De beste wielerboeken zijn de boeken waar je zin van krijgt om zelf te fietsen. Wat dat betreft is Fietsen met Erik Dekker al met vlag en wimpel geslaagd. Het is een slim opgezet boek van de ANWB waarbij veertien rondjes door Nederland worden gefietst door Erik Dekker, samen met onze eigen Leo Aquina en cartograaf Sjaak Koote.

Of zoals Aquina in het boek schrijft:

‘Ken je die grap van die wielrenner, die cartograaf en die schrijver die een stukje gingen fietsen?’ vraag ik.Erik antwoordt direct: ‘Eerst viel de schrijver af, omdat hij zat te zeuren. Toen viel de cartograaf af, omdat hij het te koud vond. En…’
‘En toen raakte de wielrenner de weg kwijt omdat de cartograaf er niet meer bij was’, zegt Sjaak.

Dat is dus de droogkomische toon van het boek. De nuchtere Dekker – die tot onbegrip van zijn gestopte collega’s, nog steeds als een malle wedstrijden fietst en dus topfit is – met hijgend in zijn wiel Aquina en Koote fietsend door de mooiste streken van Nederland en een uitstapje naar Calpe.

Doping
Zo kun je over fietsen in Nederland schrijven en dat tegelijkertijd afwisselen met prachtige anekdotes uit het rijke verleden van Erik Dekker (op zijn flinke erelijst prijken vier Touretappes, San Sebastian, Amstel Gold Race, Parijs Tours en de Wereldbeker). Dekker krijgt zo een soort minibiografie zonder dat hij het hoeft te hebben over hematocriet, stuwbandjes en de onthullingen van Thomas Dekker.

Fietsen met Erik DekkerMaar dat doet hier dus niet ter zake, want het gaat over fietsen door Nederland als wielertoeristen. Aquina beschrijft de veertien tochten (o.a. over de Holterberg, Amerongse Berg, de Nijmeegse stuwwal, de Posbank, Zeeland en Flevoland) heel prettig vanuit het standpunt van de herkenbare gemiddelde renner die zwoegend Nederlandse bergjes beklimt in het wiel van een fluitende Dekker. Dat die tochtjes worden gekoppeld aan leuke anekdotes uit het wedstrijdverleden van Dekker (altijd in een apart kader) breekt de soms wat saaie beschrijving van een route.

Dijkstra en Steinbeck
De Kampioen-informatie over de historie van dorpjes en plekken die op de tocht worden gepasseerd zijn net zo interessant als de informatie van Herbert Dijkstra over kastelen, maar ook daar is een publiek voor. Dan leven als Het Is Koers toch meer op als Aquina verwijst naar popmuziek of zelfs John Steinbeck. Dat geeft het boek net iets meer diepgang.

Wat vooral overheerst is de liefde voor fietsen. Dat gaat vaak gepaard met een liefde voor het profwielrennen. In Fietsen met Erik Dekker is dat op een heel prettige manier gecombineerd. En dat maakt het een geslaagd project.

Leo Aquina – Fietsen met Erik Dekker, 164 blz. € 19,95, voor ANWB-leden € 18,95

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken: