merk een verbeterde zeem ‘met padding die de contouren van het lichaam volgt en een zachte chamois-afwerking voor een hele dag comfort’. Ronkende marketingtaal natuurlijk, maar het moet gezegd: de broek is uiterst comfortabel en ook bij de eerste buitenritten van het jaar voelt de zeem soepel en plezierig draagbaar aan. De edele delen worden goed ondersteund en een middellange rit (>75 km) heeft geen gevoelloze kroonjuwelen tot gevolg. Sterker nog, het werkelijk sublieme draagcomfort is hét argument om deze broek aan te schaffen. De broeknaden heb ik niet gevoeld. De uiteinden van de pijpen zijn voorzien van elastische grippers, zodat de broek op zijn plek blijft zitten. Nadeel is dat de broek dankzij die grippers soms wat lastig is aan te trekken, maar dat is een miniem puntje van kritiek. Bij (zacht) lenteweer bleef ook de binnenkant koel, en de bretels – die gemaakt zijn van een semi-open meshmateriaal hinderden geen moment.
De broek is bovendien diep uitgesneden, zowel aan de voor als achterkant. Het voordeel daarvan is dat je niet oververhit raakt als het echt warm is, wat ik al had gemerkt toen ik de broek aanhad tijdens het binnenfietsen. Daarnaast is het ook nog eens heel praktisch. Want als je onderweg moet, dan moet je. En dan is het fijn als dat niet al te ingewikkeld hoeft te zijn. Gewoon broek omlaag en hup. Aan de achterkant bevindt zich overigens ook een handig klein sleutelzakje met rits.
Dan de looks: die zijn bij Rapha altijd dik in orde. De Classic bib shorts II die ik test is stijlvol matzwart, met de naam Rapha in glanzend zwart subtiel op de pijpen. Ziet er heel classy uit. De afwerking is zoals we van Rapha gewend zijn heel netjes, waardoor je er meteen gesoigneerd uitziet. In mijn geval: gesoigneerder dan de vorm toelaat.
De ultieme test voor deze broek wordt de Amstel Gold Race-toertocht op 15 april. Het is de hele dag verschrikkelijk weer. Aanhoudende regen, kou en glibberwegen zorgen voor perfecte testomstandigheden. Hoe houdt de Classic bib shorts II zich bij nattigheid? De korte conclusie: de broek houdt zich heel goed, ikzelf iets minder. Ik leer dat mijn lichaam bij kou en regen meer in de overleefstand dan in de prestatiestand staat. Ik heb geloof ik meer afgezien in Zuid-Limburg dan op de Ventoux. Het waterafstotende materiaal zorgt ervoor dat de broek niet kletsnat aanvoelt en steeds lekker blijft zitten. Onderweg wens ik dat mijn handschoenen (van een ander merk overigens) dezelfde slechtweerkwaliteiten hebben. Maar helaas: die kan ik bij elke stop uitwringen.
Ten slotte de hamvraag: moet je 200 euro uitgeven aan deze fietsbroek? Tja, dat is een heel persoonlijke afweging. Als je tot de Rapha-believers behoort is mijn antwoord zonder meer ja. Ben je wat sceptischer aangelegd, dan is de afweging: wat is een perfect zittende, zeer comfortabele broek je waard? Zelf zou ik niet lang aarzelen en de extra munten op tafel leggen voor deze Classic bib short II. Voelen is geloven in dit geval.
De Rapha Classic bib shorts II is te koop via de Rapha-website. Prijs: €200.