Site pictogram HET IS KOERS!

Getest: Gravelschoen Fizik Terra Powerstrap X4

Hak van de gravelschoen Fizik Terra Powerstrap X4

De gravelhype is real. Zagen we de voorbije jaren bijna elk fietsenmerk zijn gravelbike aankondigen, nu zijn de accessoiremakers aan de beurt. De diversiteit aan fietstassen voor bikepacking is oneindig, maar ook kleding en schoenen komen speciaal voor gravel beschikbaar. Fizik is geen onbekende naam in de fietswereld en zij zijn met hun ‘Terra-serie’ op de graveltrein gesprongen. Speciale schoenen voor off-road dus. Ik ging op avontuur en pakte veel onverharde paden met de Terra Powerstrap X4 van Fizik.

Speciale gravelschoenen van Fizik met SPD

Voor mijn eerste kennismaking met gravel vroeg ik mij af welke schoen geschikt zou zijn. Schroef ik mijn racefietspedalen erop of pak ik toch de SPD-variant van de mountainbike? In de praktijk wisselde ik nog wel eens; dat kwam puur door het jaargetijde en bijpassend type weer. Tijdens de zomerse onverharde tochten trok ik mijn standaard racefietsschoenen aan en voor de wat killere ritjes schoof ik mijn winterboots voorzien van SPD om mijn voeten.

Foto’s: Suzette Verkuijl

De speciale gravelschoen van Fizik laat geen keus want er is alleen ruimte voor een SPD-plaatje aan de onderkant van de schoen. De zool van de gravelschoen is een mix van nylon en rubber om zo robuustheid en stijfheid te combineren met comfort. Omdat gravelen toch voornamelijk bestaat uit relaxt fietsen en beleving, is de zool niet superstijf zoals bij zijn carbon broertjes.

Krachtig klittenband – de powerstrap

De naam van de Terra Powerstrap X4 is niet zo maar uit de lucht gegrepen. De schoen maak je vast zonder BOA’s of veters. In plaats daarvan heb je twee brede banden. De zwarte banden, de powerstraps dus, sluit je met klittenband en ik moest wat spelen in het begin hoe strak ik ze wilde hebben. Al snel trek ik mijn schoenen te strak aan en daarom stond ik onderweg af en toe stil om het klittenband opnieuw vast te maken. Niets ten nadele van het klittenband, want ik maak dezelfde stomme fout regelmatig met BOA-sluitingen. De band geeft voldoende stevigheid en ik vind dat de druk op de voet evenredig verdeeld wordt. De powerstraps geven de schoen in mijn ogen gelijk dat karakter mee van avontuur en het buitenleven. Strak vormgegeven, maar toch een ontspannen, speelse look.

De neus van de schoen, waarachter je tenen zich verschuilen, is verhard. De versteviging die hier is aangebracht, beschermt je tenen tegen losliggende takken of opspattende kiezels. De hak is aan de binnenkant voorzien van anti-sliprubber zodat je voet op zijn plaats blijft als je kracht zet.

Onverhard op pad met Fizik – mud meets gravel

Fizik denkt goed mee met de avonturiers op de gravelbike en komt ons tegemoet met fraaie kleuren. Mijn testpaar ontvang ik in maat 44 in de kleur mud/caramel en deze variant benadert voor mijn gevoel het beste de gravelcultuur. De gravelondergrond waar ik op fiets heeft veel overeenkomsten met deze kleur.

Het is dat verdwalen door het bos dat mij zo boeit aan gravel. Dwalen en ontspannen fietsen zonder de adrenalinekick van een MTB-parcours. Heerlijk. De gravelschoenen van Fizik gaan meerdere malen met mij mee op pad. Of beter gezegd, van het pad af want we gaan natuurlijk off-road. De ritjes zijn divers van ondergrond en duur. Nadat ik de juiste afstelling voor de powerstraps heb gevonden, voelen de Fiziks fijn om mijn voeten. Mijn voeten zijn best breed en dan is het vinden van goed passende schoenen nog wel eens een uitdaging. De powerstraps laten je gemakkelijk de druk op je voeten aanpassen en hiermee voelt de schoen al snel aan als een comfortabele pantoffel.

Zodra ik van de fiets stap, geeft de rubber zool je goede grip. Of het nou mul zand is, smerige modder of standaard gravel, ik ben nergens bang om mijn schoen uit te klikken en op de ondergrond te plaatsen. De zool van de gravelschoen lijkt in dat opzicht veel op de onderkant van een MTB-schoen, al is die vaak geschikt voor nog ruiger terrein.

Terra Powerstrap X4 – geen winterschoen

De laatste Elfstedentocht op ijs mag dan meer dan 20 jaar geleden zijn, toch kan het nog best winters weer zijn in Nederland. Als gravelfietser fiets je vaak beschut tussen de bomen in het bos, toch ontkom je niet aan kou en wind zodra je onbeschermd in een open veld fietst of dat vervelende stukje asfalt moet pakken.

Op een wat frissere dag trek ik de Fiziks ook aan om eens te kijken of ze voldoende warmte bieden. Na een rondje van een uur grotendeels op gravel ben ik blij dat ik thuis ben. Mijn voeten zijn koud en voelen niet comfortabel aan. Gelukkig heb ik nog een mooie set schoencovers liggen en met die extra laag maak ik een paar dagen later nog een rondje. Ongeveer dezelfde temperatuur met wederom een flink windje. Met die extra bescherming over de Fiziks voelen mijn voeten een stuk aangenamer en kan ik mijn rit afsluiten met warme voeten.

Conclusie

In het begin, toen gravel net hip werd, had ik nooit kunnen bedenken dat er speciale schoenen voor gravelfietsen te koop zouden komen. Het lijk er sterk op dat Fizik hier vraag en aanbod samen heeft laten komen want de Terra’s ademen avontuur, bikepacking en uiteraard gravel.

De schoenen zijn robuust met de harde stevige neus. Fijn dat er bescherming is voor je tenen als het terrein iets ruiger is. De manier van vastmaken spreekt mij aan omdat je makkelijk kunt spelen met de druk van de banden. Eenvoudig zet je ze strakker of losser. De zool laat je ontspannen trappen en versterkt ‘the gravel way of life’. Niet elke trap hoeft raak, want dat is niet waar gravel voor bedoeld is.

De Terra Powerstrap X4 is te koop in zwart, antraciet/paars en ik heb de mud/karamel variant aangetrokken voor deze review. De maten lopen van 36 tot en met 48. Met een prijskaartje van € 150 is deze schoen vriendelijk geprijsd. Voor een fietsschoen die je ‘erbij’ koopt als gravel niet je primaire discipline is, krijg je een perfecte prijs-kwaliteitverhouding bij het Italiaanse bedrijf.

Na wat mooie graveltochten ben ik dik tevreden over de Fizik Terra Powerstrap X4. Met het prijskaartje in het achterhoofd, krijg je een prachtige degelijke schoen geleverd voor je graveltochten. Het mag dan geen specifieke winterschoen zijn, hij zit heerlijk comfortabel, beschermt je tenen aan de voorkant en de zool laat je op oneffen terrein gewoon afstappen en wandelen zonder problemen. Waren er maar meer accessoires zo goed betaalbaar voor op de fiets. Ik juich dit van harte toe.

Fotografie: Suzette Verkuijl

Mobiele versie afsluiten