HET IS KOERS!

Het commentaar van Vannieuwkerke en De Cauwer tijdens de laatste 3 kilometer van het WK

Bron: Instagram Mathieu van der Poel (@mvdp)

Bron: Instagram Mathieu van der Poel (@mvdp)

Lezer Stefan Ruiter heeft zich uitgeleefd. Hij transcribeerde het commentaar van Karl Vannieuwkerke en José de Cauwer tijdens de laatste 3 kilometer van de wegwedstrijd van het WK wielrennen 2023 in Glasgow. Ja, die ene koers die Mathieu van der Poel won. Lees het op je gemak nog eens na. Wielerpoëzie.

Karl: Chapeau. Wat meneer Van der Poel voor mekaar aan het brengen is, ja en geen kwestie van zo of zo, recht uit het wiel en niet minder gedaan dan de rest onderweg. Evenveel is het, dan weet je die, de manier waarop hij nu wint maakt de ontgoocheling voor een niet Belgische zege minder groot vind ik ja, stel dat je nu heel nipt geklopt wordt In de spurt dan, dan is het zuur, want in de geest van absolute sportmanship moet je nu gewoon durven zeggen: proficiat meneer Van der Poel, ja, dit is, dit is wonderbaar wat jij hier voor mekaar brengt. Ja, dit is grandioos, dit is van het mooiste wat je in de wielersport kan tonen

José: Ja en hij is wel echt een palmares bij elkaar aan het fietsen om u tegen te zeggen.

Karl: Zag je hem even achterom kijken? Het besef drong door hè: ik ben wereldkampioen. Je zag even dat kopje van links naar rechts gaan.

Karl: 10 jaar geleden werd hij ook wereldkampioen in het veldrijden en op de weg bij de junioren.

José: In Firenze.

Karl: Daar ging hij ook in die hele steile klim, want dat waren we nog vergeten op te sommen is zijn erelijst van 2023: wereldkampioen geworden in Hoogerheide. Ook in een rechtstreeks duel.

Karl: Zou hij een potlood naast zijn bed hebben liggen en zou hij streepjes op de muur zetten bij alles wat hij afvinkt?

José: Wel, ik heb vorige week bij het criterium van Aalst bij zijn vriendin gestaan en ik heb gevraagd: ‘Heeft hij daar een potlood liggen?’. ‘Nee’ zei ze.

Karl: Ik vrees al dat je ging zeggen: ‘Ik ben in de slaapkamer geweest’.

José: Nee, nee, nee, daar hoef ik ook niet te zijn.

Karl: Om te kijken naar die muur hè.

José: Dat atoma schriftje…

José: Goh.. Op welke manier, wat een mooie wereldkampioen gaat dat zijn in die trui. Witte broek, denk je?

Karl: Ja. Denk het wel. Ik denk het wel… Nog een keer, nog een keer Montrose Street. En dan onderweg naar de finish, dan nog een kleine anderhalve kilometer op weg naar het wielerwalhalla.

José: Want wij dachten: hij gaat het hier doen. De laatste keer, dacht ik. Niks van, twintig kilometer voor het einde, tweeëntwintig kilometer van het einde.

Karl: Ja, ja, en je kon dan speculeren op een sprint met die vier… Oh, oh, ooh, hier nog eens het randje, het randje. Maar hij weet het, de laatste bocht die gevaarlijk kon zijn door. Ja ja Mathieu van der Poel, je gaat wereldkampioen worden. Er komen heel veel emoties boven. Kijk, alle emoties zijn gebald in deze gelaatsuitdrukking. Hij wordt er emotioneel van.

José: Ja, wat denk je? Ja, ja, er is, er is die strijd, er is altijd die druk. Hij kan er dan zogezegd wel goed mee om gaan, maar het is en het blijft altijd toch weer die geweldige druk die hij op zijn schouders draagt, binnen die ploeg, binnen die nationale ploeg, voor zichzelf en dan ook al vanaf dat hij 14, 13, 12 jaar is, eigenlijk altijd winnen, winnen, winnen, winnen, altijd moeten winnen.

Karl: Mmmm, ja, hij is er, hij is 28 en verjaart op 19 januari. Mathieu van der Poel. En, dat wordt wel eens gezegd, hè? Mannen op hun 27e, 28e zijn op het sterkst van hun kunnen, hun atletische kunnen. Wat hij vandaag voor mekaar heeft gebracht, is een ongelooflijk stukje wielrennen. Het was van opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, hier is Mathieu van der Poel. Kijk een vat vol emoties, we gaan de laatste rechte lijn opdraaien, daar is de finish. Daar is de gebalde vuist… Een ongelooflijke prestatie heeft deze meneer neergezet op zijn fiets, José de Cauwer gaat rechtstaan en buigen. We buigen met een ontmoedigend hoofd voor deze Nederlander. Het was een inspanning die kon tellen, dan viel hij. En Herman van Veen kon het niet beter verwoorden: ‘We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen opstaan en weer doorgaan en wereldkampioen worden’. Mathieu van der Poel is wereldkampioen wielrennen op de weg! Van der Poel op één en meer dan verdiend.

Bron foto: Instagram Mathieu van der Poel (@mvdp)

Mobiele versie afsluiten