Oordopjesmalaise… Dat moment dat je op de fiets stapt en je oordopjes uit je achterzak vist. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat de kosmos je tegenwerkt en er een heus knopenfestijn van heeft gemaakt. Gekmakend, telkens weer. Alles in de knoop…
Mocht jij nou een van die geluksvogels zijn die hier nooit last van heeft, dan herken je misschien het volgende wel. Stel, je hebt van die bekabelde oordopjes, dan moet je dus nadenken over je kabelmanagement. Eenmaal ingeplugd moet je als een volleerd kabelmonteur de draden door je tenue manoeuvreren om vervolgens te bedenken of de kabels onder de straps, of over de straps van je helm moet plaatsen. We hebben het allemaal meegemaakt. Na het maken van een foto, prop je de telefoon al rijdend (stiekem…) weer in je achterzak en prompt trek je een dopje uit je oor.
Dat leidt tot aankoop van die witte draadloze oordopjes van een niet nader te noemen merk, of een niet nader te noemen Chinese website… Hoe dan ook, het knopenfestijn behoort tot het verleden.
Maar wacht, er is meer… Door de rijwind hoor je de muziek of podcast minder goed. Je schroeft het geluidsniveau op en de batterijduur naar beneden, tenzij je van die noise-canceling oordoppen hebt aangeschaft. Dan draait de wereld echt alleen om jou. Een groot nadeel hiervan is dat dit kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties en een verhoogde bloeddruk bij medeweggebruikers.
Na deze ietwat lange introductie vol met persoonlijke frustraties zal ik een oplossing presenteren voor degenen die tegen dezelfde problemen aanlopen.
Onlangs heb ik de Shokz OpenRun Pro getest van het bedrijf Shokz, voorheen bekend als Aftershokz. Afgelopen oktober vierde het bedrijf zijn 10-jarig jubileum en dat was een mooi moment om met een rebranding te beginnen aan het tweede decennium, waarin zij zich blijven inzetten om zoveel mogelijk sporters kennis te laten maken met de zogenaamd bone conduction, die zorgt voor een nieuwe luisterervaring. Voor mensen die bekend zijn met de producten van Aftershokz (nu Shokz): de OpenRun die ik heb getest is een verbeterde variant van de Aeropex en voor de zwemmers/triatleten onder ons: de Xtrainerz, MP3-speler voor tijdens het zwemmen, heet nu de OpenSwim.
Unboxing
In de verpakking vind je naast de OpenRun Pro een beschrijving, handig opbergdoosje (hardcase) en een oplaadkabel. Dit is geen USB-C kabel, maar een op magneet-gebaseerde aansluiting. De USB-stekker die je nodig hebt om op te laden wordt er niet bijgeleverd. Je kunt de oplaadkabel op iedere USB-stekker aansluiten. Dat deze er niet wordt bijgeleverd is eigenlijk geen probleem, want iedereen heeft er daar thuis inmiddels een honderdtal van rondslingeren. De OpenRun Pro is al gevormd en kan niet worden aangepast qua grootte. Hij is ontworpen op basis van de gemiddelde grootte van een hoofd. Tijdens het gebruik heeft de koptelefoon nooit te groot of te klein aangevoeld. De OpenRun Pro weegt 29 gram en is slechts 3 gram zwaarder dan de OpenRun en kan worden geleverd in de kleuren zwart, blauw, beige en roze. Wat mij verder opvalt is dat er weinig plastic wordt gebruikt. Het is een beetje dezelfde stijl van verpakken die we inmiddels gewend zijn van de grote telefoonbedrijven. Enkel de wrap van het opbergdoosje is van plastic. Wat mij betreft hoeft die niet eens in de doos te zitten. Hier is dus ruimte voor verbetering, want hoe minder plastic, hoe beter!
Opladen
Als je een nieuw device ontvangt/aanschaft dan wil het zo snel mogelijk gebruiken. Opladen geblazen dus! De OpenRun Pro beschikt over een 5-minuten-snellaadfunctie voor een batterijduur van tot wel 1,5 uur. Mocht je langer op pad gaan, dan hoef je niet bang te zijn voor lange laadtijden; 20 minuten opladen = 0%-60% opgeladen, 30 minuten opladen = 0%-90% opgeladen, 1 uur opladen = 0%-100% volledig geladen. Zo beschik je over tot 10 uur aan muziek en gesprekken om je op de been te houden tijdens een lange tocht of trainingssessie. Tijdens het gebruik kun je door de achterste knop te drukken (- button) horen wat de batterijstatus is. Er zijn drie uitkomsten; battery high, battery medium of battery low. Om de exacte batterijstatus te weten, moet je de OpenRun Pro koppelen met de Shokz app (te downloaden in de Appstore van Apple en de Google Play store.
Shokz App
Als de app is gedownload maak je makkelijk verbinding via Bluetooth 5.1 tussen de OpenRun Pro en je mobiele telefoon. In de app zie je dus de batterijstatus, bedien je de afspelende muziek of podcast en heb je de mogelijkheid om multipoint pairing in of uit te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat je twee apparaten kunt koppelen met je OpenRun Pro. Je wisselt hierdoor makkelijk tussen laptop en telefoon. Verder kun je kiezen tussen twee EQ-standen:
- Standaard: evenwichtige frequentie voor het luisteren naar muziek.
- Stemgeluid: verbeterde middenfrequentie voor het luisteren naar spraak, zoals audioboeken of podcasts.
