HET IS KOERS!

Het nieuwe wielerjaar in 40 stellingen

  1. Wederom geen onregelmatigheden in het bloedpaspoort van Domenico Pozzovivo.
  2. In Het Laatste Nieuws neemt Michel Wuyts in een interview opgetekend door Michel Wuyts afscheid van het afscheid nemen. Wuyts klinkt verbitterd en ontgoocheld. Hij had na al die maanden van afscheid nemen een mooier afscheid van zijn afscheid verwacht.
  3. Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad vindt er meteen een uniek stukje televisiegeschiedenis plaats. José De Cauwer formuleert een zin zonder te worden onderbroken.
  4. Geopolitieke experts wijzen er nadrukkelijk op dat Oekraïne geen nucleair wapenarsenaal heeft, maar wel beschikt over Mark Padun.
  5. Lance Armstrong brengt Jan Ullrich geregeld een bezoekje en bevestigt de geruchten dat het niet goed gaat met hem: ‘Hij krijgt bovendien geregeld onbetrouwbare types over de vloer die meer met hun imago bezig zijn dan met Jan.’
  6. Carlos Rodriguez.
  7. Lance Armstrong verkoopt zijn mooiste Tourzeges als NFT.
  8. Marianne Vos wint haar zevenhonderd-en-zoveelste koers en kan het niet geloven dat uitgerekend zij een koers wint.
  9. In de Ronde van Catalonië excuseert Enric Mas zich bij Miguel Angel Lopez om het gat dat hij dichtte op de Colombiaan. Mas dacht naar eigen zeggen dat Lopez nog voor Movistar reed.
  10. In een column voor Het Nieuwsblad schrijft Lefevere dat hij niet kan bewijzen dat de coronacrisis de schuld is van Sam Bennett, maar dat hij Bennett eens betrapt heeft op zijn kamer toen hij rauwe vleermuizen verorberde.
  11. Oscar Sevilla tekent dan toch geen contract bij Israël – Premier Tech. Logisch, te jong.
  12. Het is gemakkelijk om smalend te doen over broers die dankzij de beroemdheid van hun broer een profcontract krijgen. De broer van Juraj Sagan rijdt toch maar mooi Dwars door Vlaanderen uit. Hij heet Peter.
  13. Matteo Jorgenson.
  14. Het weer in Gent-Wevelgem: een fijn zonnetje, geen zuchtje wind, heerlijk fietsweer.
  15. Vlaanderen beslist in een referendum dat Wout van Aert de Ronde van Vlaanderen wint.
  16. Team DSM schorst twee renners die tijdens hun wintervakantie een omeletje hebben gebakken en dat zonder te hebben doorgegeven bovendien met smaak hebben opgepeuzeld. Het management van Team DSM verwijst naar de interne regels die duidelijk stipuleren dat eten functioneel is en dat een overtreding van het voedingsprogramma respectloos is jegens de diëtisten van de ploeg.
  17. De traditionele valpartij in de Scheldeprijs wordt ontsierd door een massasprint.
  18. Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer becommentariëren Parijs-Roubaix. Daar Vannieuwkerke die zondagmiddag ook nog de omkadering van Parijs-Roubaix moet verzorgen, de voorbeschouwing van Eupen-Sint Truiden presenteert en een uurtje gaat padellen, wordt Parijs-Roubaix een dag vroeger verreden zodat de kijker zondag een opname kan bekijken met de stem van Vannieuwkerke en theoretisch gezien ook die van José De Cauwer.
  19. Zijn zwakke rug dwingt Mathieu van der Poel ertoe voortijdig te stoppen met playstationen. Op doktersbevel gaat hij rustig fietsen. Stefan Bissegger, de tweede in Parijs-Roubaix, eindigt op 2’35”.
  20. Luca Colnaghi.
  21. Drie renners van Bahrain-Victorious rijden op 72 kilometer van de aankomst weg in de Waalse Pijl. Ze houden probleemloos stand. Alejandro Valverde noemt de prestatie merkwaardig.
  22. Het ondenkbare gebeurt: Davide Rebellin hangt de fiets aan de haak. Hij wil zich voorbereiden op zijn comeback als wielrenner.
