We rijden weer! De voorjaarsklassiekers zijn in volle gang. Omloop Het Nieuwsblad had winnaar Stybar op 2 maart, een dag later had Kuurne-Brussel-Kuurne Bob Jungels. Mooie winnaars, een Tsjech en een Luxemburger, maar vlak ‘onze eigen jongens’ niet uit.

Deze week kijk ik elke avond naar de opgenomen uitzendingen van Parijs-Nice en de Tirreno Adriatico. Hoe zat het ook alweer met de Tirreno? Drie keer won een Nederlander de Race van de Twee Zeeën: Joop Zoetemelk in 1985, Erik Dekker in 2002 en Thomas Dekker in 2006.

De laatste Nederlandse ritzege was in 2015 en kwam op naam van Wout Poels. Hij rijdt ook goed mee, maar mijn hart ging op dag 1 het snelst kloppen bij de spannende beelden van Jos van Emden and friends in de groepshotseat op de eerste dag bij de ploegentijdrit. Helaas overklaste Mitchelton-Scott de uitstekend presterende Jumbo-Visma’s in de laatste seconden en ging de blauwe trui aan Van Emdens neus voorbij. Hij kwam als eerste van de ploeg over de streep, dus had tot grote vreugde van commentatoren Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon dan dus recht op de trui gehad.

In etappe twee van Camaiore naar Pomarance reed Van Emden goed in beeld. In het GC stond hij vijfde. Zijn gewone, vriendelijke gezicht had al weer de plaats ingenomen van de doffe teleurstelling van de dag er voor.
Wie ook heel goed – in beeld en sowieso – reed, was Tom Dumoulin. Op 2,5 km van de finish sloot hij nog even soepeltjes rijdend aan bij een demarrage, maar uiteindelijk won Alaphilippe.

Het schitterende Toscaanse landschap is een medicijn voor mensen met een winterdipje. Er is in die twee dagen al veel gebeurd. Vooral (bijna) blind overstekende mensen hielden de volgers bezig. Is het nu de schuld van de organisatie (mening Kroon) of van de mensen zelf (mening Vanbelleghem) dat er ongelukken van komen? Maika en Gatto (ploeg Bora-Hansgrohe) vielen, maar hadden gelukkig niets ernstigs. Hoe het met de aangereden man is, is onbekend.

Met Dumoulin, Oomen en Poels (net als Jos allemaal mannen met krachtige eenlettergrepige voornamen) in de top 10 worden het nog vijf prachtige dagen.

Stand na 2e etappe

  1. Adam Yates (GB)
  2. Brent Bookwalter (VS) z.t.
  3. Primoz Roglic (Slo) + 0.07
  4. Laurens De Plus (Bel) z.t.
  5. Søren Kragh Andersen (Den) + 0.22
  6. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
  7. Sam Oomen (Ned) z.t.
  8. Julian Alaphilippe (Fra) + 0.27
  9. Kasper Asgreen (Den) + 0.37
  10. Wout Poels (Ned) + 0.47

(Bron: Touretappe)

Dé Hogeweg
Latest posts by Dé Hogeweg (see all)