In april 2013 zet de wielerpagina van Nu.nl Sébastien Turgot in de favorieten-top 10 voor Parijs-Roubaix. Op plek drie maar liefst. Bij dergelijke vooruitblikken laat de redacteur van dienst zich vaak – en misschien wel teveel – meeslepen door de uitslag van een jaar eerder.

Turgot verrast in 2012 op de wielerbaan van Roubaix. Na de solerende Tom Boonen wint hij dankzij wat piste-ervaring het sprintje om plek twee, en dat met een wiel vol gebroken spaken. Een nieuwe Franse klassiekerrenner is geboren. Lijkt. De genoemde Nu.nl-redacteur heeft een jaar later ook gezien dat Turgot in de Ronde van Vlaanderen achtste wordt. Zo gek is zijn favorietenrol dus niet. Maar kan hij met de ‘immense Franse druk’ omgaan, luidt de vraag…

Met een tiende plaats presteert hij nou ook weer niet zo slecht maar er was na 2013 natuurlijk hoop op meer. Dat meer komt er niet, ook niet de jaren erna.

Na zijn jaren bij Europcar volgen drie jaar bij AG2R. Veel wordt het niet en eind 2016 moet Turgot – net als zijn strijdmakker Damien Gaudin – vertrekken. Op 32-jarige leeftijd is hij ‘veroordeeld’ tot een plek in het amateurpeloton.

Waar zijn opleving van 2012 vandaan komt? Eh, nou er speelt dat jaar ook nog wat met doping. Nooit bewezen maar het drie keer missen van een controle maakt je op z’n minst verdacht.

‘Hij is een idioot’, schijnt zijn ploegleider Jean-René Bernaudeau in juni geroepen te hebben over zijn lakse renner. ‘Hij kent de regels en wij steunen het whereaboutsysteem’.

Even later slikt de ploeg de uitspraken weer wat in. Een van de zogenaamd gemiste dopingcontroles zou Turgot wel degelijk hebben ondergaan heeft, is nu het verhaal. ‘Daarnaast zou de renner bij het invullen van de whereabouts gehinderd zijn door een niet goed werkend internet.’

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)