  23. Ook Alejandro Valverde kondigt zijn afscheid aan als wielrenner. Hij blijft nog wel twintig jaar in dienst van Movistar om elk jaar de Trofeo Calvia, de Trofeo Serra de Tramuntana, de Trofeo Pollença, de Ronde van Murcia, de Ronde van Valencia, de Ruta del Sol, de UAE Tour, de Strade Bianche, de Ronde van Catalonië, de GP Miguel Indurain, de Ronde van het Baskenland, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Giro, de Route du Sud, het Spaans kampioenschap op de weg, de Tour, de Clasica San Sebastian, de Ronde van Burgos, de Vuelta, het WK wielrennen op de weg, de Ronde van Lombardije en de Tour of Guangxi te rijden.
  24. Noem het een beetje vergezocht, maar de Sloveense wielerhoop in bange dagen Kristjan Hočevar eindigt verdienstelijk zesde in de ronde van zijn eigen land.
  25. Het goede mag ook worden benoemd. De Belgische media besluiten gezamenlijk om jonge lokale wielertalenten wat meer aandacht te geven. Ze laten hun oog vallen op Remco Evenepoel.
  26. De UCI weert Bas Tietema uit het profpeloton. Het wielrennen dreigt zijn imago van saaie en geestdodende oudemannensport in eeuwigdurende crisis te verliezen, meldt een perscommuniqué.
  27. Jambaljamts Sainbayar.
  28. In het kader van de energietransitie beslist de Portugese regering om elke maand de Ronde van Portugal te houden op Zwift.
  29. In het kader van de energietransitie subsidieert de Europese Unie bloedtransfusies bij Portugese burgers tussen 18 en 35 jaar en Spaanse (ex-)renners tussen 35 en 50 jaar.
  30. Rusland zet de levering van gas stop. De EU haalt de schouders op.
  31. Hoe is Remco Evenepoel zonder camera’s in de buurt? De Vlaamse televisiezender VTM brengt het antwoord in een twaalfdelige docusoap.
  32. De organisatie van de Ronde van Polen experimenteert met een revolutionair concept: een veilige laatste kilometer.
  33. De fanclubs van Gianni Moscon en Nacer Bouhanni die toevallig maar waar exact evenveel leden tellen fuseren. Na de fusie blijft het aantal leden gelijk.
  34. Alejandro Valverde.
  35. Ter ere van de ontvangst van de derde etappe van de Vuelta legt de stad Breda nog snel een paar rotondes aan.
  36. Op het WK vrouwenwielrennen blundert de Nederlandse wielerploeg wederom. De Nederlandse rensters reageren stuk voor stuk verslagen voor de camera’s: ‘Het was niet onze bedoeling dat er een Nederlandse zou winnen.’
  37. Evenepoel heeft na vorig jaar zijn lesje wel geleerd. Op het WK mannenwielrennen offert hij zich helemaal op en trekt hij vanop 250 kilometer van de aankomst de sprint voor Van Aert aan. Alleen Colbrelli kan volgen en de Italiaan klopt Evenepoel met gemak in de sprint om het goud. Bondscoach Sven Vanthourenhout steekt de hand in eigen boezem: ‘We hadden Remco gezegd dat hij tot 250 de sprint voor Wout moet aantrekken. Ik had de meeteenheid van lengte expliciet moeten specifiëren en moeten uitleggen dat “tot” niet “vanaf” betekent.’
  38. Chris Froome (een Brits wielrenner) stopt met wielrennen. Je kunt me van inspiratieloosheid verdenken, maar het is goed om nu en dan eens stil te staan bij willekeurige waterdragers en knechten die anoniem het peloton bevolken, maar stiekem doch tegen beter weten in dromen van een mooi gevuld palmares.
  39. Opschudding in de Ronde van Lombardije. Na een afdaling wordt Vincenzo Nibali uit koers genomen op verdenking van moord.
  40. Tadej Pogacar wint de Tour.

Mobiele versie afsluiten