Mocht je dus van plan zijn om een aflevering van Pedaleurs te gaan luisteren tijdens een ritje op de fiets, zet dan de EQ op stemgeluid. Mocht je tijdens het rijden gebeld worden dan neem je gemakkelijk op door op de grote knop op het linkerdeel van het apparaat te drukken. Na het beëindigen van het gesprek gaat de podcast automatisch verder. De kwaliteit van het de audio tijdens het bellen op de fiets is altijd minder dan je gewend bent als je stilstaat met de telefoon aan je oor, maar ik was blij verrast. Tijdens een rit op Zwift heb ik prima kunnen bellen met de Kickr Headwind op standje 3 en ook buiten is de kwaliteit van de audio dik in orde. Mocht je meer van de muziek zijn, pak dan de EQ standaard. Mocht je met die EQ-functie gebeld worden, dan levert dat geen problemen op. De OpenRun Pro is namelijk uitgerust met twee noise cancelling microfoons voor heldere gesprekken aan beide kanten van de lijn. Het aanpassen van het geluidsniveau doe je gemakkelijk via de knoppen aan de rechterzijde. Geen gedoe met swipen of tikken in de hoop dat er iets gebeurt.
IP55-waterbestendig
Zoals eerder aangegeven werkt het laden via een een magneetconnectie, hierdoor zal er ook minder snel vocht in het apparaat trekken. Daarnaast heeft de behuizing een IP55-classificatie, spuitwaterdicht, die stof en vocht tegenhoudt. De OpenRun Pro is bestand tegen regenachtige ritten, zweterige indoorsessies op Zwift of ruige omstandigheden. Onlangs reed ik de Groute van de week rondom Enschede. Ik deed hier ruim 5 uur over en de omstandigheden waren zwaar: wind, water en modder. De OpenRun Pro vertoonde geen gebreken en de zelfs in een fikse regenbui kon ik genieten van de muziek. De batterij bleek na deze rit van 135km nog ruim 60% te bezitten.
Veiligheid en draagcomfort
Oké, hoe voelt dat nu? We spreken dus niet van oordopjes, en al helemaal niet over ‘oortjes’. Die laatste benaming heb ik overigens nooit begrepen, maar laat ik niet weer in een frustratie afdwalen. De eerste keer dat je de OpenRun gebruikt geeft dat een aparte sensatie. Je ervaart de muziek d.m.v. audiogolven die je oor binnenzweven zonder dat je het gevoel dat je te dicht bij de boxen op een concert staat. De muziek wordt via geluidstrillingen opgevangen door het schedelbot (voor het oor, uiteinde van het jukbeen) en vervolgens getransporteerd naar het slakkenhuis en de gehoorzenuw. Dit wordt ook wel botgeleiding of beengeleiding genoemd. De OpenRun Pro is ontworpen met de 9e generatie van deze bone conduction technologie (genaamd Shokz TurboPitch™ technologie) om een helder en duidelijk geluid in het middelhoge tot hoge frequentiebereik te bieden. Twee toegevoegde basversterkers zorgen ervoor dat je elke noot, beat en refrein van jouw favoriete nummer optimaal kunt ervaren, wat zorgt voor een uitstekende geluidskwaliteit. Deze open-ear koptelefoon kan dus muziek overbrengen en je tegelijkertijd bewust laten zijn van je omgeving. Ter verduidelijking: tijdens het schrijven van deze review luister ik muziek en hoor ik iedere tik van het toetsenbord, omgevingsgeluiden komen dus gewoon binnen. Soms is het inderdaad lekker om even helemaal afgesloten te zijn van de omgeving, maar op de fiets is dat helemaal niet handig. Als verkeersdeelnemer is het prettig om meerdere zintuigen te gebruiken in bepaalde verkeerssituaties. Niet alleen vertrouwen op je ogen, maar ook je oren gebruiken. Met de OpenRun Pro is dat makkelijk te realiseren. Deze vorm van veiligheid is niet goedkoop, maar onveiligheid is duurder. Wat betreft het draagcomfort, kan ik kort zijn. Zelfs met een helm en bril zit het niet in de weg. Zoals je in de foto’s kunt zien hangt de ‘beugel’ iets naar beneden en kan de bril er prima overheen worden geplaatst. Uiteraard heb je wat extra rijwindgeluid, maar dit is niet storend en zorgt niet voor het verlies van audiokwaliteit.
Conclusie
De Shokz OpenRun Pro heeft mij aangenaam verrast. De koptelefoon heeft een uitstekende batterijduur en een snelle laadtijd. Persoonlijk vind ik dit erg fijn, want ik vergeet vaak zaken op te laden en kom er dan te kort voor vertrek achter. De snellaadfunctie is dus perfect. De kwaliteit van de audio is anders dan die van in-ear oordoppen, maar niet veel minder. Daarnaast is het bedienen van de OpenRun Pro op en naast de fiets een piece of cake. De app heb ik niet veel gebruikt, want eenmaal via bluetooth aan de telefoon gekoppeld schakelt de audio direct over op de koptelefoon zodra deze is ingeschakeld. Gemak dient de mens, zullen we maar zeggen.
De Shokz OpenRun Pro is verkrijgbaar voor €189,95. Bezoek de site voor verkooppunten.
Mocht je een muziekliefhebber zijn en onze ultieme gravellijst aan willen vullen, klik dan hier voor het toevoegen van een suggestie!
- Getest: Shokz OpenRun Pro sportkoptelefoon - 28/02/2022
- Winactie Detour Studio - 25/01/2022
- Groute van de week! - 15/12/2021