In Italië begon de dag met dramatische slowmotionbeelden van een renner die staand op de pedalen een klim op zwoegde. ‘Simon Yates, non partito’, stond eronder. Niet gestart. Yates had positief getest op het coronavirus, was in een ambulance gezet en afgevoerd naar een niet nader te noemen quarantainelocatie. Het enige wat nog van hem restte was archiefbeeld.

Van degenen die wél startten, reden er al snel zes weg. Hun voorsprong liep op tot tien minuten. Begrijpelijk, want het peloton slingerde door Apulië, misschien wel de Italiaanse regio die het meest geschikt is voor zonvakanties (en dat wil wat zeggen). Het was bovendien prachtig weer. De beboste heuvels, witte stranden, de Bianchi-kleurige zee, Apulië liet zich van haar stralendste kant zien. Het was strandweer zelfs, zo verklapten de net iets te onthullende beelden van mensen die in badkleding over het strand flaneerden. De sprintersploegen pakten er een tijdschriftje bij en Sagan begreep dat hij ook 458 dagen na zijn laatste overwinning niet zou kunnen ophouden met tellen.

Voor de kijker bleef er veel tijd over om te speculeren over Het Positieve Geval Yates. Dat wat in de Tour niet gebeurde, in de Giro wél gebeurde, zal niemand hebben verbaasd – dat is precies waarom zovelen de Giro koesteren. Natúúrlijk zou er in de Giro wel een renner positief testen, en natúúrlijk zou dat niet een debutant uit een procontiploegje zijn, maar een hoofdrolspeler. Yates dus. Maar goed dat de andere favorieten hem de afgelopen dagen regelmatig op sociale afstand reden. Een beeld drong zich op: hoe vanochtend de overige 162 renners in verschillende bussen allemaal tegelijkertijd een pushbericht kregen van hun corona-app: u bent in de buurt geweest van een besmet persoon.

Valt het feit dat Yates in de eerste week een paar keer una giornata no had – de Italiaanse versie van een jour sans – aan zijn besmetting te wijten? Hij was asymptomatisch, verklaarde de teamarts vandaag, tot hij gisteren klaagde over lichte hoofdpijn en zijn temperatuur 37,4 mat. Stel nou dat hij toch zijn collega’s heeft besmet en dat het virus nu rondwaart door het peloton. Dat ze maar gewoon de Giro afmaken, omdat iedereen toch al besmet is. Dat het publiek angstig thuisblijft omdat er een soort virusbom op wielen door het land raast. Dat iedereen gaat rijden zoals Yates, allemaal giornate no, behalve de renners die antistoffen hebben omdat ze al eens besmet zijn geweest. Wie wint dan de Giro?

De Rai toonde vanochtend een lijstje met renners die het virus hebben opgelopen. Damiano Cunego, die de onmogelijke taak kreeg iets zinnigs over dat lijstje te zeggen, noemde het per ongeluk een klassement. Een vooruitziende blik, wellicht. Een vergelijking tussen dat lijstje en de startlijst leidt tot de volgende vier nieuwe topfavorieten: Fernando Gaviria, Maximiliano Richeze, Larry Warbasse en Giulio Ciccone.

Now place your bets.

Latest posts by Lidewey van Noord (see all)