Achterzijde rapha bewerkt
Inmiddels begint het zonnetje dan eindelijk een voorsprong te maken in de  competitie met de gure wind en terugkerende regenbuien. Zoals het echte Nederlandse weer betaamd is het ook in de zomer veelal geen overbodige luxe om een regenjasje mee te nemen tijdens een winderige middagrit of een impulsief avondtochtje op de racefiets. Juist om deze reden is het aanschaffen van een lichtgewicht, goed ademend en perfect waterafstotend regenjasje een aanrader onder de fanatieke wielrenners. En wat is er in dat geval geschikter dan het duurtesten van de Rapha Women’s Rain Jacket, welke mij al deze eigenschappen belooft.

Collage groot bewerkt    Halslijn bewerkt

Bij het bestellen van zowel normale kleding als de perfect zittende wieleroutfit beginnen vaak al de eerste strubbelingen. Met mijn 1.85 meter lengte zijn niet alleen broekmaten vaak lastig in te schatten, ook de lengte van jasjes over de rug en armen blijven een veelvoorkomend probleem. Ik kies daarom, na aandachtig bestuderen van de maattabel, voor de navygekleurde versie in maatje L in de hoop dat deze mij niet te ruim en oncharmant zal zitten. Dit blijkt bij mijn eerste ontmoeting met de regenjas alleszins mee te vallen. Het regenjasje voelt zeer licht aan en valt soepel en prettig om mijn lichaam heen. Opgelucht ben ik dat ook de mouwen van perfecte lengte zijn en het jasje aan de achterzijde extra lang lijkt te vallen. De eerste pluspunten zijn daarmee binnen. Het eerste minpuntje heb ik overigens ook reeds opgemerkt: de kleur navy valt helaas wat paarser uit dan ik had gehoopt. Misschien een minpuntje waar de mannelijke fanatiekelingen onder ons niets om zouden geven, maar wat voor mij als vrouwelijke Rapha fan toch enigszins tegenvalt.

Collage details bewerkt

Zodra ik op de fiets ga zitten voor mijn eerste avondtocht in deze veelbelovende regenjas, valt mij gelijk op hoe comfortabel deze zit als ik de fietshouding aanneem. Rapha heeft goed nagedacht over het mooie voorkomen van dit model met haar scheve rits, nauwkeurige afwerking en prachtige details, zonder dat hierbij de functie van de regenjas verloren lijkt te gaan. Zo heeft deze niet alleen de perfecte mouw- en ruglengte, maar ook een prettige hoge kraag die ervoor zorgt dat zowel nek als hals uitstekend beschermd worden tegen de gure avondwind. Daarnaast blijkt het jasje zeer winddicht te zijn en beschikt deze over één kleine buitenzak waar precies mijn telefoon met hoesje in blijkt te passen. De buitenzak is mooi afgewerkt met een rits welke later, in meer regenachtige omstandigheden, goed waterdicht en daarmee telefoonbestendig blijkt te zijn. Aangezien echter iedere wielerfanaat minstens de smartphone meeneemt tijdens een rit voor de vanzelfsprekende portie Strava, was een extra buitenzak misschien niet overbodig geweest voor de overige wielerprullaria. Voordeel van weinig spullen in de zakken is natuurlijk wel dat de jas, met haar lichte gewicht, makkelijk op te rollen is om deze in de achterzak van het wielershirt mee te nemen.
Naarmate ik de kilometers kan aftellen richting de thuisbestemming merk ik dat mijn lichaam behoorlijk begint te zweten onder het jasje. Nu ben ik behoorlijk warmbloedig aangelegd en heb ik het jasje dankzij mijn enthousiasme ook al een behoorlijk poosje aan zonder enige regenval, maar desondanks is het ademend vermogen toch wat minder perfect dan ik had gehoopt. Het blijkt bij regenjasjes vaak lastig te zijn een goede balans te vinden tussen de wind- en waterafstotende capaciteit, met tegelijkertijd een  fijn ademend vermogen om niet nat van het zweet op de thuisbestemming aan te komen. Ik ben daarom erg nieuwsgierig geworden naar het functioneren van de jas in een fikse regenbui en verwacht hier stiekem ook veel van. Wie had gedacht dat ik nog eens ambitieus zou worden en uit zou kijken naar een fietstochtje bij hevige regenval?

Mouw bewerkt

In de daaropvolgende periode heb ik de regenjas, helaas, nog vaak genoeg mogen gebruiken in de zwaardere weersomstandigheden. Zowel bij miezer, motregen, hevige plensbuien en de vochtige mistomstandigheden in de Alpen blijkt de regenjas werkelijk subliem in het afstoten van waterdruppels. Het water lijkt de regenjas amper aan te raken en de jas blijkt perfect droog te blijven aan de buitenkant, je schudt de druppels er eenvoudig vanaf. Een eigenschap die je mond doet openvallen van verbazing! Wel nemen de elastische nauwsluitende uiteinden van de mouw veel water op, wat zorgt voor natte en koude polsen. Minder van belang maar toch leuk om te vermelden: door de geweldige regenafstotende functie heb ik de jas inmiddels veelal gedragen buiten de wielersport. Niet zoals het een echte wielerfanatiekeling betaamd, maar wel hét teken dat deze regenjas met veel plezier gedragen wordt en tevens gezien mag worden. En ach, de echte wielerfanaat zal de beroemde Rapha kwaliteit herkennen en, jaloers dat deze is, direct deze straatreclame oppikken om eenzelfde jas te bestellen. Hiervoor moet je echter wel diep in de buidel tasten: het regenjasje kost 210 euro en zal daarmee alleen weggelegd zijn voor de rijkere fanatiekelingen onder ons. De kwaliteit die je hiervoor terugkrijgt is echter subliem en is in verhouding mogelijk goed terug te verhalen op de verkoopprijs, al blijft dit voor velen waarschijnlijk te veel geld om deze aankoop te kunnen doen.

Binnenzijde rain bewerktCollage regen bewerkt

Sanne de Vries
Laatste berichten van Sanne de Vries (alles zien)

Rapha Women's Rain Jacket

€210
8.6

Pasvorm

9.5/10

Prijs/kwaliteit

8.5/10

Waterafstotend

10.0/10

Ademend vermogen

6.5/10

Winddichtheid

8.5/10

Pros

  • Waterafstotend
  • Lange pasvorm
  • Comfort tijdens fietsen
  • Schuine rits
  • Afwerking

Cons

  • Weinig zakken
  • Inleveren op ademend vermogen
  • Prijs