Als ik de Lake CX 237 uit de doos haal zie ik strakke zwart leren fietsschoenen. Geen poespas, gewoon een mooie strak afgewerkte leren schoen met twee BOA sluitingen.

Lake CX 237-W road shoes

 

Over het merk Lake

Lake is opgericht in 1982 in Illinois en maakt zowel race, als MTB, triatlon en trekking schoenen voor zowel de recreatieve als de professionele fietser. Lake heeft geen andere producten. Ze maken enkel fietsschoenen en staan bekend om het toepassen van lederen materialen. Door de focus op één product en het continu analyseren en innoveren van de producten, wil het merk de best passende fietsschoen van de allerbeste kwaliteit op de markt zetten. Lake was het eerste merk met een specifieke MTB-schoen, de eerste met specifieke winter fietsschoenen en de eerste met een thermoplastische carbon zool.

Bij Lake kan de extravagante wielrenner zijn hart ophalen. Bij Lake kun je namelijk je eigen schoenen customizen. Dat levert fantastische plaatjes op:

 

De CX 237

Ik mag het model CX 237 testen. In het dagelijks leven draag ik schoenen in maat 41. De raceschoenen van Lake test ik in maat 41 en die zitten net goed. Het had geen halve maat kleiner gemoeten.

Lake heeft een uitgebreide collectie voor wielrenners met wat bredere voeten. Omdat ik ook een vrij brede voet heb test ik de CX 237-W (wide). De schoenen zit meteen lekker en knellen – in tegenstelling tot veel andere wielerschoenen – niet op het breedste gedeelte van mijn voet.

De schoen is voorzien van een stijve zool van 100% carbon. Daarnaast is de bovenkant van de schoen voorzien van soepel volnerfleer. Het leer is voorzien van meerdere kleine gaatjes om de schoen te laten ademen.

De schoenen zijn voorzien van 2 BOA-sluitingen. Het BOA-sluitssysteem heeft een dunne ijzersterke kabel met een speciaal draaisysteem waarmee je je schoenen makkelijk en snel sluit. Het verdeelt de druk gelijkmatig, waardoor je voet niet plaatselijk afgekneld wordt. Met de twee sluitingen kun je de pasvorm nauwkeurig vaststellen.

Lake CX 237 road shoes

 

Fietsen maar! 

Ik draai mijn schoenplaatjes op de Lake schoenen en ben ready to go. Bij het aantrekken hannes ik heel even met het BOApush/pull draaisysteem. Het BOA systeem is namelijk nieuw voor me, ik fiets namelijk al jaren met buckle sluitingen. Gelukkig snap ik no time hoe het werkt. Over deze BOA sluitingen niets dan lof: het werkt eenvoudig en de pasvorm is door de twee sluitingen heel precies af te stellen.

De CX 237-W maakt zijn beloftes meer dan waar. De schoen zit echt goed en knelt nergens. Tijdens het fietsen heb ik geen last gehad van dove of tintelende voeten, ook niet als ik langer dan 2 uur op de fiets zit. Ik vermoed dat dit onder meer komt door de brede pasvorm van de CX 237-W. De stijfheid van de zool is goed. Alle energie breng ik makkelijk over naar mijn crank.

Er is dus weinig tot niets aan te merken op de schoenen. En omdat het oog ook wat wil: ik vind de zwarte variant die ik testte prachtig. Geen lak of felle kleuren, gewoon een prachtige leren schoen. Al is dat een kwestie van smaak natuurlijk.

Eindoordeel

De Lake CX 237 is geen goedkope schoen (259,00 euro), maar hij is de prijs zeker waard. De stijfheid van de zool, het soepele leer van de schoen en de brede pasvorm zijn voor mij perfect.

De schoenen zijn ook in wit en bruin leer te verkrijgen bij Lake.

 

Ellen Brunninkhuis
Latest posts by Ellen Brunninkhuis (see all)

Lake CX 237-W road shoes (dames)

259,00
8.6

Pasvorm

10.0/10

Styling

8.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Afwerking

8.0/10

Comfort

9.0/10

Pros

  • Dubbele BOA sluiting
  • Stijfheid carbon zool
  • Zeer geschikt voor brede voeten

Cons

  • Prijs