S5_360_0006_Angle 2Een nieuw jaar, een nieuwe fiets. Als je wielerprof bent tenminste, wij gewone stervelingen houden de dure fiets nog angstvallig binnen bijtend strooizout en modderige wegen vrezend. Over een paar weken kunnen we dan gaan poetsen, het karretje in de olie dopen en centen tellen voor de droom om ergens in de toekomst een nieuwe fiets te bekostigen.

Gewone stervelingen zien een racefiets, maar bij fietsliefhebbers gaan allerlei sappen stromen nu de nieuwe modellen duidelijk zijn. Een overzicht

LottoNL-Jumbo – Bianchi
Lotto Jumbo kleurt ook dit jaar weer celeste. Veel verschil met 2015 is er niet. Nog steeds zit er Shimano op een Italiaanse fiets (dat vinden wij van de Campa-fanclub niet kunnen). Verder is het voor Sep VanMarcke te hopen dat zijn Vittoria’s dit voorjaar wel heel blijven (stelling #32) en hij niet weer een klassiekerseizoen als Lek VanMarcke bekend staat.

Giant Alpecin – Giant
Als zondagsfietser word je op een Giant voor burgerlul versleten, maar het team van Degenkolb en Ten Dam weet de Giant uit Taiwan toch cool te krijgen. Dat komt misschien omdat het topmodel er netjes uitziet en een belangrijke rol is weggelegd voor de ‘ouderwetse’ bruine zijkant van de band die helaas amper door andere teams wordt gebruikt.

@bertdebacker during last Sunday's closing stage of #TDU.

A post shared by Team Sunweb (@teamsunweb) on

Sky – Pinarello
Op de mooie Pinarello van Team Sky zijn alleen de kleuren anders. Het is nu overwegend zwart met een babyblauwe staart. Shimano levert de afbouw en Froome heeft zijn neushoorn en merkloze ovalen tandwiel. Wel blijft het een rare combinatie, die frivole Pinarello, bekend van overbodige bochtjes en franje, voor dat klinische Team Sky.

1449171981805

Trek Segafredo – Trek
De Project One van Trek haalde vorig jaar volop publiciteit. De nieuwe bakbeesten van Trek laten een glimp van de fietstoekomst zien. Voorremmen verdwijnen uit beeld en het stuur komt steeds minder los te staan van de fiets. Allemaal in het rood.

Movistar – Canyon
Niks op aan te merken, deze prachtige Canyons. Zo wordt het wel steeds lastiger de fiets weg te zetten als een Duitse postorderfiets. Bora Ultra wielen, Look-pedalen, Campagnolo Super Record en een fiets die steeds slanker lijkt te worden. Je wordt bijna jaloers op Valverde en Quintana.

https://twitter.com/Movistar_Team/status/693375830936961025

Cannondale Garmin – Cannondale
Ook al zo’n schoonheid, de metallic Cannondale SuperSix Evo. Oogt als een zeer lichte fiets met een klassieke uitstraling. Zolang de renners die gifgroene kikkervariant maar laten staan.

DimensionData – Cervélo
Ergens tussen de Trek, de Cannondale en Specialized in zit de Cervélo S5. Het nieuwe sprintwapen van Mark Cavendish bij het team dat vorig jaar MTN-Qhubeka was. Voor Steve Cummings en Daniel Teklehaimanot is er de lichte R5 die erg op de Cannondale lijkt.

IAM Cycling – Scott
De Zwitsers van IAM rijden nog steeds op het Amerikaanse Scott, ja dat zijn die van de skispullen en de sturen van Lemond. De aerovariant is een soort pijl waarbij bovenbuis bijna naadloos overgaat in het stuur, daar moet je van houden. Die mensen schijnen te bestaan. Uiteraard zijn de wielen Zwitsers – DT Swiss.

Orica GreenEdge – Scott
Wat er aan de hand is, mogen complotdenkers uitleggen. Waarschijnlijk zal er iets logistieks zijn, maar Orica GreenEdge reed Tour Down Under, toch de thuiskoers, op hun oude Scotts. Van de nieuwe Foil waar IAM Cycling mee rijdt, is nog geen zicht bij Orica.

FDJ – Lapierre
Lapierre, de Franse fiets van de Nederlandse Accellgroep, heeft een bovenbuis die lijkt te golven. Dat is dan ook het enige wat opvalt aan de fietsen van FDJ. De rest is een verzameling van wat je ook bij anderen ziet.

AG2R- Focus
Het wat saaie AG2R heeft een fiets die bij het team past, de Duitse Focus. Heel veel nieuws valt er niet over te melden behalve dat het een Focus is. Ze hebben in ieder geval wel de felbegeerde Zipp-wielen op de fiets zitten.

BMC
We moesten altijd een beetje lachen om BMC. Interessantdoenerij met dat driehoekje bij de bovenbuis en allerlei onbegrijpelijke stijfheidsmarketing. Maar langzaam schuift het frame op naar iets wat goed te verteren lijkt. Een uiterst rechtlijnige fiets.

Lotto Soudal – Ridley
We zijn liefhebbers van de shirtjes en ook de fietsen hebben onze zuiderburen prima voor elkaar. Mooie Ridleys, ook nog eens met Deda en Campagnolo erop. Sterk genoeg om heel te blijven onder het geweld van een gorilla.

Lampre Merida – Merida
Over de hoekige Reacto valt weinig te klagen, behalve dat er boeken zijn met minder letters dan deze fiets heeft. Maar goed, het zijn Italianen, en kijk eens naar die shirts, dan is die fiets nog bescheiden. De Scultura is wat saaier.

Astana, Etixx en Tinkoff – Specialized

De World Tour wordt nog steeds gedomineerd door Specialized, dat fietsen levert aan Astana, Etixx en Tinkoff. Het team van Oleg gaat de weg op met het voor Sagan in speciale kleuren gespoten racebeest Venge. De teamkleuren zijn ook niet mis. Tinkoff rijdt met Shimano en Roval-wielen. Terwijl Astana weer voor Campagnolo kiest en Corima-wielen. De derde groep Specialized-renners, die van Etixx, houden de Specialized klassiek zwart, met Shimano.

Ready @vincenzonibali #tourdesanluis @bettiniphoto

Een foto die is geplaatst door astana pro team (@proteamastana) op 18 Jan 2016 om 4:37 PST

This is @bomtoonen new bike ! @iamspecialized #WayToRide 👊🏼 #repost

Een foto die is geplaatst door Etixx – Quick-Step (@etixx_quick_step) op 6 Jan 2016 om 9:36 PST

En verder:

Zijn er nog de Italianen van Bardiani op hun schreeuwerige Cipollini’s. Valt Bora-Argon op door de bijzonder fraaie Argon Gallium en Nitrogen. Worden de droomfietsen van De Rosa bereden door het marginale Nippo Vini Fantini van Cunego & co. Zitten de talentvolle Vlamingen van Topsport Vlaanderen op het topmodel van Merckx. En rijden onze eigen Roompotters op een Isaac met schijfremmen (nieuwigheidje onder profs) en de Nederlandse FFWD-wielen.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragAlex van der Hulst