Rule #9 in de lange lijst met regels van de Velominati stelt het volgende:
“If you are out riding in bad weather, it means you are a badass. Period.”
Iedereen kan fietsen in zonneschijn, een graadje of twintig en met een zacht briesje over de polders. En terecht, want fietsen met zonneschijn, een graadje of twintig en een zacht briesje over de polders is één van de dingen die het leven het leven waard maken. Minder leuk, maar daarom niet minder lonend, is het fietsen in oerhollands pestweer. In de lente, zomer en herfst vertaalt oerhollands pestweer zich vaak naar regen, wind, nog meer regen en nog meer wind.
Wind is iets waar je weinig tegen kan beginnen. Wind is overal, wind is er altijd. Als Nederlander zal je ermee moeten leren leven, want wind gaat nooit weg. Misschien ontloop je het een beetje als je diep verscholen in de bossen je ronde maakt, maar zodra er ook maar een beetje ruimte is, kletst de wind je om de oren.
Regen is beter te ontwijken. Waar het altijd waait, regent het zeker niet constant. En met Buienradar kan je over het algemeen je ritjes heel prima inplannen. Maar we zijn liefhebbers en af en toe een klets water in de mik hoeft toch geen reden te zijn om de fiets te laten staan.
Dat dacht Sportful ook. Het bedrijf, onder andere kledingsponsor van de renners van Tinkoff-Saxo, heeft hiervoor de zogenaamde Hot Packs ontworpen. Regenjassen die zich zonder moeite in een tasje laten proppen, waarmee de regenjas uiteindelijk niet veel groter is dan een ferme krentenbol. Makkelijk mee te nemen op die onzekere ritten, waarbij de regen op de loer ligt.
De Hot Packs kennen drie varianten. De Hotpack 5 is het instapmodel. Eenvoudig, licht en met een prijs van rond de zeventig euro prima te doen. Een trapje hoger volgt de Hot Pack Ultralight, een werkelijk belachelijk licht pakketje (slechts 50 gram), dat ondanks zijn vederlichtheid nog altijd prima weerstand biedt tegen de elementen, maar die met een prijs van rond de 120 euro wel flink duurder is dan het basismodel. Tenslotte hebben we de No Rain, die ongeveer evenveel kost als de Ultralight, maar wat zwaarder is. Daar staat dan weer tegenover dat de No Rain beter bestand is tegen de regen, waarmee je beter af bent in die lange, aanhoudende regenbuien.
Sportful heeft met de Hot Packs een uitermate slim product in handen. De jasjes zitten de wielrenner niet in de weg als ze niet nodig zijn en bieden prima bescherming als ze dat wel zijn. Je moet er een beetje op vertrouwen, maar met name de No Rain doet zijn naam eer aan. Je hoofd, benen en voeten mogen dan volledig doorweekt zijn, je torso blijft droog en warm. De jassen zijn opvallend winddicht en ademen redelijk. Ook Sportful kan niet voorkomen dat het na twee uur stoempen ietsje klam wordt onder de jas, maar het levert niet die vreselijke, koude torso op als je even halt houdt. Met een graadje of tien is er geen vuiltje aan de lucht.
De pasvorm is wat we van Sportful gewend zijn. Mijn frame van 1 meter 83 en een kilootje of 76 heeft toch echt een maat L nodig, maar dan zit de jas verder ook uitstekend. Armlengte is prima en de jas knelt nergens. Bij harde wind wappert het wel een beetje, maar dat is op dat moment nou niet bepaald de hoogste prioriteit. De jassen zijn aan de achterkant ietsje langer ter bescherming van de onderrug en hebben reflecterende delen voor de dappere zielen die de zonsondergang tarten.
Sportful heeft met de Hot Packs een uitermate slim product in handen, dan zijn geld zeker waard is. Welke je neemt, hangt af van je wensen. De instapper is uitstekend bestand tegen de korte buien die je ritten ongetwijfeld gaan dwarszitten, de Ultralight is dat ook, maar is een kleiner, lichter pakketje en de No Rain richt zich nog meer op waterdichtheid, waarmee deze beter geschikt is voor écht vuig rotweer. Welke je ook kiest, er is nu geen reden meer om Rule #9 niet te gehoorzamen.
- Kak - 20/05/2018
- Getest: Castelli Omloop bib shorts - 31/07/2017
- Getest: Rapha Pro Team Shadow - 09/05/2017