‘Wat doet een verzamelaar met dat wat hij niet verzamelt? Hij verzamelt het toch!’ Het is een uitspraak van Roland Vonk, radiomaker bij RTV Rijnmond én muziekverzamelaar. Vonk bergt de singletjes en andere muziekopnames die hij eigenlijk niet verzamelt op in zijn ‘opkamertje’. En daar maakt hij dan weer een grappig radioprogramma van.

Als redelijk fanatieke verzamelaar herken ik de woorden van de Rotterdamse radioman maar al te goed. ‘Wielerplaatjes’ is mijn verzamelgebied en dan heb ik het onder andere over fotokaarten van wielrenners en wielerplaatjes die door diverse bedrijven zijn uitgegeven. Panini Sprint bijvoorbeeld, maar ook kauwgomfabrikanten als Monty, Maple Leaf, Trio en Milou die in de jaren vijftig, zestig en zeventig onder andere wielerplaatjes bij hun producten stopten.

Maar ja, oude voetbalplaatjes vind ik ook leuk en gooi ik zeker niet weg. Om maar te zwijgen over sommige ‘echte’ privé- of persfoto’s die ik tegenkom op onder andere verzamelbeurzen. Meestal kan ik de verleiding weerstaan. Maar ja, soms is een foto zo mooi. Zie je er een verhaal in. En is-ie ook nog eens voor een prikkie te koop.

De afgebeelde foto is er zo eentje. Links op de foto is overduidelijk een jonge Peter Winnen te zien. Daar sloeg ik ook op aan, toen ik op de sportverzamelbeurs in Valkenswaard door een map met foto’s bladerde. Wie op de foto vóór hem rijdt, zie ik niet meteen maar de achterkant van de foto biedt uitkomst. ’16 jr Peter, 15 jr Ad’ is er met pen op geschreven. Adje Wijnands, natuurlijk! ‘Reuver’ staat er ook nog  op de achterkant en dat  zal verwijzen naar de plaats waar de wedstrijd wordt verreden.

Google en bladeren door de jaargang 1973 van tijdschrift Wielersport levert een aspirantenkoers in Reuver op, gehouden op 15 juli van dat jaar. Ad Wijnands eindigt als tweede, achter ene P. Pierik. En Peter Winnen zit in elk geval niet bij de eerste vijf. De eerder genoemde leeftijden kloppen op die bewuste 15 juli overigens niet; Peter en Ad zullen op de afgebeelde foto 15 en 14 jaar zijn.

Bij de foto zitten ook twee kladblaadjes waarop iets is geschreven dat over Peter Winnen gaat. ’17 juni 1972. 1e zege als aspirant in Blerick, 14 jaar oud. 3e NK veldrijden1976 junioren, Cadier en Keer’, luidt de tekst op het ene blaadje. Het andere kladblokpapiertje roept echter wat vraagtekens op. ‘Onafhankelijkheid, vrijheid’, lees ik. En: ‘..Is niet vies’, ‘mythische waas’ en ‘zie je ze in het licht’. Gaat dit over Peter Winnen? Wat wordt er bedoeld? Wie het weet mag het zeggen…

Aan de schrijver van de kladbriefjes kan ik het niet meer vragen. Op de verzamelbeurs wordt mij duidelijk gemaakt dat ik in een deel van de  nalatenschap van de vorig jaar overleden Jean Nelissen zit te spitten. Van zijn hand zijn de notities.

Zou Peter Winnen zich de koers in Reuver nog herinneren? En zou hij de ‘mythische waas’ kunnen verklaren?

Ondertussen gaat deze foto naar mijn ‘opkamertje’. En viert Winnen vandaag zijn 54e verjaardag…

(de foto is waarschijnlijk gemaakt door J. van Deurssen; zijn/haar naam staat ook op de achterkant)

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)