Instagrammer ONTHEBACKFOOT is er heel goed en creatief in. Regelmatig post hij wielerfoto’s uit het verre of niet zo verre verleden met vermakelijke hashtags. Bij het posten vraagt hij zijn volgers: #namethatpro.
Zijn posts leveren stuk voor stuk veel reacties op en het aantal volgers groeit hard. Achter dit account zit een man uit Austin, Texas, gek van wielrennen. Hij fietst zelf ook en zit op keurig Strava. Zijn quiz is aanstekelijk en heeft dezelfde aantrekkingskracht als Het Is Koers’ eigen Raad het plaatje van Jos van Nierop. Regelmatig denk ik foto’s uit de Horton Collection te herkennen.
Amerikaanse wielerliefhebbers hebben een natuurlijk achterstand op Europa en aan het fonds van Velopress uit Bolder, Colorado is dat goed te zien. Vanzelfsprekend publiceren ze veel Amerikaanse georiënteerde boeken maar gelukkig hebben ze een bredere kijk op de sport. Het leidde tot SHOULDER TO SHOULDER – Bicylce Racing in the Age of Anquetil dat dit jaar verscheen. Het fotoboek biedt een ruime selectie foto’s uit de Horton Collection van Brett Horton, een particuliere wielerverzamelaar ook uit Amerika.
SHOULDER TO SHOULDER brengt het tijdperk in beeld tussen Coppi en Merckx, een tijd waarin Anquetil domineerde. Twee foto’s, voor- en achterin dit aantrekkelijke boek onderstrepen dat met een jonge en oude Anquetil samen in een beeld met zijn voorganger en opvolger. Het is een tijd waarin nog nagenoeg alles in zwart wit werd gefotografeerd.
Het boek heeft de ambitie dat tijdperk aan de lezers voor te schotelen. Het gaat mij wat te ver wanneer de uitgever schrijft: ‘It was an era for the dashing and cosmopolitan, a time for the wry insider (..) They all had a touch of James Bond.’ Dat gold wellicht alleen voor Anquetil zelf. Zijn knechten waren toch echt wel van mindere alure.
De wellicht bekende cover van Anquetils biografie Sex, Lies and Handlebar tape is ook van Horton. Dan toch de James Bond van het peloton? Te zien is het Franse idool juist op het moment dat hij een handtekening zet op het blote bovenbeen van een vrouwelijke fan. Vooral de media genieten van dit moment zoals goed op de foto te zien is.
We komen naast Anquetil ook zijn grote tegenstrevers Rik van Looy, Raymond Poulidor, Tom Simpson, Rudi Altig, Jo de Roo, Fedrico Bahamontes tegen. Daarnaast figureren ook de knechten en de werklui uit het peloton. En dat is maar goed ook. Het boek doet ook recht aan hen die zich aan in dienst stelden van de kampioenen.
Mooi is bijvoorbeeld de foto van Gastone Nencini in de gele trui (1960) in de Tour die hij zou winnen, schouder aan schouder met de rode lantaarndrager Hans Schleuniger uit Zwitserland. Beide coureurs zijn toch wel erg naar de vergetelheid verdrongen ondertussen.
Het is de uitgever gelukt een tijd naar boven te halen die voor Amerikanen wellicht prehistorisch aandoet, omdat er geen landgenoot in voorkomt. Voor ons is het een boek waarin wij zeker ‘nieuwe’ renners ontmoeten maar waarin vooral de herkenning overheerst.
Horton heeft een waardevolle collectie, die Velopress kundig en secuur voor een groter publiek beschikbaar maakt. De grote stap vooruit is ook de toelichting op de foto’s die in hun eerste Horton uitgave GOGGLES AND DUST over het vooroorlogse wielrennen nog ontbrak.
Beiden boeken zijn zeer de moeite waard. De uitgever heeft uit de collectie een mooi historisch tijdperk in beeld gebracht. Instagrammers als ONTHEBACKFOOT mogen de populaire promotie via de moderne kanalen verzorgen, de traditionele lezer weet nu waar het hele verhaal te vinden is.
- Connected: wielerfotoboek over de noordelijke klassiekers - 31/03/2016
- Boekrecensie: Highlights of Cycling 2015 – Cor Vos - 30/12/2015
- Instagram voor gevorderden - 01/12/2015