Een interview met Roger de Vlaeminck leidt nogal eens tot spektakel. Tot beruchte uitspraken. De Vlaeminck neemt immers geen blad voor de mond. De Vlaeminck is ook niet te beroerd de interviewer even duidelijk te maken dat hij in het peloton van 2019 moeiteloos een glansrol zou hebben vervuld, is zijn overtuiging.

En in de jaren zeventig was hij de beste. Nou ja, op Merckx na natuurlijk, dat moet hij ook wel toegeven. ‘Ik denk wel dat ik over meer klasse beschikte. Ik was rapper. Maar hij was sterker, bezetener ook’, zegt hij aan De Zondag, in 2015. Maar: ‘Ik moet vree goed geweest zijn, hè.’

Een klasbak was De Vlaeminck zeker, vooral als klassiekerrenner. Driemaal wint hij bijvoorbeeld Milaan-San Remo. In 1973 in een Brooklyn-shirt, in 1978 voor Sanson en het jaar erna voor GIS. Merckx doet het beter, zeven keer eerste in een periode van 11 jaar.
Via Google stuit ik op zomaar een interview. Met De Zondag, in 2015. Over Milaan-San Remo gaat het niet, over de Giro wel. De Vlaeminck wint nooit een grote ronde maar de Ronde van Italië had hij makkelijk een paar keer op zijn naam kunnen schrijven, zegt hij. ‘Ik had meer moeten trainen in het buitenland op bergop rijden. Dan zou ik de Giro zeker twee keer gewonnen hebben, zegt hij.

Over Italiaanse vrouwen gaat het ook. Hoewel: ‘Ik zie natuurlijk graag schone vrouwen, wie niet? Ik heb er zoveel niet gehad, hoor. Ik had nooit een vriendin in Italië, terwijl ik daar negen jaar gereden heb. Merckx, dat was de naam die altijd in mijn hoofd zat.
Onlangs strandde zijn huwelijk met ene Katty Spriet, lees in een artikel dat bij mij als een van de eerste op het scherm verschijnt als ik naar De Vlaeminck zoek. Met deze dame kreeg de Vlaming zoon Eddy. Inderdaad Eddy, vernoemd naar…

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)